Държавата даде за Зоопарка 4 млн. от парите за Европейска столица на културата

Почти цялата стойност на зоологическата градина е платена от държавата. Парите в размер на 4 млн. лева бяха преведени на Община Пловдив през 2015 г. с постановление на Министерския съвет. Траншът за зоопарка е първият обект от градската инфраструктура, финансиран от републиканския бюджет за подготовката и провеждането на Европейската  столица на културата. 

Общата сума, с която Община Пловдив беше подпомогната от държавата, беше в размер на 20 млн. лева. Средствата за ремонт и реконструкцията на зоокъта, както бяха нарекли обществената поръчка, са отпуснати по искане на градската администрация и с аргумент, че този културен обект е включен в апликационната форма на проекта за Европейска столица на културата. Логиката на авторите на тази идея  гласеше, че по този начин Пловдив ще се сдобие с още една атракция за трите милиона туристи, които ще пристигнат под тепетата през 2019 г.  

Първите 4 млн. лв. от държавната субсидия бяха похарчени безславно, поне до този момент. През май  2016 г. обектът беше спрян тихомълком, без много обяснения от страна на тогавашната градска управа. Не бяха оповестени нито извършените разходи по строителството, нито дейности, които остават до окончателния пуск на обекта.  Две бяха причините за гузното мълчание - прокурорската проверка и повдигнатото обвинение за завишената цена на обекта и нарушените процедури по избора на надзора срещу бившия кмет на града Иван Тотев, неговия заместник инж. Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев, а също така - и обжалване на плана от страна на природозащитниците. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Къде е най-добре да бъде разположен зоопаркът в Пловдив?