Седем пловдивски училища в ТОП 100 на България

Всяка година десетки хиляди родители на седмокласници се изправят пред въпроса в кое училище е най-разумно да продължи средното си образование детето им, за да получи добра подготовка за университет, да научи език или да придобие професионални умения. Решението, разбира се, зависи най-вече от постигнатите резултати на изпитите, но обичайно е следвано от проучването кои са училищата с най-висок успех и от лични препоръки на приятели и познати, пише Дневник.

"Дневник" използва резултатите от задължителния за всички ученици зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас, на който тази година се явиха близо 53 хил. ученици, за да направи класация на 100-те учебни заведения, чиито възпитаници са постигнали най-високи резултати. Използвана е информация на Министерството на образованието за близо 1000 училища в цялата страна, публикувана в поддържания от Държавната агенция "Електронно управление" национален портал за отворени данни.


Усреднени резултати от изпита по области могат да се видят в интерактивната карта в началото на статията. При посочване на областта с мишката се показват данни за броя училища в областта, колко ученици са се явили на изпита и какъв е средният им успех. Само една област има среден успех "Много добър". Това е столицата, където образователното министерство отчете и най-много високи резултати. Анализът на ведомството показа, че за цялата страна тази година слабите оценки се увеличават, а отличните намаляват.

В 13 области средната оценка е между 4 и 4.50, а в 14 - между 3.5 и 4. Средният резултат е 4.06, което по официални данни е най-слабият среден резултат, от откакто се провеждат матури - от 2008 г. насам.

От 1 до 100

Очаквано предвид резултатите от последните години една трета от училищата в класацията с най-високи резултати по български език и литература са в София - общо 35, като сред първите 20 преобладават гимназиите с изучаване на чужди езици. Следва Пловдив със седем образователни институции в стотицата, Варна - с 5, Бургас и Русе - с 4, Велико Търново, Плевен и Стара Загора - с 3. Две области в страната - Кюстендил и Търговище, изобщо не се класират сред най-добрите. В списъка има 12 частни училища.

За да бъде направена класацията на училищата, данните са усреднени на база броя явили се ученици във всяко училище и средния успех на училището. Търсачката в таблицата позволява допълнително филтриране на информацията.


Подредбата носи условности, доколкото показва успеваемост на изпитите, и не е задължително белег за това, че в училищата се преподава на много високо ниво български език и литература. Трябва да се има предвид също, че все още немалко от учениците ходят на допълнителни частни уроци при подготовка за матурите.

Според Закона за предучилищното и училищното образование само учениците, които вземат успешно и двата задължителни изпита, могат да продължат образованието си в университет. Останалите получават удостоверение за завършен втори гимназиален етап на средно образование, което дава право на професионално обучение. Те имат право да се явяват допълнително на изпита до успешното му преминаване.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?