Сдружението, разобличено в измама: Върнахме парите за билети

Не са ни възстановили средствата, контрира кметството в "Северен"

Сдружение „Всички заедно за една кауза” е върнало парите за всички билети, които е продало за концерта, който трябваше да се състои на Колодрума, твърди  координаторът Дилян Димитров. Организаторите афишираха, че  приходите ще са за апаратура за рехабилитация на младежи, която да се дари на  КСУ „Св. Георги”.

Около сдружението гръмна скандал, когато поиска от Общинския съвет безплатно предоставяне на залата, а към документацията приложи сканирано копие на писмо от Българския комитет на ЮНЕСКО, според което главният секретар  Венцислав Манчовски разпорежда от комитета да бъдат платени 14 500 лв. хонорар на Николина Чакърдъкова. Манчовски декларира още, че концертът е под патронажа на българското представителство на ЮНЕСКО и че това писмо е изпратено до президента, Народното събрание и премиера. Проверка на тукашната администрация обаче установила, че той не е главен секретар, нито има общо с ЮНЕСКО. Сдружението бе разобличено на сесия, а Районна прокуратура образува досъдебно производство по чл. 209 от НК. В хода му се прави графологична експертиза на документа.  

Още тогава пред „Марица” Дилян Димитров заяви, че организацията е била подведена от Манчовски. Сега твърди, че със съмишлениците му са набедени за измамници, а всъщност имат активна дарителска дейност. Като доказателство представи протоколи  за направени дарения. Нито един от тях обаче не е свързан с каузата за осигуряване на апаратура за стотици хиляди левове. Документите са за инициативи през 2017 г. и първата половина на 2018-а. Касаят дарени по 100 мартенички за три социални заведения. Волята на дарителя е буквално: „Мартенички за „Деца” да им пресъздаде  „Радост”. Протоколите са още за дарени 56 чифта маратонки за 1371,44 лв. за ЦНСТ „Майка Тереза”, хранителни продукти за 224,12 лв. за КСУ „Олга Скобелева”,  конфитюр, мармалад и вафли за  1158, 40 лв. за КСУ „Св. Георги”, конфитюр и топинг за 227,76 лв. за ЦНСТ „Майка Тереза”.

Смущаващо е съдържанието на един от приемно-предавателните протоколи. Описаното в него дарение съдържа пилешки бутчета, вафли, безалкохолни напитки,  яйца за общо 224, 12 лв. В документа фигурират само данните на сдружението и името на председателя Илия Ангелов. Вписано е, че се „предоставя безвъзмездно на домовете”, но в полето с многоточие отдолу не фигурира ни една институция. Няма подписи и печати на служители, които са го приели.

„Марица” запита администрацията на район „Северен” дали си е получила обратно парите за билетите за концерта на Колодрума. Кметството бе сред институциите, които купиха пропуски, а райкметът Ральо Ралев ги дари на център за настаняване от семеен тип, за да идат децата на проявата и в същото време да даде рамо на каузата.  „Става въпрос за 10 билета за общо 200 лв., които сме платили на „Всички заедно за една кауза”. Сумата не ни е възстановена”, заяви Ралев.

Дилян Димитров: Не се отказваме от благотворителност

-Г-н Димитров, колко билета продадохте за концерта на Колодрума, който се премести на Летния театър, какви приходи реализирахте и къде отидоха парите?

-Всички билети, които се продадоха, ние ги върнахме.

-Колко и по какъв начин стана това?

-На разпространителя, когото ангажирахме, дадохме нареждане да приключи договора, като ние ще си заплатим процента, който той трябва да си вземе, но да върне парите от билетите на всички, които са си купили. Само в София са около 2500 билета за пловдивския концерт, отделно в Пловдив има върнати 2014.

-Това са билети, които сте продали през мрежата на Ивентим или с обиколките си по институции?

-С рекламните си обиколки, не само по институции. Обикаляхме градове като Септември, Пазарджик, за да може залата максимално да се напълни. 

-Върнатите билети ли станаха причина да имате двайсетина човека публика в Летния театър, където преместихте концерта?

- Да. Второ, когато казахме, че ще сменим залата, хората питаха защо. Наново трябваше да обяснявам ситуацията, на фона на публикации в медиите. Казваха ми: „Добре че ни предупредихте, да не вярваме на глупости”. На всеки от големите ни спонсори представихме и документи за озвучаване и разходи за самите изпълнители. Всички разходи оправдахме и върнахме. Приключихме взаимоотношенията с фирми и билеторазпространители.

-Музикални компании, например „Пайнер”, твърдяха, че изобщо не са давали съгласие изпълнителите им да участват в такъв концерт. Как върнахте парите за някого, който не е имал изобщо намерение да се включва?

-С „Пайнер” не сме работили.

- Назовете тогава изпълнители, с които сте имали преговори, и сте им възстановили разноските.

-На всички изпълнители съм обяснявал, че това е благотворителна акция, която ще помогне на много деца в неравностойно положение. Те приеха да пеят без хонорар, идеята беше да поемем само хотелско настаняване и храна.

-Отказахте ли се да събирате пари за апаратура за КСУ „Св. Георги”?

-В момента имаме друга кауза, която ще гоним максимално. Но нека да отшуми това, което се случи. Вече няколко седмици се борим. Имахме едно събиране на всичките спонсори, които сме имали за 3 г. Упоменахме всички проблеми, които се случиха около нас, за да имат ясна представа спонсорите. На тях дадохме отчет. Някои се разграничиха. Други казаха: „Въпреки всичките ви неволи, ще помагаме”. Коментирахме това и с полицаите, защото имахме идея с МВР да направим концерт за пловдивски деца, загубили баща при изпълнение на служебния дълг. Много неща се объркаха.

-С какво ще е свързан следващият проект?  

-С много музика, шум и забава. С развитие за нова естрадна звезда, която ще подкрепим да издаде албум и да тръгне на уникално турне из България.

-Защо има нужда от помощ, в неравностойно положение ли е?

-Не желае компании, които да ползват дивидентите и да оставят за изпълнителя голи трохи. Бяга от комерсиалното. Вече една година работим с него, за да измислим най-доброто и да го реализираме догодина.

- Твърдите по повод на представения в ОбС документ, с който ЮНЕСКО уж подкрепя концерта в Колодрума, че вие сте били подведени. Ще си търсите ли правата срещу човека, който го е направил, ако се докаже вината му чрез назначената графологична експертиза?

-Казах и на „Криминална полиция” - искам да се обяви, че нямаме вина. И моментално да се подаде сигнал в прокуратурата срещу това лице. Запознал съм цяла адвокатска кантора и хората работят по този казус. Трябва първо да се приключи делото, което предстои и ще се насрочи. После те ще подгонят всички.

-Но вие не се отказвате от намеренията за благотворителност?

-Няма да сведем глава. Защото нееднократно сме падали и ставали. Колкото повече такива минуси имаме, ставаме по-силни.

- При това развитие как успяхте да платите наема за Летния театър?

-След като върнахме всички пари, сдружението, разбира се, разполага със средства, и направихме нужното да се изпълни, каквото сме казали.

-И сте на загуба?

- Да. Но продължаваме.

-Затова ли последните документи за дарения са от май, после нямахте  ресурс?

- Точно така. 

-Обявихте кампания за набиране на крупна сума за медицинска апаратура, а се опитвате да изчистите името си с протоколи за дарения на мартенички, храна и маратонки, някои отпреди 2 г. Един от предоставените документи е оформен като приемно-предавателен протокол от 5 март 2018 г., но в него фигурират само данните на сдружението. Защо пише „Предоставя безвъзмездно на домовете:” и празно многоточие? Кои домове?

- Всички. Ние обикаляхме - от сутринта като започнахме, приключихме към 9 вечерта. Не само домовете, а нахранихме и най-бедните хора в етномахалата. Беше предвидена храна, а другото беше сготвено и раздадено тогава.

-Приемно-предавател протокол предполага и страна, която да се е разписала като приемник. В този протокол няма нито име, нито подпис, нито печат. Само името на вашия председател Илия Ангелов. И отсреща - никой.

-Можете да звъннете в който дом искате - „Олга Скобелева” или СУПЗ, и те ще потвърдят. Имахме и акция с маратонки. Беше някакъв ад тогава. Всичко беше в един ден и нещо може да се е объркало. Не знам, някой нещо може да е изтървал. 

-Извадихте ли си поука?

-И то страхотна. Първо, че когато има документи и ги представяме пред институции, трябва да сме много внимателни и прецизни във всяко отношение, да звъним на макс. Другият извод е, че дълго се гради и лесно се руши. Да си върнем името ще ни отнеме двойно повече, отколкото трите години работа досега. Можем с вдигната глава да кажем, че ще бъдем на рожден ден на Стоянка Мутафова в НДК и сме подготвили изненада - нещо, което не сме правили досега.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?