Подай сигнал

Саудитска Арабия - богата и без петрол

Кралството ще похарчи $850 милиарда за високотехнологичен град и луксозни курорти на 50 острова

Бизнес зона

от СТАНИМИР КРОНЕВ 3421 прегледа 0

Саудитска Арабия е една от най-богатите държави в света. Кралството е на челна позиция във всички класации за страни, инвестиращи най-много в различни икономически проекти зад граница. След близо две десетилетия на относителна политическа изолация, в която визитите на западни висши държавници се брояха на пръстите на едната ръка. Всичко това обаче се промени коренно в края на 2016 година, когато бъдещият престолонаследник, настоящ министър-председател и първи дипломат на страната - принц Мохамед бин Салман, получи огромната част от властта.

Принцът на Саудитска Арабия обяви най-мащабния държавен проект в историята - "Визия 2030". По своята същност планът на Мохамед бин Салман представлява план за развитието на кралството, според който до 2030 година Саудитска Арабия ще диверсифицира икономиката на страната, с цел тя да има и други източници на печалба освен от петрол. Визията на принца включва огромни инвестиции и развитие на редица сектори, като местното производство, здравеопазването, образованието, инфраструктурите, развлекателната индустрия, жилищното строителство, възобновяемата енергия, мините и туризма. Грандиозният проект ще струва на кралството над 850 милиарда долара.

Основната цел на проекта обаче остава далеч зад лъскавите презентации на международните форуми и щедрите дарения на кралството за редица западни каузи, проекти и фондации. Заедно с "Визия 2030" принц Мохамед бин Салман обяви, че Саудитска Арабия ще започне да интегрира редица светски права и свободи, които да докажат на целия свят, че кралството не е изолирана, консервативна и строго ислямска страна. Визията на младия принц за страната е превръщането <210> в най-притегателната дестинация за туризъм и инвестиции на континента. А амбициите му стигат дотам, че да говори за държавата си като конкурент в технологичния сегмент на Южна Корея и Япония. Обявени бяха и нови мегапроекти, като създаване на изцяло нов и високотехнологичен град Неом на границата с Йордания, увеселителния парк "Кидия", луксозни курорти на 50 острова в Червено море и други.

Проектът се крепи на три стълба - оставане в сърцето на Арабския свят, превръщане в световен инвеститор и трансформиране в регионален търговски център. Основните цели на "Визия 2030" са следните:

- Саудитска Арабия да стане 15-а икономика в света. В момента тя заема 19-о място.

- Делът на частния сектор в БВП да стане 65 на сто в сравнение със сегашните 40 на сто.

- Делът на чуждите инвестиции в БВП да стане 5,7% в сравнение със сегашните 3,8%.

- Саудитска Арабия да влезе в топ 10 на Глобалния индекс за конкурентоспособност. В момента тя е на 25-о място.

- Делът на износа на продукти извън петрола да стане 50 на сто, вместо настоящите 16 на сто.

- Държавата да печели 267 милиарда долара от търговията с продукти извън петрола, вместо 43 милиарда, както е сега.

- Фондът за публични инвестиции да има активи от 2 трилиона долара, вместо сегашните 160 милиарда.

- Процентът на жените в работната сила да се увеличи на 30 от сегашните 22.

В основен инструмент за сближаване със Западния свят принц Мохамед бин Салман превърна редица спортни, музикални и развлекателни сделки. През 2017 година американският кънтри певец Тоби Кейт получи близо 1,8 милиона долара за първия концерт на чуждестранен изпълнител в страната от 1994 година насам. Само няколко месеца по-късно кралското семейство подписа и 10-годишно споразумение за мултиплатформено сътрудничество със Световната федерация по кеч (WWE). Според сделката компанията ще провежда по два турнира всяка година в кралството и ще бъде посланик по света на "Визия 2030", за което ще получи над 650 милиона долара.

В същото време страната остава все така затворена към изнасянето на информация за вътрешнополитическите процеси, а кралското семейство продължава да ограничава свободата на словото. В края на мината година в консулството на Саудитска Арабия, намиращо се в Истанбул, беше убит опозиционерът и виден критик на управлението на принц Мохамед бин Салман - журналистът Джамал Кашоги. Покушението е извършено от тайните служби на кралството и показа на редица международни партньори, че красивите проекти и гражданските свободи в страната не са нищо повече от опит за изчистване на медийния имидж, вместо обещаната социална революция.

"Ла скала" отказа 15 милиона

Прочутата опера „Ла Скала“ в Милано върна 3 милиона евро и отказа поне още 15 милиона в следващите няколко години заради скандала с убийството на журналиста Кашоги. Редица други стратегически партньори също оттеглят подкрепата и участието си във "Визия 2030", след като в началото на тази година стана ясно, че в затворите в Саудитска Арабия са били екзекутирани без процес близо 50 мъже и жени заради подозрения в подготвяна мащабна медийна атака, целяща да злепостави кралството пред света. Това, разбира се, беше версията, тиражирана от властите в Рияд. Поредният удар за кралската фамилия дойде по време на организирания от страната международен инвестиционен форум. Първоначално близо 170 международни компании потвърдиха участие, ала заради скандалите около кралското семейство и маниера, с който те се разправят с неудобните за тях, в крайна сметка участие взеха едва 35 компании, 20 от които бяха от Близкия изток.

За пръв път на кино

Ключово за успешната реализация не само на проектите, но и припознаването им от западните туристи и инвеститори е сериозната законодателна и социална реформа, за която редица правозащитни организации и ООН настояват от близо три десетилетия. Само през последните месеци хиляди хора отидоха за пръв път през живота си на кино, след като властите разрешиха отварянето на киносалони. Проведени бяха и музикални фестивали. Жените също получиха невиждани до този момент права, включително това да шофират. Представителка на нежния пол дори оглави новата стокова борса.

Коментари


Еййййй шалоууууу Билбо гейебанбегай бегинс Манафи да ти ебат родата мръсна долна Страхлива ганювска Гяурска Аз лично ти бих отрязал главата и бих си направил гумен презерватив за да мога по лесно да еба майката ти в бяла усмирителна престилка

Рязаните карабини, освен за завладяване на света, за нищо друго не мислят и не могат!!!!! А и петродолара, ще им бъде винаги единствен приход!!!! Циганина си е винаги....... Остава!!!!

Или земетресение с последица-потъване на цялото полуостровче.

В Соди Арабия, мъжете са човеци, а жените са добитък. А иначе, лакомията на Хамерика и ЕвроГейропа ги бутат силно нагоре.

Много са богати. Единствения , който може да ги направи бедни е някой Мадуро.