Подай сигнал

Савина Петкова за безплатните рейсове: Няма точни разчети

Транспортът в Пловдив

от Валентина Йеремиева 513 прегледа 0

Савина Петкова за безплатните рейсове: Няма точни разчети

Градският транспорт под тепетата да стане безплатен през 2019 г., предложиха от сдружението „Бизнесът за Пловдив“. Писма с революционната идея са внесени официално в Общинския съвет и в Община Пловдив.

Както Марица.бг писа, пътуването без билети и карти би довело до сериозен социален ефект с материално и морално измерение, считат членовете на сдружението, сред които са икономистът Ангел Стоев, почетният консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова, бизнесменът Любозар Фратев. Безплатният транспорт ще се отрази и върху автомобилния трафик, защото повече хора ще предпочитат градските рейсове. От гратиса ще се възползват и гостите на Европейската столица на културата.

В предложението си "Бизнесът за Пловдив" посочва, че на превозвачите ще се заплаща за услугата от градския бюджет, което означава допълнителна годишна компенсация не повече от 15 млн. лева. Сега транспортните фирми си поделят около 12 млн. лева държавни и общински субсидии, освен парите от продадените билети и карти. По информация на сдружението, общите приходи от продажба на билети и карти са между 20 и 32 млн. лева годишно. При безплатен транспорт обаче няма да има нужда от контрольори и кондуктори, съответно отпадат и разходите за техните заплати и осигуровки в размер на 5 млн. лева.

Според председателя на Общинския съвет Савина Петкова разчетите са направени без подробен и точен анализ на приходите и разходите. В градовете, където се пътува безплатно, общественият транспорт е общински, а в Пловдив е изцяло частен, отбеляза Петкова и допълни, че мечтае и в Пловдив масовият транспорт да стане отново общински.

Идеята на "Бизнесът за Пловдив" ще се разглежда в постоянните комисии в местния парламент, а успоредно с това - и в администрацията. Сесията е насрочена за понеделник, но не е сигурно, че в дневния ред ще бъде включена и точка за безплатен транспорт.

Коментари