Водна криза мъчи села и градчета в областта

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов: Решението е секторът да стане общински 

Водният сектор в общините около Пловдив застрашително изостава. Стари водопроводи, липса на нови водоизточници, пълно отсъствие на пречиствателни станции за питейни води са основната характеристика на водоснабдяването в малките населените места - от общински центрове до села с 200-300 жители. В резултат на това поне една дузина селища изпитват остри проблеми - водопроводни аварии, недостиг на питейна вода във водоемите, мътилка с ешерихия коли от крановете. Без официално да е обявено, села са в бедствено положение и с водна криза заради празни резервоари и водооеми, алармират кметове. Така оприличи ситуацията в селото си и управникът на хисарското село Кръстевич Тодор Стоев преди дни. 

Сухите лета оставят всяка година хиляди жители от региона без вода в разгара на лятото. 

Решение на проблемите в повечето случаи обаче няма. Повечето от тях минават на режим, който в много случаи се превръща в целодневна липса на вода. Освен заради оскъдните валежи, почти навсякъде бедата се дължи и на загуби по остарели водопроводи, които местното ВиК не е оправило. Цялата тази криза се случва при заплахата от коронавирус.

Това е геноцид, 

защото практически е невъзможно хората да поддържат елементарна хигиена. Светлина в тунела за повечето от тези хора ще има само при дъжд, който да захрани водоизточниците. На някои места има написани, но нереализирани все още проекти за инфраструктурата (полагане на нови тръби, ремонт на помпена станция и т.н.), а за други въобще няма подготвени проекти. Темата отваря въпроса и за търсенето на алтернативни водоизточници в перспектива.

Причината за тази ситуация е силно неглижирания воден сектор от страна на държавата през последните тридесетина години. За това са единодушни и жителите на региона, и експерти, и местната власт. Едва през последните 5-6 години  общините успяват да се доберат до европейски средства за обновяване на водопроводите. Те обаче са символични и стигат за около километър нови тръби на някое село.

В същото време

заровени тръби за милиони стоят неизползвани под земята.

Типичен пример за това е Поповица, където вече 11 години трасе от 1,5 км стои недовършено, а авариите в селото са почти ежедневие. В съоръжението бяха вложени над 1 млн. лв. по времето на кмета Марин Йосифов. Той бе започнат през 2010 г. и със средства на ПУДООС бяха изградени близо 1,5 км. Съоръжението обаче остана недовършено, днес здрави тръби стоят закопани под земята, а успоредно на тях екипи ремонтират и поддържат стар и компрометиран водопровод. По информация на "Марица" 300 хил. лв. са нужни, за да се изгради довеждащ водопровод и новият да заработи, но сумата е непосилна за бюджета на Община Садово. 

 

Според експерти, за да бъдат подменени водопроводите на всички населени места с над 2000 жители и там да бъдат изградени пречиствателни станции за питейни води, на България са необходими между 30 и 50 милиарда лева. Тези пари не могат да бъдат осигурени само от държавния бюджет или само от европейски средства.

Една от причините да има значително изоставане във ВиК сектора е, че през плановия период 2014-2020 г.

общините бяха изключени като бенефициенти по  ОП "Околна среда и води".

През този период  бенефициенти по тази програма бяха само ВиК дружествата. Оказва се обаче, че те се оказват в ситуация кое по-напред да  оправят - аварии, да подменят водопроводна мрежа, да правят проекти.

"Не може общините да бъдат изключени и в същото време да бъде наваксано това изоставане. То е в резултат на категорична грешка на изминалите десет години", категоричен е кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов. Други негови колеги пък смятат, че не е нормално общинските кметове да търсят средства за полагането на нови водопроводи, да изграждат такива, а друг да прибира благата - печалбата.

Спрелият процес на децентрализация в България също е много значима причина за лошото състояние на сектора, смята Кабаиванов. Това доведе до там, че общините имат хроничен недостиг на свежи средства, с които редовно всяка година да подменяме водопроводи, да изграждаме канализации и пречиствателни станции или да участваме с  тези пари като съфинансиране в проекти на ВиК.

Общините са изключени  като бенефициенти от ОП "Околна среда и води" и през новия планов период 2021-2027 година, алармира Кабаиванов.

Има държавен монопол върху ВиК дружества 

и това не дава възможност на общините да развиват този сектор или да вземат по-активно участие в инвестициите. Същото се отнася и до частните компании. 

Голяма част от българските общини искаме  ВиК дружествата да станат общински, за да може общините  оперативно да управляваме водния ресурс и водният сектор, твърди кметът на Карлово.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
СОПОЛАН ПАСЕ

СОПОЛАН ПАСЕ

19.06.2023 | 12:09

ВИЖТЕ КАКВА КОЛА СИ КУПУВА ШЕФА НА В и К ....

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?