САЩ с нова атака срещу Сирия, ако използва химическо оръжие

Съединените щати ще ударят отново Сирия, ако тя пак използва химическо оръжие, предупреди днес американският постоянен представител в ООН Ники Хейли, цитирана от Ройтерс.

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на световната организация, свикано по искане на Русия, Хейли даде да се разбере, че САЩ са в пълна готовност да предприемат нова военна операция срещу сирийското правителство, предава БТА.

"Убедени сме, че парализирахме сирийската програма за химически оръжия. Готови сме да поддържаме този натиск, ако сирийският режим е достатъчно глупав, за да изпробва волята ни", даде да се разбере постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

Руският й колега Василий Небензя осъди остро ударите, нанесени от Съединените щати, Великобритания и Франция, предаде Франс прес.

"Вашите агресии влошават хуманитарната ситуация (в Сирия). Вие не сте се отърсили от неоколониализма", каза Небензя.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни "да проявят сдържаност при тези опасни обстоятелства и да избягват каквито и да било действия, които може да ескалират нещата и да утежнят страданията на сирийския народ", предаде Ройтерс.

Международни експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) вече са в Сирия и са готови да посетят мястото на предполагаемата химическа атака в Дума, край Дамаск, която накара трите западни сили да нанесат своите удари, каза Гутериш.

Френският постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр междувременно съобщи, че страната му скоро ще внесе заедно с американските и британските си партньори проект за резолюция за излизане от "сирийската задънена улица", предаде Франс прес.

Според френски дипломатически източник текстът предвижда създаване на механизъм за разследване на химически атаки, благоприятстване на неограничен хуманитарен достъп и придаване на нова динамика на мирния процес в Женева.

Русия трябва да принуди режима в Дамаск към преговори за политическо уреждане на конфликта с цел прекратяване на безкрайните мъки на цивилните в Сирия, призова Дьолатр, цитиран от ТАСС.

Съветът за сигурност на ООН се събра днес по искане на Русия, за да обсъди внесен от нея проект за резолюция, осъждаща нанесените тази нощ от Съединените щати, Великобритания и Франция удари по Сирия. Текстът, с който Франс прес се е запознала, изразява "голямо безпокойство" от "агресията" на западните сили срещу суверенна държава, която нарушава "международното право и Устава на ООН".

Руският постоянен представител в световната организация Василий Небензя поиска гласуването по резолюцията да се състои в края на заседанието.

На практика обаче няма шансове текстът да бъде приет. Трите западни сили, нанесли ударите по Сирия, имат право на вето в Съвета за сигурност, а така или иначе е малко вероятно проектът да събере подкрепа от девет гласа, при каквато ще се наложи САЩ, Франция и Великобритания да го блокират.

Русия на свой ред вероятно ще наложи вето на френския текст.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?