Седмокласниците в Пазарджишко – 11-и по български и 15-и по математика

И от двата изпита никой в региона не изкара максималните 100 точки

Седмокласниците в Пазарджишко са на 11-о по място в страната по резултати след малките матури по български и литература, а по математика - на 15-о. Това показват анализи на Регионалното управление по образованието след националното външно оценяване, проведено в общо 82 училища в региона.

На първия изпит са се явили 2045 от общо 2160 седмокласници - 94,4%. Те са изкарали средно 51,03 точки от 100 възможни. Резултатите са сравними с тези на национално ниво, но по-ниски - средният успех за страната е 53,06 точки. Постижението на децата от областта за миналата година обаче, когато препитването бе на два модула, е бил 41,97 точки, също от 100 възможни.

Максималните 100 точки по български език и литература не е постигнал нито един ученик от областта.

Най-висок резултат от 99,5 точки има един ученик, по 99 точки имат четирима, а един е с 98,5 точки. 

На външно оценяване по математика са се явили 2040 деца - 94,4% от общия брой седмокласници в региона. Средният резултат на всички е едва 29,83 точки от 100 възможни, с което се нареждаме на 15-о място сред 28-те български области. За сравнение - миналата година средният брой точки от двата модула е бил 41,97. Подобен срив в успеха обаче има и на национално ниво, където средният резултат е 33,62 точки.

През миналата учебна година, когато учениците по желание се явяваха на допълнителен модул, средният брой точки от двата модула общо са били  41,97 (от 100 възможни ). Наблюдава се намален среден резултат през настоящата учебна година в сравнение с този от миналата.

Резултатите на учениците в област Пазарджик са съотносими с тези на национално ниво, където средният брой точки по математика НВО е 33,62. Този резултат нарежда училищата от област Пазарджик по среден брой точки на 15-о място.

Максималният брой точки 100 и по математика не е постигнат от нито един ученик. Един е получил 99,75 точки, двама - по 98,5, по един - съответно 97,5, 97 и 96,75 точки.

Предстои да се направи подробен и задълбочен анализ на регионално и на училищно ниво на резултатите от НВО за учебната 2018/2019 година, както и на дефицитите в знанията и уменията на учениците, за да се предприемат адекватни мерки за повишаване на постиженията им по български език и литература и по математика.

Първенците

Възпитаниците на ПМГ „Константин Величков" - Пазарджик са с най-висок среден резултат - 76,38 точки, от външното оценяване по български език и литература. В първите десет по среден брой точки са ОУ „Проф. Иван Батаклиев" - Пазарджик; СУ „В. Левски" -  Велинград; ОУ „Хр. Смирненски" -Пазарджик; ОУ „К. Величков"- с. Паталеница; ОУ „Хр. Ботев" - Велинград; I ОУ „Св. Кл. Охридски" - Пазарджик; СУ „Св. св. Кирил и Методий" - Велинград; ОУ „Проф. М. Дринов" - Панагюрище; СУ „Хр. Смирненски" - с. Света Петка.

Децата от ПМГ „Константин Величков" - Пазарджик са с най-висок среден резултат и по математика - 71,47 точки. В челната десетка следват СУ „В. Левски" - Велинград; ОУ „К. Величков" - с. Паталеница; ОУ „Хр. Ботев" - с. Церово; ОУ „Проф. Иван Батаклиев" - Пазарджик; ОУ „Хр. Ботев" - Велинград; ОУ „Хр. Смирненски" - Пазарджик; ОУ „Н. Й. Вапцаров" -  с. Варвара; СУ „Св. св. Кирил и Методий" -  Велинград; I ОУ „Св. Кл. Охридски" - Пазарджик; СУ „Г. Брегов" - Пазарджик.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Боянка Серафимова

Боянка Серафимова

06.07.2019 | 00:58

Поздравления за седмокласници от ОУ Хр.Смирненски-Пазарджик

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?