Сергей Станишев: Не съм в изолация

Говорим си с хората от БСП като другари. второ подзаглавие: Аз в листата на ГЕРБ за европейския парламент е политическа шега

Не се чувствам изолиран в БСП. В личен план съм много щастлив човек, защото толкова години, откакто не съм лидер на партията, имам много приятели сред социалистите, с които си говорим като другари.

Отношението чисто човешки към мен е много позитивно. Нашата партия е мъдра, опитна. Трябва да има логика в процеса на номинация за кандидат-евродепутати.

Политически шеги са предложенията на ГЕРБ да съм част от тяхната листа за евродепутати. Аз съм бил председател на БСП, лидер на ПЕС. Няма как да съм едва ли не като гражданска квота в ГЕРБ. Това е абсурдно. За мен не е самоцел да съм евродепутат. Това е инструмент за правене на политика.

За мен не е проблем текстът в платформата на БСП, че кандидатите за евродепутати не трябва да подкрепят Пакта за миграция на ООН и Истанбулската конвенция. Ако някой е мислил, че по този начин прави провокация срещу мен, не се получи. Това е удар в празното пространство. В България въпросът за Истанбулската конвенция е решен, Конституционният съд се произнесе. Решението е другата тема, съдиите показаха, че и те са хора. Личното мнение е друг въпрос. Темата с конвенцията не стои на дневен ред. Темата за насилието над жени стои. БСП трябва да акцентира на общите си позиции с ПЕС, а не на различията.

Платформата на БСП е добре балансирана, има дори идеи - европейски комисар за интеграцията, ние трябва да отстояваме това пред ЕС като държава. Ще подкрепям тази идея в бъдеще. Най-много ме тревожи излизането от рамката на предвидимост. БСП има шанс да спечели евровота, но това би станало, ако търси подкрепата на избирателите, които се определят в центъра на политическото пространство. Основният резерв на БСП виждам в хората, които се определят в центъра - това са учители, лекари, хора, които се интересуват от политика. Те искат да знаят от кого какво да очакват. Големите успехи за БСП са постигани тогава, когато партията е търсила тези хора, а не е прескачала кривата да търси гласове на националистите.

Има и друго ключово условие, за да може БСП да постигне успех на предстоящия вот - социалистите трябва да се мобилизират и да загърбят вътрешнопартийните си проблеми и разправии. БСП трудно се организира особено за евровота. Докато ГЕРБ тъпчат в блатото, но са много добре смазана машина за всякакви избори. Евроизборите или ще създадат възможност за предсрочни избори, или ще бетонират ГЕРБ.

БСП има възможност да постигне добри резултати и на местните избори наесен, ако не забравя и слабостите си. През 2015 г. ГЕРБ имаха смазваща победа. Трябва да се избере къде БСП има шансове, има много добри кандидати за кметове, дори за кмет на София. Ако ме попитат за мнение - ще го дам.

Дори БСП да спечели цялото управление в страната, важни са партньорите. Партията трябва да помисли за бъдещите си вътрешни и външни партньори.

Президентът Румен Радев се държи като държавен глава, който има характер, достатъчно самостоятелен и критичен е към правителството. Това е нормално. Той няма силна институционална тежест, но има огромен морален авторитет и го използва. Държавният глава не може да играе ролята на опозиция.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?