Пловдивчани се редят на опашка заради пушката на Капитан Петко

Уинчестърът на Капитан Петко войвода е една от безценните реликви на Историческия музей „Стою Шишков” в Смолян. От 1 юни той е изложен в Музея на Съединението към РИМ - Пловдив. И веднага се превърна в една от атракциите му. Оръжието на войводата ще бъде изложено до 31 юли. Досега то рядко е напускало хранилището на смолянския музей. Обвито е с легендарност - като името на войводата, който е стрелял с него по башибозука на Сенклер.

Посещенията в музеите под тепетата намаляха рязко заради кризата с коронавируса. Въпреки това в Музея на Съединението идват десетки хора от Пловдив и от близките населени места, само и само да зърнат уинчестъра на войводата. 

"Посрещаме цели семейства с малки деца, които са тук само за този безценен артефакт. Всички гледат сериала по телевизията и оттам се сещат, че могат да се докоснат и до този експонат", разказват в музея.

В Смолян оръжието се държи почти през цялата година в хранилището му.  Причината е, че сградата не разполага все още с необходимата климатизация за показването на такива експонати. „Вади се за празника на община Смолян - 21 октомври. Тогава е завършила 3-дневната битка на връх Средногорец, която е наречена „Родопската Шипка”, защото носи освобождението на Смолянския край. Тържествено изнасяме пушката на Капитан Петко пред хората”, разказа директорът на РИМ „Стою Шишков” Валентина Василева. С гостуването в Пловдив оръжието за пръв път ще стои два месеца пред публиката.

Пушката е марка „Уинчестър“ и е модел 1866 г. Калибърът ѝ е 11 мм. Фабричният ѝ номер е 66 414. Дължина ѝ е 110 см, като само цевта е 60 см. За пушката на войводата се носят много легенди. Според едната тя е била подарък на войводата от Джузепе Гарибалди, а според друга той я получил от ръцете на император Александър ІІ.

По-вероятно е тя да е османски трофей. В империята с пушки „Уинчестър“ са въоръжени части от кавалерията и нередовни черкезки отряди. Използва ги и османската полиция. „Поради сравнително слабия си патрон те не са били използвани в армейските части. Затова пък са показали голяма ефективност в ръцете на нередовните части. С това оръжие са били въоръжени апостолите от Четвърти революционен окръг по време на Априлското въстание”, припомня директорът на смолянския музей. Захари Стоянов пише, че за уинчестъра на Георги Бенковски са платени 15 златни лири (1500 гроша) и е купен от Цариград.

Валентина Василева припомня, че в спомените на доброволеца в четата му - Никола Капитанов от Широка лъка, пише, че единствено „войводата е притежавал толкова модерно за времето си оръжие“ и „прав стрелял с него по настъпващите турски части“. Четата „Защита” на Капитан Петко участва в 9 крупни сражения с башибозука на Сенклер. На 13 април 1878 година в планината Китка 200 българи разбиват 3000 сенклеристи. Следващата битка е след две седмици и в нея падат 150 сенклеристи срещу 19 убити и ранени българи. В нея Капитан Петко е леко ранен. Следващото сражение с бандитите на Сенклер е при село Голям Дервент, Димотишко. Тук Петко има 400 души срещу 1000 противници. Падат 35 турци. На 21 май отряд от 10 души (Капитан Петко е с 3 четници, 3 казаци, 3 въоръжени одрински търговци) успешно отбранява село Плевун. Тук войводата се качва на камбанарията и със смъртоносния уинчестър поваля 20 души, сред които и главатарят им.

Съдбата я тикнала в ръцете на майстор от Райково

След примирието през 1878-а войводата дава оръжието си на устовския свещеник Атанас Келпетков. Той е секретар на четата му. Поп Атанас скрива уинчестъра в тайник под дебелата каменна зидария на своя дом в Устово. След 46 години, през през 1924-та, във връзка с нов градеж майстор от Райково, който се казва Петко Христов, открива пушката в зидарията. Била грижливо овързана в омазнена хартия. Възрастният свещеник му я подарява с думите: “За спомен от Петко на Петко”. Потомците на майстора пазят оръжието 28 години. През 1952 г. дъщерята на уста Петко Христов предава карабината на РИМ “Стою Шишков".

Кой е британецът Сенклер

Станислас Греам Бауер Сенклер e британски агент с дипломатическо прикритие. Роден е през 1835 г. в замъка Вепряй, намиращ се в имението на дядо му в Литва.

Баща му - Александър Сенклер, е бивш офицер от колониалната английска армия в Индия. Майка му е Пелагия Косаковски. През 1855 г. семейството губи имението. Според една версия то е продадено за дългове, а според друга е конфискувано от руските власти за изменническа дейност. Сенклер оглавява антихристиянския метеж в средата на 1878 г. Командва настъплението на башибозушките групи в Среднородопския край.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Българин

Българин

21.06.2020 | 01:39

Само да можеше да има повече такива публикации от" Марица". А не само Шок поп фолка , Трус в 7/8 и т.н.

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?