Счетоводните измами, най-често използвани от компаниите

Всяка компания по един или друг начин се опитва да манипулира финансовите резултати в отчетите си. Разбира се, обхватът и нивото на тези манипулации са различни навсякъде, но експертите казват, че никоя компания не може без тях.

Често обаче, желанието за лесни пари и липсата на морал и алчността на мениджмънта водят до факта, че лидерите на компаниите се оказват зад решетките. Най-ярките примери са счетоводните измами на големи компании като Enron, Adelphia или WorldCom, за които техните босове бяха осъдени на доста години затвор.

Разказваме за най-честите 8 метода за манипулиране на отчетите, които компаниите използват.

Завишаване на приходите

Един от начините за увеличаване на приходите на хартия е записването на еднократно плащане за услуги, които действително се предоставят за няколко години.

Например, една компания трябва да получи пари за услугите, които ще предоставя за четири години, но в отчетите е записана общата сума за която е сключен договорът.

Друг начин за надуване на доходите се нарича "запушване на канала" - незаконна практика е да се надуват печалбите, когато една компания продава повече стоки на своя дистрибутор, отколкото той може да реализира.

След това дистрибуторът може да върне непродадения артикул. Тъй като тогава стоките не могат да бъдат продадени и няма гаранция за реализацията, компанията трябва да ги класифицира като част от запасите, докато дистрибуторът не продаде каквото може.

Разсрочване на разходи

AOL беше обвинена за отлагане на разходите в началото на 90-те години на минали век. Компанията е отчитала разходите за маркетингова кампания година след нейното приключване.

Надуване на разходите преди сливане

Докато не завърши сделката по сливането, компанията, която придобива, ще плати или дори предплати колкото се може повече разходи.

След това, след приключване на сделката, ръстът на нетния доход на акция на обединената компания ще бъде по-висок, отколкото в предходните тримесечия. Освен това дружеството всъщност вече е отчитало разходи за предходни периоди.

Еднократни разходи

Еднократните разходи са разходи, които възникват само веднъж, но помагат на инвеститорите да разберат по-добре текущото състояние на компанията. Някои компании използват това редовно.

След известно време компаниите "откриват", че са резервирали твърде много и тези пари се връщат в категорията на доходите.

Други приходи или разходи

В счетоводните категории "Други приходи" или "Други разходи" може да скрият много нарушения.

В тази категория компаниите отнасят свръх излишък от запаси от предишни поръчки. Или да скрият стари разходи срещу нов доход.

Източниците на "Други приходи" включват продажба на оборудване или инвестиции.

Пенсионни планове

Ако дружеството има пенсионен план с определен размер на обезщетенията, то може да го използва в своя полза.

Компанията може да увеличи доходите чрез намаляване на разходите за пенсионни плащания.

Освен това, ако инвестицията в пенсионния план расте по-бързо от планираната от компанията, тогава тя може да ги запише в категорията на доходите.

В края на 90-те години редица компании са използвали подобни методи.

Извън балансови позиции

Компанията може да създаде отделно дъщерно дружество, на към което да отнася всички дългове или разходи, които дружеството майка не иска да бъдат разкривани.

Ако това дружество е учредено като отделно юридическо лице, което не е изцяло собственост на компанията майка, тогава то може да не отчита финансовите си показатели в общия отчет. Така компанията може да скрие част от финансите си от инвеститорите.

Изкуствени лизингови договори

Такива договори могат да бъдат сключени, така че да не включват разходите за нова сграда във финансовите отчети на компанията.

Тоест такива споразумения позволяват на компанията да наеме актив от себе си.

Това се прави по следния начин: специално създадено юридическо лице придобива актив, след което го отдава под наем на компанията майка.

В резултат активът не се включва в баланса на компанията майка.

Освен това фактът, че в края на лизинговия период дружеството е задължено да изкупи актива, често не се разкрива.

Източник money.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?