Подай сигнал

Санират още 32 сгради в Златоград

В обновяването им ще бъдат вложени над 3,6 млн. лв.

Регион

от Петя Гайдарова 1297 прегледа 0

15 къщи и 6 жилищни блока ще бъдат санирани в Златоград

15 къщи и 6 жилищни блока ще бъдат санирани в Златоград. Първата копка вече е направена.

"Стартират три проекта за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и обновяване на многофамилни жилищни сгради. До началото на август тази година ще започне и четвъртият проект за саниране на жилищни сгради, който спечели община Златоград. Общата стойност на средствата е над 3,6 млн. лева", каза кметът на община Златоград Мирослав Янчев.

Първи копки по трите проекта тази сряда се правят на многофамилните сгради на "Саралийски", "Пехливанови", "Хаджиеви", "Зюмбюл", "Сватеви" и блокове №190, №195 А. Също така на "Станко и Даниел Пееви", "Орфей", "Мила", блоковете №174, №177, №189 и "Анжерови", както и на "Дарина", "Йосиф Кехайов", "Бочукови-Златоград", "Аристе", "Пролет" и блокове №178, "Белия дом".

Проектите се изпълняват от община Златоград по Оперативна програма „Региони в растеж» 2014-2020 г., по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони-2”. Трите проекта са на стойност 2.8 млн. лв. До началото на август стартира и четвъртият за саниране на сградите на "Ахрида 22", "Тракия", "Къща Виктория", "Велико Търново", "Раз Цвет", "Фамилна къща Чаушеви", "Синчец", "Братя Хъмчеви", "Гогаджови", "Фамилия Касабови" и "Текстилски блок", на обща стойност 875 445 лева.

С реализиране на новите проекти в град Златоград ще се обновят общо 32 сгради. От 2016 г. досега в града вече са санирани 7 големи блока, с финансовата подкрепа на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, и 9 по-малки блока и 4 сгради на държавната администрация, реализирани с подкрепата на ОП „Регионално развитие”.