"Марица" на гости в бърлогата на COVID-19, СПИН и останалата напаст

Пандемията от COVID-19 изкара на преден план доблестни жени и мъже, които не се уплашиха да излязат очи в очи с болестта. Всеки познава професор Тодор Кантарджиев - шефа на Националния център по заразни и паразитни болести. Лабораторията му беше единствената в първите дни на заразата, която можеше да улови коронавируса.

Запознахме ви и с други професионалисти от Центъра на професор Кантарджиев. Доцент Любомира Николаева - Гломб разкри пред „Марица“ всичко за света на коронавирусите. Доктор Савина Стоицова пък оглави срезовото мащабно изследване за COVID-19, проведено в Пловдив и включило близо 1000 души.

Но извън светлината на прожекторите останаха десетки лекари и лаборанти, които не спяха тези месеци. И да изследват за COVID-19, и да обучават персонала на десетките вече лаборатории в страната.

Затова и екип на „Марица“ влезе в една от „бърлогите“ на вирусите - тази до Централния софийски затвор на бул. "Ген. Столетов" 44А. Другият далеч по-внушителен „офис“ на проф. Кантарджиев и неговите специалисти е на бул. "Янко Сакъзов", до парк „Заимов“.

Професорът познава всяко ъгълче на всяка стая и в двете места

Но покрай ангажиментите в Щаба ни осигури за екскурзовод доцент Любомира Николаева.

Спираме се на филиала до затвора, защото там е Националната референтна лаборатория на България за COVID-19. Тя не само обработва проби от София или от градове без сертифицирани места. И сега пристигат линейки от цяла България. Просто при най-малко съмнение в резултата материалът от пациента се праща за потвърждение тук.

Бойко Борисов дойде в разгара на епидемията в сградата на Центъра до парка ”Заимов

Доцентът започва обиколката с показване на апарат за PCR тест. Изглежда като обикновена машинка. Но! „Тя намножава материала, който търсите, ако разбира се, го има в пробата. Независимо дали е коронавирус, или друга зараза. Буквално се открива игла в купа сено. Намножава материала по формула 2 на степен цифрата, която заложим като цикъл. Обикновено 35 или 45. Машинката е конвенционален PCR“, показва доцент Николаева, после ни води и до апарат за REAL TIME PCR - т.е. резултат в реално време. Апаратът показва във всеки от 35-те цикли колко пъти се е намножил материалът.

Нивата на защита на лабораториите са от I до IV степен, в зависимост от опасността, която носят агентите

При Ниво 3 са опасните, заразяването с тях става лесно, а разпространението бързо, така че лесно се стига до епидемия. „Такъв е живият вирус на COVID-19 - разяснява нашият гид. - Тоест, когато работим директно с него, искаме да го култивираме. За диагностика няма смисъл от трета степен на защита, защото се прави в PCR апарат, в който е заложено инактивиране на причинителя на вируса. Четвърта степен на защита са особено опасни и за обществото, и за този, който ги работи агенти. Не са много, един от тях е еболата“, разкрива  домакинът ни.

В тази сграда на столичния бул. ”Столетов· държат под ключ всички най-страшни инфекции

Защитата започва още на входа, където портиерът няма право да допуска хора, за които не е уведомена съответната лаборатория. Материалът влиза с хладилна чанта, обезопасена.

Техниката е на топ ниво за България, но не тя е решаваща. Важен е персоналът, който е страхотно обучен. И не особено високо платен. Тук е училището, тук се вземат специалност по вирусология за лекарите, които са избрали този труден професионален път.

Няма много пари, често няма събота и неделя.

Веднъж „заключен“, персоналът не може да излиза за обяд, нито да си поръчва пици

Всякакъв контакт е забранен. Така че предварително са вкарва храна. Бюджет липсва и често професор Кантарджиев плаща от собствения си джоб.

Но да се върнем към един шофьор на линейка, който идва с материал. Докато върви обиколката ни, паркират коли от Враца, Велико Търново.

Куриерът остава във фоайето чантата. Или вече обучени, хората от различните болници, изследващи за коронавирус, отиват направо до лабораторията и остават чантата в безопасната зона отпред. Не че вътре е опасно за самите специалисти, но за външен човек е забранено.

Вътре в лабораторията чантата се отваря, определя се качеството на пробата, защото тя трябва да отговаря на определени изисквания. Едва тогава се връща на куриера.

И започва разходката! Отвън, разбира се, на лаборатории по вирусология, микробиологията, епидемиология...

 

Жертви на дрога и случаен секс се водят само по номера

 

Отиваме към етаж с особено опасни бактериални инфекции като антракс и чума. Над нея е тази по СПИН.

Тук има втори контролиран достъп. Носители на ХИВ - вируса на СПИН, се оказват по няколко души на седмица. Говорим само за Националната референтна лаборатория. Епидемията намалява бройката, но заразата върви. И в момента на разговора човек внася чанта с проби за ХИВ - носител на СПИН.

И тук се повтарят споменатият проблем. „Успехите в лечението на СПИН прави хората по-смели. На практика само носител ХИВ живее наравно с останалите, макар и при специален режим - разказва ни гидът. - СПИН е болест на рисковото поведение, необезопасен секс и венозния прием на дрога. Особено при по-затворени общества. В секса това са хомосексуалните. При наркотика е най-лошо. Там имаш друг господар. Готов си на всичко за дозата дрога. Включително и хора, които не са мъже, правещи секс с мъже, както е терминът, за пари правят и този вид секс. И то без предпазни мерки! И не е до ценз и образование. Идвали са изключително успели и интелигентни хора, които са с положителен тест след случаен секс с непознат в заведение“, разказва нашият гид.

Заради национална програма тестовете за СПИН са безплатни, а анонимността гарантирана. Те се правят под номер, а не под име и ако човек не желае да разкрие самоличността си, законът го позволява.

Минаваме към туберкулозната лаборатория, където също мерките на защита са драконовски. Има изолирани щамове и с научна цел, и за целите на диагностиката. „Трябва да познаваш детайлно врага“, е един от девизите на работещите тук.

А за да го познаваш, не стига нито образование, нито апаратура. Един млад специалист става „гърмян заек“ след едва 5 години работа в центъра. А офертите от Запад не са за 1000 лева, както читателят се досеща.

Благодарение на професор Кантарджиев и неговите хора обаче България успява да удържа фронта! Да следи изкъсо на КПП-то за причудливите и опасни гости. Защото COVID-19 e само един от тях. И то далеч не най-опасният.

КПП за детски паралич, хепатитите вече стигат до Е

Доцент Любомира Николаева – Гломб разходи екипа на ”Марица· сред най-страшните зарази

Ентеровирусите са специалност на доцент Любомира Николаева - Гломб. Причиняват болести на централната нервна система, сред които и детски паралич, разказва нашата домакиня.

Доцентът и нейните хора бдят зорко дали полиомиелитът (причинителят) няма да влезе чрез някой пътуващ, тъй като в България параличът е излекуван напълно от десетки години. Опасните страни с този бич са все още Пакистан и Афганистан. Следят се внимателно мигрантите от там.  „Тук е КПП за детски паралич -  разказва Гломб. - Понякога се изследват големи групи мигранти, по-точно техните деца. Но Турция върши страхотна работа! Комшиите ваксинират всички деца, идващи от двете страни в бежанските лагери. Затова и открит случай в Българи няма“, уточнява тя.

Показва ни лаборатории за клетъчни култури, основен метод в работота на вирусолозите. Следва тази за Ку треска и нейните „братовчеди“.

Следва хепатитната лаборатория, където се задържаме по-дълго. „Хепатитите вече стигат до буква E - след A, B,C, D. Тук се изследват, като вече има и кандидат-хепатити до буква H. С напредване на науката нещата отиват нещата нагоре в азбуката“, разказва доцентът.

„Хепатит А е болест на мръсните ръце. Човек понякога пада жертва и на чужда грешка, дори ако спазва перфектна лична хигиена - разказва увлекателно ученият. - Хепатит B се предава венозно, така че негова жертва са зависими, които си инжектират наркотици. Същото важи за C. Хепатит D зависи от заболеваемостта при B. Хепатит E още не е добре познат, но е общ с животните. Има го по прасетата. Тоест COVID-19 далеч не е първата болест, прескочила от животно.“

Ваксини, антиваксъри и аутизъм

„Минаваме“ през лабораторията за херпес, после тази за морбили. Последните, за радост, са спрени посредством ваксини.

Тук обаче специалистите срещат голям отпор от антиваксърските движения. „В резултат откриваме редовно морбили. Мине не мине ден, и пристигне проба от детенце. Част от тях са с родители, които отказват да ги ваксинират.  Другите са деца под година и един месец, когато се прави ваксината. Те са още „оголени“, обяснява доцент Любомира Николаева.

„Това е целта на колективния комитет. Останалото ваксинирано население да пази неваксинираното. Как да бъде пазено едно дете под 13 месеца? Ами като околните са ваксинирани!“

Питаме я за обвиненията на антиваксърите, че има връзка между ваксинирането и аутизма. Доцент Любомира Николаева е категорична -абсолютно невярно. „Човек чете това, което иска да чете. Антиваксърът си чете старите статии за живака, аутизма. Ние четем научнообоснованите. Не! Съвременните ваксини са безопасни. Освен ако не изходим от тезата, че всичко е опасно, вода като пиете, може да се задавите и умрете. Но това прави ли опасна водата?“, пита риторично гидът ни.

Дано COVID-19 промени мисленето на тези групи, пожелава си тя. Макар че вече се появяват конспиративни теории, че то няма и вирус, че ще бъдем чипирани и какво ли не. „Реално ваксина ще има след 3-4 години - обяснява домакинът. - Затова казвам, че ваксините станаха жертва на своя успех. Благодарение на тях изчезнаха болести и масово хората не виждат тези болести. Но не ги виждат точно защото има ефективна ваксина! Тук е голямата отговорност на родителите. Те са ваксинирани и взимат съдбовното решение да не ваксинират децата. И докато поколението на родителите е спасено, отдолу оголваме ниши, където може болестите да се завърнат“, предупреждава доцентът.

„За мен това е безотговорно поведение. Подобен е случаят с хепатит С - дефинитивно лечима болест, което накара хората да загубят страховете си от него. Е, какво като се разболея, нали ще се излекувам! Пак ще си инжектирам наркотика, пак ще ида на лекар. Безотговорно. Но при наркомания не може да очакваш! При другите - да!“, продължава един от стожерите на центъра.

Идва ред на лабораторията за векторно предаваните заболявания - от кърлежи, комари... Тоест лаймска болест, западнонилска треска. Сезонът на кърлежите си започва, не всичко е коронавирус.

Началото: Фондацията на Рокфелер помага с 19 млн. златни лева

НЦЗПБ е най-старият научнопрактически институт в областта на здравеопазването в България. Създаден е през 1881 г. - веднага след Освобождението на България от османско робство.

Проектът за изграждане на сграда на държавен институт за подготовка на лекари микробиолози и за провеждане на епидемиологични изследвания е стоял на дневен ред в плановете на Дирекцията на народното здраве (към Министерството на вътрешните работи) още в началото на 20-те години на миналия век.

Внушителната сграда на столичния бул. "Янко Сакъзов" 26 е построена през 1936 г. с помощта на Рокфелеровата фондация, която дава 19 милиона златни лева, половината от нужните средства.

Фондацията е създадена през 1913 г. от петролния магнат Джон Дейвисън Рокфелер-старши и има за цел да увеличи благосъстоянието на човечеството в САЩ и целия свят, а девизът й е: "Добруване на човечеството в целия свят".

Планът и разпределението на службите в института се извършват под ръководството на директорите на институтите за народно здраве в Будапеща и Прага - д-р Бела Йохани и д-р Файерабенд, изпратени от Рокфелеровата фондация в България.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Inina

Inina

16.06.2020 | 13:36

Браво за статията, по същество и с експертно мнение без редакции!

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?