САЩ нанасят първия ракетен удар срещу Ирак

Точно в 3.30 часа българско време на 20 март 2003 серия от силни експлозии разтърсва Централен Багдад. Заради информационното и медийно затъмнение в Ирак, наложено от режима в страната, новината остава неотразена от местните и световни медии. 45 минути по-късно във Вашингтон на извънреден брифинг, предаван по всички американски телевизии, Джордж Буш обявява, че е заповядал извършването на въздушна атаката, вярвайки, че може да премахне Саддам Хюсеин и режима му още с първия удар.

По различни цели в Багдад са изстреляни общо 36 ракети „Томахоук“, които са заредени с бомби GBU-27, всяка с тегло от близо половин тон. Няколко часа по-късно, около 6.20 сутринта българско време, иракската държавна телевизия пуска реч на президента, но американските информационни и разузнавателни служби не могат да потвърдят, че Саддам е жив. Появяват се слухове, че той е загинал в първоначалната атака. Рано сутринта журналисти съобщават за няколко силни експлозии близо до съюзническите бази в Северен Кувейт. По-късно става ясно, че иракските войски са изстреляли няколко ракети Silkworm, заредени с бойни глави.

Това де факто бележи началото на войната в Ирак. Само 20 часа след въздушният удар на САЩ по цели в Багдад започва и мащабна сухопътна офанзива - британските военни части прекосяват границата и стигат до малкия, но стратегически важен пристанищен град Ум Касър, като успяват да завладеят част от него. Два часа по-късно започва и обещаната от коалиционните сили „невиждана в модерно време“ въздушна кампания. Официалното име на операцията е „Шок и Ужас“. За 54 минути по военни и икономически цели в Багдад са изстреляни над 320 ракети Томахоук.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?