Самолет със 157 души от 33 страни на борда се разби (ОБЗОР)

Граждани на 33 държави са пътували в разбилия се пътнически самолет на Етиопските авиолинии, съобщиха властите в Адис Абеба, цитирани от Би Би Си.  Няма оцелели при катастрофата на полет ET 302 със 157 души на борда. Машината се разби днес 6 минути след излитането си от международното летище „Боле“ в Адис Абеба.
 
„Боинг 737“ е изпълнявал редовен полет за кенийската столица Найроби, когато контролната кула е загубила контакт с машината. Самолетът е паднал край градчето Бишофту, разположено на 60 километра югоизточно от етиопската столица. Причината за трагедията се изяснява. Времето в района на Адис Абеба при излитането на самолета е било ясно, съобщиха местните власти.

 
На борда на машината е имало 149 пътници и 8 души екипаж. Премиерът на Етиопия Аби Ахмед изрази в социалната мрежа „Туитър“ съболезнования на семействата на жертвите.
 
Говорител на авиокомпания „Етиопиън еърлайнс“ съобщи, че общо в самолета е имало граждани на 33 страни. Сред 157-те жертви има 32 кенийски граждани и 17 етиопски граждани, предаде Асошиейтед прес. Китайската държавна телевизия съобщи, че в самолета е имало 8 китайски пътници, предаде Ройтерс. Посолството на Русия в Кения се опитва пък да установи съдбата на руснак, купил си билет за полета от Адис Абеба за Найроби, изпълняван от катастрофиралия самолет, предаде ТАСС.
 
По информация на българското посолство в Адис Абеба към 13:30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани на борда на катастрофиралия самолет на „Етиопиан Еърлайнс“. Посолството ни в Етиопия в сътрудничество с други посолства прави опити да придобие списъка на пътниците в катастрофиралия самолет, но досега такъв не е предоставен. Посолството ни е в контакт с местните власти и следи ситуацията.

   От ведомството посочват, че при необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Адис Абеба на телефон  +25116610032 и дежурни  телефони в извънработно време: +251911252514; +251913069999  

 
Летището в Адис Абеба обяви горещи телефонни линии при кризисна ситуация: + 251115178733, +251115174735, +251115174100 и телефони за всякаква необходима информация: + 251115178945, +251115178987,+251115178231, +251115178558. 
Свидетели разказват, че след удара на самолета със земята е избухнал огромен пожар. Четири хеликоптера за борба с пожарите са участвали в гасенето на пламъците.
 
Според шведския сайт за проследяване на полетите в реално време Flightradar24 самолетът е имал „необичайна нестабилна вертикална скорост“ след излитането, допълва Ройтерс. Машината се разби осем минути след излитането.
 
От самолетостроителната компания „Боинг“, която е произвела самолета, обявиха, че „следят от близо ситуацията“.
 
Моделът 737-800 Макс е относително нов. Той е в експлоатация от 2016 година. Машината е била закупена от Етиопските авиолинии миналия юли.
 
Самолет от същия модел на индонезийската компания „Лайън Ер“ катастрофира миналия октомври само 13 минути след излитането си от Джакарта. Загинаха всички 189 души на борда.
 
Последният сериозен инцидент със самолет на "Етиопиън еърлайнс" беше със самолет Боинг 737-800, който се взриви след излитането от Ливан през 2010 г. Тогава загинаха 83 пътници и 7 членове екипаж.

Пилотът на катастрофиралия самолет поискал да се върне

Пилотът на катастрофиралия самолет поискал да се върне!

Пилотът на "Боинг“ 737-800 MAX на „Етиопиан Еърлайнс“, който се разби шест минути след излитането от Адис Абеба в неделя, е заявил "че има трудности" и иска да върне самолета, разкриха от авиокомпанията, съобщи Фокус, цитирайки, AFP.

Пилотът e "получил разрешение" да се върне в Адис Абеба, заяви главният изпълнителен директор на авиокомпанията пред журналисти в етиопската столица в отговор на въпрос дали самолетът е подал сигнал за бедствие.

Припомняме, че самолет „Боинг“ 737-800 МАХ на „Етиопиан Еърлайнс“ катастрофира малко след излитането му от етиопската столица на път за столицата на Кения – Найроби. На борда му е имало 149 пътници и осем души екипаж от 33 страни, като никой не е оцелял.

Сред жертвите на катастрофата със самолета на Ethiopian Airlines е семейството на известен словашки политик, съобщават световните медии. Загинала е и журналистка. 

"С голяма тъга ви съобщавам, че моята скъпа съпруга Бланка, синът ми Мартин и дъщеря ми Михаела загинаха по време на самолетната катастрофа в Адис Абеба днес сутринта. Тези, които ги познаваха, могат да си спомнят за тях", написа в социалните мрежи депутатът от Словакия Антон Хрнка.

Четирима от пътниците на самолета са пътували с паспорт на ООН и все още не е ясно тяхното гражданство. 
От управата на Ethiopian Airlines съобщиха, че пилотът на самолета е имал зад гърба си успешна кариера и самолетът Boeing-737 MAX-8 не е имал някаква повреда. Според информация на ВВС този модел лети от 2016 година, а Ethiopian Airlines е започнала да ги използва през миналата.

Държавната Ethiopian Airlines се смята за най-голямата самолетна компания в Африка. Вече са отворени информационни линии за семействата и близките на загиналите. 

Междувременно бе разпространено и първо видео от мястото на катастрофата.

В мрежата се появиха кадри от салона на самолета на Ethiopian Airlines, който се разби в Етиопия малко след излитането си. Видеото е качено в инстаграм профила на рускинята Екатерина Полякова, която е една от 157-те жертви на жестоката катастрофа.

Младата жена е пътувала заедно с Александър Поляков.


 
Кадрите са направени малко преди излитането на самолета. Вижда се, че повечето от местата все още не са заети.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?