Подай сигнал

Селата на данъчен туризъм в Пловдив

Увеличението на налога за коли без евросертификат е по-ниско в областния град, където проблемът с трафика е най-тежък

На път

от Вяра Порязова 6070 прегледа 0

Селата на данъчен туризъм в Пловдив

Данъчният туризъм започна. Този път обаче е с посока от съседните села към Пловдив. До обрата се стигна, след като в голямата община увеличението на налога за коли без евросертификат е най-малко. В Пловдив коефициентът за скок на данък трошка е 1,1. В същото време в община "Марица" са се оказали много по-отговорни към опазването на въздуха и са въвели коефициент 1,4 за автомобилите без екологична категоризация.

Още утре сменям постоянния адрес от село Труд в Пловдив и ще плащам данъка на колите си тук, зарече се Иван Делков. На негово име има две коли от марката "Фиат" с модификации Браво и Брава. За миналата година за Бравата броих 83 лева, показва старата квитанция Делков. Сега за същата кола в община "Марица" дължа 175,56 лева. Това е двойно увеличение, пресмята човекът. Направил е сметка, че ако возилото се регистрира в Пловдив, налогът ще е 149 лева. ​

За да се прехвърли едно МПС в друга община, е необходима само смяна на постоянния адрес. При фирмите е малко по-сложно - трябва да се смени адресната регистрация на компанията и това да се впише в Търговския регистър. Освен това на новото място трябва да се притежава имот. Преди години много транспортни фирми умишлено преместиха МПС-тата си от Пловдив в община "Родопи" заради по-ниски данъци на товарните автомобили.

Междувременно от дирекция "Местни данъци и такси" - Пловдив съобщиха, че кампанията стартира от днес. Данъците за коли и сгради, както и такса смет могат да се платят на две равни вноски. Първата е дължима до 1 юли 2019 г., а втората до 31 октомври 2019. На предплатилите за цялата година се прави 5% отстъпка. Налозите могат да се платят по няколко начина: в брой и чрез ПОС-терминали на касите на "Местни данъци и такси", безкасово по банковата сметка на община Пловдив, по интернет с ПИН-код, издаден от общинската дирекция или от НАП, на касите на Изипей, в пощите и в няколко търговски банки.

Коментари