Подай сигнал

Сефарадски песни огласят Пловдив

Култура

от Екип Марица 243 прегледа 0

Сефарадски песни огласят Пловдив

Езикът и музиката на сефарадските евреи ще прозвучат в Пловдив. Публиката ще се докосне до древната им и самобитна култура чрез музикално-театралния спектакъл „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“. Първото му представяне в града под тепетата ще се състои на 14 март в Еврейски културен дом „Шалом“ от 18 часа с вход свободен.


Следващите месеци концертът ще се изпълнява на още няколко емблематични места в града - Културен център „Тракарт“ (16 април 2019 г.), Регионален исторически музей - Пловдив (14 май 2019 г.) и Читалище „Петко Р. Славейков 2008“ (8 юни 2019 г.). Спектакълът включва 20 автентични песни на езика ладино. Те се изпълняват от актрисата и професор в НБУ Ева Волицер със съпровод от трима музиканти - Явор Желев - флейта, Виделин Джеджев - цигулка, Христо Нейчев - акустична китара. Художник - Яна Дворецка. Хореография - Таня Соколова. Песните са самобитни градски романси, обработени от акад. Николай Кауфман.

Изпълненията са на староиспанския език ладино, говорен от сефарадските евреи (в превод от иврит Сефарад значи Испания), които намират убежище в Пловдив след прогонването им от Испания през 1492 г.


Съхранени още от времето на Мигел де Сервантес, те разказват за любовта, младостта, за трепетите на душата, за красотата; песни, пренесени от уста на уста през вековете, съпровождали живота на редица поколения. Публиката ще има възможност преди всяка песен да се запознае с превода <210> на български език, а за цялостното въздействие ще допринасят и картините на Марк Шагал, Модиляни и Цанко Лавренов, които ще се появяват като фон върху голям екран.

Коментари