Самураи превзеха Капана СНИМКИ

Серафим запалва десетки младежи с кендама - велика японска игра, развиваща баланс и координация

Кендама е японска игра, развиваща баланс и координация. Предизвикателство без край, което провокира със своята сложност и едновременно с това носи удовлетворение с всяко малко постижение. Кендама е направена от дървен материал и се състои основно от тама (топка) и кен с купички. Целта на играта е развиване на различни баланс трикове.

В Япония заниманието е изключително разпространено и едва ли някой в Страната на изгряващото слънце не е чувал за него. Тук в България обаче малко хора са запознати с интересната японска джаджа. Поне допреди  5 години, когато Серафим Захариев се захваща с кендама, приемайки я като хоби, а после запалва стотици съмишленици.

В търсене на баланса и съвършенството Серафим се насочва към кендама - играта, която най-добре ги развива. С отговора на въпроса „Ами ако живеем в свят, в който всеки избира своята супер сила?“ се заражда и Balance searcher идеологията му за постоянно усъвършенстване.

Кендама променя изцяло живота на младежа и той започва да преоткрива себе си, да намира страст и вдъхновение във всяко свое начинание. Това, което му остава, е да предаде на повече хора тази своя идеология. Серафим започва да търси съмишленици, с които да сподели удивлението от заниманието.

Така се заражда и идеята за Кендама България, чиито ценности са споделянето, забавата и прогреса. Вече пет години търсачът на баланс обединява малки и големи в едно голямо семейство - общността на самураите.

„Кендама България е общност от взаимно подкрепящи се самураи, в постоянно удивление от баланса и неговите форми. То постоянно расте и аз изключително много се радвам от този факт. Все повече са тези, които се впускат в баланс приключения и развиват истински умения“, разказва Серафим.


Той твърди, че няма „добри“ и „лоши“ кендама играчи, а само такива, които търсят собственото си удовлетворение и развитие по различни начини. Точно на това учи и японската философия KAIZEN - постоянно усъвършенстване в положителна посока.

Удивени от различните форми на баланса, любителите на играта ежедневно се събират, за да обменят опит, да прекарват време заедно и да се забавляват. „Кендама е само един от хиляди поводи, за връзка с отсрещния“, усмихва се Серафим.


На ул. „Загреб“ в Капана от зори до здрач цветните кендами подскачат насам-натам. Минувачите се радват и честичко се отбиват, за да се запознаят отблизо с изкуството. В специалното ZEN магазинче винаги има оставени игри за свободно ползване, така че всеки желаещ е добре дошъл да се пробва.


Големият интерес, който възбужда кендама, кара Серафим и съмишлениците му да организират фестивали на различни места в Пловдив. На специално организираните събития се събират стотици момчета и момичета от общността на самураите. Освен кендама на празниците има и много други игри, като например известното ходене по въже.

А целта на мероприятията е забава. „За мен идеята за прогрес и удовлетворение от кендамата е много по-важна от състезателната страна на играта. Не е нужно да си про, за да се забавляваш и създаваш емоции и спомени“, твърди Серафим.

Търсачът на баланс за напред ще продължава да подкрепя идеологията си и със страст и отдаденост да разпръсква позитивизъм. А общността на самураите ще продължава да расте и да печели нови и нови фенове.

The Creator’s Model

Омагьосването с кендама на толкова много хора, търсещи забавление, кара младежа да създаде и собствен бранд, който да радва българските фенове на играта. Нарича го The Creator’s Model.

Кендамата на Серафим е съчетание на огромна тама с по-голяма дупка за многобройни спайкове и статични трикове. Контрастът между тъмната дупчица и белия цвят до нея са специално предвидени за максимална видимост, а оранжево райе напомня на логото на Balance searcher.

 „Преобладаващият златисто-жълт цвят тип глитер е символ на светлината, щастието и оптимизма. Шестте крила в тъмно-лилав цвят са присъщи на най-висшите ангели -Серафимите. Всичко това покрито с любимата ми лепкава боя допълва кендамата“, поделя Серафим.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?