Гладиатори влизат в епична битка на Римския стадион

Кметът Здравко Димитров ще запали фестивалния огън за историческите възстановки

За три дни от днес в Пловдив ще оживеят две велики исторически епохи -античността с римляни и траки и Средновековието от времето, когато градът е центърът на самостоятелно херцогство. Зад фестивала „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство” стои сдружението за възстановки „Филипопол”. То ще осигури римляни, траки, гладиатори и рицари от времето на Филипополското херцогство.

Пловдив ще включи машината на времето и ще го върне  назад  в 18 часа. Тогава от новия римски форум пред Пощата ще тръгне шествието от поне 150 души. Председателят на „Филипопол” Красимир Джамбазов обяснява, че за него ще дойдат хора от цялата страна и от чужбина. „Очакваме поне 150 души и това може да се превърне в една от най-големите исторически възстановки у нас. Заради коронавируса на гостите от чужбина им е много трудно. След като участват в нашия фестивал, в родните си места ще изкарат 14-дневна карантина”, обясни Джамбазов. Чакат се гости от Германия, Франция, Румъния, Украйна и Молдова.

Шествието ще спре пред сградата на общината, където кметът Здравко Димитров ще запали фестивалния огън. Оттам ще тръгне към Римския стадион. Там ще има гладиаторски битки. „Както е било в древността, първо ще пуснем по-неопитните, а майсторите ще излязат последни. Има много добри гладиатори от Румъния”, казва Красимир Джамбазов.

На римския стадион ще бъде изиграна пиесата „Древногръцки бъркотии” на журналистката от „Марица” Паулина Гегова. В нея се разглежда историята на трите богини, които изкушават Парис и след злополучния му избор избухва Троянската война. В нея ще играят актрисите Паулина Гегова, Джована Галиарди и Веселина Костадинова.

След старта на фестивала на Римския стадион през останалите два дни от него той ще е в парк „Лаута”. „Тази година наблягаме на един малко известен период от историята на Пловдив - Филиполското херцогство. Той е част от Латинската империя. Това е кратък период от няколко десетилетия, за който почти не се споменава в историческите книги. Аз дори не съм учил по история за него. Затова решихме, че ще е интересно да го направим”, разказва Красимир Джамбазов. Това е една от причините на фестивала „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство” да има по-малко римляни и траки и доста повече рицари от 13. век. Дамите, които членуват в сдружението за възстановки, ще носят средновековни костюми.

Римски войник в пълно бойно снаряжение от сдружението за възстановки ”Филипопол

Рение дьо Три е първи херцог на Филипопол. Построил е замък, чието произношение е „Естанемак”. Бъркат го с Асеновград и Асеновата крепост. Не е ясно локализиран -иманяри търсят на едни места, археолозите на други. Рение дьо Три е обсаден 13 месеца в този замък от цар Калоян. Пловдив вече е паднал и аристокрацията е наказана. След 13-месечна обсада латинските рицари правят спасителна акция и изпращат отряд като сегашните сили, който успява да го спаси. Вторият херцог на Филипопол е Жерар дьо Стрьом. Третият, много спорен, е Жан дьо Бриен. Дори не е ясно дали изобщо е дошъл на територията на Пловдив.

„Идеята е фестивалът да стане ежегоден и това да събира туристи от цяла България. Пловдив още няма традиции в това отношение. В Шумен правят възстановки още от честванията на 1300-годишнината на България”, казва Джамбазов.

Компютърен инженер описва тамплиерите

Красимир Джамбазов е компютърен инженер. Историята на средните векове е голямото му хоби. Смята, че рицарите тамплиери, минали по нашите земи, са изследвани много малко. Автор е на книгата ”Рицари тамплиери в историята на България”. „Има много малко запазени документи от Средновековието. Има обаче запазени много топоними на селища, които може да се свържат с рицари, минали оттук. Такъв е случаят със село Кондофрей”, разказва компютърният инженер. Той припомня, че до Русе има открити тамплиерски кръстове.

Рицарските доспехи стрували колкото ферари

Рицарските доспехи от 13. век са много по-различни от по-късните, които дават по филмите. Всички те са с плетени ризници с нитове. Направени са да поемат удара като съвременните тактически жилетки. „Те са с халки, хванати с нитове. Смята се, че спират стрели. Пълната екипировка и поддържането на оръженосци в онова време е струвала все едно сега да си купиш ферари. И 2020 г. ризниците не са евтини. Пълна екипировка от епохата сега излиза до 10 хиляди лева. Мечовете трябва да се изковат по старите технологии, защото ако са по сегашните, лесно се чупят в битка.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?