Наследството на Тотев: Зоопаркът като Суецкия канал - строим го 11 години

Преди време "Марица" прогнозира, че след Иван Тотев Пловдив ще си търси доброволец за кмет, а не кандидат. Причините - провалени проекти, скъпи и некачествени ремонти, неизпълнени обещания и откровени лъжи, управление на тъмно без дебат с гражданите и експертите, демотивирана администрация.

Резултатите се виждат днес, когато новият екип влезе в общината и започна да се сблъсква с проблемите. На кмета Здравко Димитров се пада тежката задача да вади кестените от огъня с непопулярни мерки от първите дни на мандата си - спиране на вече обявени обществени поръчки, търсене на пожар на средства за реализация на вече стартирали обекти, наваксване с подготовката на изостаналите, които са изключително важни за града. 

Гигантското мореплавателно съоръжение в Египет - Суецкият канал, е построено в средата на 19. век за 11 години. Транспортната връзка между Средиземно и Червено море започва да се изгражда през далечната 1859 г., а през 1869-а  вече е отворена за корабоплаване.

Зоопарк в Пловдив чакаме също от 11 години, след като през 2008-а Министерството на околната среда и водите затвори стария. Разликата е, че и досега нашата зоологическа градина не е завършена. Мащабите на двата обекта са несъизмерими. За 11 години на Суецкия канал са изградени 164 квадратни километра различни съоръжения по сложен строителен способ за над 200 млн. златни франка. Зоологическата градина е с площ 40 000 квадратни метра, стойността й е 4,6 млн. лева и се строи с модерна техника от 21. век.

Три кметски мандата не стигнаха,

за да бъде завършен този „мега проект”, както го наричаше бившият градоначалник. Първата обществена поръчка за основен ремонт на зоокъта беше подготвена от екипа на Славчо Атанасов и отменена от следващия кмет Иван Тотев. Тогава младият градоначалник обяви, че го прави, за да обяви нова. Уж по-добра, но по-важното - десет пъти по-скъпа поръчка. Тя беше проведена през 2014 г., а първата копка на знаковия обект без направена през 2015-а. По онова време кметът Тотев не каза как е осигурено финансирането. По-късно се разбра, че милионите са дошли от правителството като част от целевата държавна субсидия за изграждане на културна инфраструктура във връзка с инициативата "Пловдив 2019".  

Каква ще е съдбата на зоопарка в четвъртия мандат, завещан в наследство на новия вече кмет Здравко Димитров?

Оптимист съм, бе краткият коментар на Вакрил Запрянов, собственик на фирмата изпълнител „Запрянови 03”, след срещата му със Здравко Доимитров. Строителството на зоологическата градина е спряно преди повече от четири години. На 11 февруари обектът уж беше възобновен с водосвет, с който свещениците символично пропъдиха "злите сили", попречили за успешното завършване на "най-модерния зоопарк" в страната, както бе анонсирано съоръжението от Община Пловдив. На същата дата вече бившият кмет Иван Тотев даде тържествено обещание, че се очаква през лятото зоологическата градина да отвори врати за посетителите. И че до края на тази година ще влизаме в зоопарка безплатно.

От този ден, вече десети месец,

от фирмата изпълнител чакат да получат достъп до обекта.

Акт 11, с който се размразяват строително-монтажните работи, не е подписан и до днес.

Проблемът със зоопарка, разследван от Специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура, лично по нареждането на държавния обвинител № 1 Сотир Цацаров беше изваден от прашасалите папки още в първите дни на управлението на новия кмет. Здравко Димитров покани на среща с екипа си главните действащи лица - строителя „Запрянови 03” и надзорната фирма „Агроводинвест” със задачата да се изясни какви действия трябва да се предприемат за окончателното завършване на зоопарка. Предупреди: Пловдив трябва да има зоологическа градина.

Какви са стъпките, които оттук нататък ще се предприемат?

Общинската администрация възнамерява да прекрати договора с надзорната фирма от София „Агроводинвест” ЕАД, да избере нов надзорник, да извърши технически оглед на всички съоръжения, да изчисли стойността на дефектите и колко пари са нужни за довършителните работи. Едва след това може да бъде подписан акт 11 за възобновяване на строителството. Трудно може да се каже в какъв период от време тези стъпки ще бъдат направени.

„В момента, в който имаме акт 11, отиваме на обекта и го довършваме в максимално кратки срокове”, увери Вакрил Запрянов.

Държавното дружество „Агроводинвест” няма желание да изпълнява поетите ангажименти. Пловдивският клон беше закрит миналата година, служителите -освободени, а изпълнителният директор Ангел Ангелов е неоткриваем за служители от Община Пловдив.

Нова надзорна фирма ще се избира с обществена поръчка, за което е необходимо време. Докато трае тази процедура, инженери и конструктори трябва да огледат ръждясали метални части, изкъртени инсталации на електрически стълбове, счупени крушки, мухъла по къщичките, изработени от чам. По препоръка на консултантите от МОСВ е променен проектът за огради на хабитатите на бизони, мечки и елени с цел по-голяма безопасност на посетителите. Тя е задължителна за изпълнение.   

В  последните две години в бюджета на общината бяха планирани по половин милион лева за довършването на зоопарка. Те останаха неусвоени, защото зад заключените врати така и не се заработи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Марина Рахнева

Марина Рахнева

27.12.2019 | 22:40

Дано никога не го построите. Горките животни.

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?