САЩ изстреляха товарна капсула с храна в Космоса

Частна товарна космическа капсула "Сигнъс" бе успешно изстреляна снощи с ракета-носител "Антарес" от полигон в щата Вирджиния, предаде ДПА, цитирана от Дарик.

Тя ще достави на Международната космическа станция в самото навечерие на Великден 3450 тона храни и други необходими за екипажа товари и научно оборудване.

Макар капсулата да не носи агнешко за Великден, НАСА каза, че на борда й има куп други празнични вкусотии за шестимата обитатели от международния екипаж на станцията, включително пушена пуйка, свински пържоли, аспержи и плодов сладкиш.

Научният товар включва три свободно летящи роботчета, които ще бъдат изпробвани като помощници на астронавтите в помещенията на МКС, 40 лабораторни черни мишки за експерименти и 63 миниатюрни сателита - дело на студенти, за изследвания.

Капсулата е построена от корпорацията "Нортроп Груман". Тя носи името на американския астронавт Роджър Чафи, трагично загинал при наземни изпитания на космическия кораб "Аполо-7" на 27 януари 1967 г. в подготовка за полетите към Луната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?