Семейният дом на Моллови - копие на софийски палат

През 20-те години къщата на улица „Кръстьо Пастухов” №1 е собственост на търговеца Стоянов от Карлово. Досущ като нея обаче е домът на ул. „Кракра” №7 в София, днес там се помещава Британският съвет в България. Палацото е собственост на брат на жена му - става дума за известния род индустриалци Палавееви. В софийската къща живеят Йовка и Дончо Палавееви и техните пет деца - Семко, Лука, Тодор, Нестор и Добри. 

Когато се заженват пловдивчани, невестата помолила брат си: „Батко, искам като твоята къща в София”. Тогава архитект Сава Овчаров чертае втори проект.

 Къщата на Палавееви в столицата е на 4 етажа. Построена е от бял врачански камък в стил ар деко. Разполага с представителен главен вход, тераса, зимна градина, просторно стълбище, ламперия от акажу. Къщата остава незасегната от  бомбардировките по време на Втората световна война. Използвали я за модел на софийската къща на Борис Морев в романа "Тютюн" на Димитър Димов.

 По тази схема строят и пловдивската къща през 1926 година, тя е нещо като подобрено „издание” на софийската. Само че в по-малък размер. 

Вдигат пловдивския дом през 1926 г. Търговецът Стоянов обаче внезапно фалира, къщата му е иззета и обявяват търг за продажбата . На търга наддават дрогеристът Николай Моллов и евреинът Аврамов, но двамата се разбират и къщата остава за Моллови. Евреинът купува празното място - там където днес е „Медикус Алфа”, и строи друга къща.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?