Подай сигнал

Сериозен глад за джипита в Пловдивско

Най-тежко е положението в малките населени места в Родопите

Здравеопазване

от Румен Златански 2499 прегледа 0

В Пловдивска област вече има недостиг на лични лекари. Това съобщи д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Той поясни, че проблемът е сериозен и ще се задълбочава.

"В Пловдив все още има достатъчно лични лекари, но в областта положението е сериозно. Най-тежко е в населените планински места в районите до Смолянска област. Няма и млади кадри, които да започнат работа. През последните години само двама специализанти изявиха желание", заяви д-р Александър Калайджиев. Той е категоричен, че този проблем трябва да бъде обсъден от компетентните органи и да се набележат мерки с решаването му.

Оказа се, че и в София има проблем с малкия брой джипита. Констатацията направи д-р Георги Миндов, председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Той добави, че през последните години населението на столицата се е увеличило значително, а личните лекари са намалели с 10 процента.

Специалността "Обща медицина" не е привлекателна за младите хора в България. Основната причина за това е, че лекарят трябва да бъде на разположение 24 часа и да осигури денонощна грижа за пациентите си. В София това се постига, но в провинцията е трудно, а заплащането не е високо, твърдят от бранша.