Подай сигнал

Седем честни начина да станеш кмет

Коментари

от Красимир Димовски 1601 прегледа 0

Карикатура от Красимир Димовски

До кметските избори остава точно толкова време, колкото е необходимо на един кандидат-студент да се подготви за изпити. Мой познат е обявил, че дава частни уроци. На кандидат-кметове. Срещу заплащане. Засега няма записан, защото те предпочитали да си плащат другаде, ала поне ми разкри някои златни правила. Седем сравнително честни начина да станеш успешен градоначалник.

1. За кмет се иска талант. Като за музикант и поет. Ако не владееш всички форми на музикалното изкуство и нямаш поетично отношение тип ода към големия партиен шеф, повереният ти град ще бъде оставен на самоиздръжка. А самозадоволяването никога не е водило до репродуктивност и в личен, и градски аспект. Този талант ти гарантира и да доживееш до дълбока старост за разлика от поетите, дето умират млади.

2. Ако ще ставаш кмет, не хаби време за титли, ще ги защитаваш паралелно и по-успешно с кметуването, защото по-добре млад и кмет, отколкото стар и беден професор. А иначе е добре пред името да има доц., к. и. н., инж., проф., та и цял академик, макар тази титла вече я раздавали не от БАН, а от БАНИ. Но по-добре БАНИ кметове, нежели с едното голо име.

3. За успешния градоначалник е задължителна успешната рода. Тя, родата, обикновено става успешна, след като станеш кмет, но и това е въпрос на ген. Тежко и горко на онзи кмет, който няма братец или сестрица. Брата да го хвали, а сестра да жали - това по Пейо Яворов, ама по Адам Смит - ако ги няма, тогава кой би поел кръста на успешния entrepreneur. Ролята на успешен предприемач ще трябва да поеме балдъзата и донякъде да оправдае всенародната поговорка, че който има балдъза... но в бизнес ракурс естествено.

4. Кандидатът трябва да е раснал в подходяща среда и да е създал подходящи контакти. Не може например да се познава само с ядрени физици, все пак няма да става кмет на Хирошима. За предпочитане е средата да е строителна - творческите контакти със строителни фирми винаги водят към съзидание. Съзидава се главно градът във всичките му строителни аспекти. Само че заради професионалната деформация фирмите понякога строят наред и по инерция могат да вдигнат фабрика, хотели, бизнес офиси и прочие сгради на някой от градоначалническата рода. А това не е правилно, както казва другарят Сталин. Но той пък е враг на предприемчивите, които често се оказват откъм страната на кмета.

5. Кандидатът за кмет трябва да е възпитан в пестеливост. Без тази традиционна българска добродетел няма как да се усвоява. Нито евро пари, нито афро. А усвояването е раздел от политикономията, която за жалост вече не се изучава. Градът просперира благодарение на усвоените пари по програмите, но то и съответната партия трябва да просперира. Затова кмет без тънък политически нюх много бързо ще се размирише.

6. За кандидата е от значение да си подготви и подходящо журналистическо обкръжение. Не трябва да има кмет, ако няма кой да го защитава, както пък би казал Ленин.

7. Ако лицето няма изброените качества, по-добре да кандидатства за някоя друга специалност - само не и кметска. Защото дори и да се класира по втория начин, най-много да стане някой втори Божидар Здравков.

Красимир Димовски
Красимир Димовски

Коментари