Следвайте ни

ВиК взе имотите на бившата Проектантска чрез вливане

Заедно с активите на "Пловдивпроект" водоснабдителното дружество пое и задължения за над 633 000 лв.

viber icon

ВиК Пловдив има нов предмет на дейност, след като вече е собственик на имотите на бившата Проектантска организация и ще ги отдава под наем. Това стана факт, след като в края на миналата година „Пловдивпроект“ с едноличен собственик на капитала Министерството на регионалното развитие и благоустройството е преобразувано чрез вливане във ВиК - Пловдив. Така всички активи на бившата проектантска организация преминават към управляваното от Спартак Николов дружество. То вече се разпорежда с етаж от знаковата сграда на пл. "Съединение" 3, ресторант "Мемори" на партера и 9 дка земя със сгради на бул. "Шести септември". Заедно с активите обаче ВиК е наследило и 663 000 лева задължения, натрупани през годините от "Пловдивпроект". 

 

През годините за приватизацията на Проектантска организация водиха битка три РМД-та. Нито едно от тях обаче не успя да стане собственик на имотите, които бяха оставени за управление на държавното дружество. То обаче отдавна остана без реална дейност и основното, с което се занимаваше, бе да отдава имоти под наем. Въпреки това е успяло да направи сериозни борчове към НАП, Местни данъци и такси и редица други доставчици.  

 

Процедурата по вливането на "Пловдивпроект" е започната от бившия министър, а сега зам.-министър в МРРБ Николай Нанков. По-късно тя е финализирана от актуалния шеф на ведомството Петя Аврамова. Като едноличен собственик и на двете дружества, МРРБ слива фирми с решение от 15 ноември 2018 г. Според Нанков това е бил единственият законов начин да се ликвидира трупащото дългове, без да има дейност, „Пловдивпроект“. Практически собствеността остава при принципала, като само се сменя неговият представител в града. За вливането дълго време са настоявали шефът на ВиК Спартак Николов и представителите на Община Пловдив.  

 

Опитите да бъде заличена бившата Проектанска започват, след като дружеството работи и години наред не успява да покрива разходите си. Така дълговете му се увеличават главоломно във времето. Така към януари 2018 година то е натрупало пасиви и задължения на стойност над 633 хиляди лева. Единствените постъпления за цялата 2017 година са от отдаване на недвижимо имущество под наем, което е донесло на „Пловдивпроект“ 87 000 лева. В същия момент дружеството има разход от близо 150 хиляди лева на година, от които 49 хиляди са за заплати. 

 

Развръзката идва на 15 февруари 2019 година, когато е сключен договорът за преобразуване чрез вливане между „Пловдивпроект“ ЕООД към „Водоснабдяване и канализации Пловдив“ ЕООД. По силата на този договор всички активи и имущество на дружеството преминават към ВиК, а управителят на бившата проектантска организация Георги Георгиев е освободен от длъжност. По силата на това решение се изменя и предмета на дейност на ВиК Пловдив, като освен традиционните за това дружество дейности се вписва и „предоставяне под наем на собственото му недвижимо имущество и други дейности, незабранени от закона“.

 

Не е ясно с каква финансова операция и с какви средства ВиК ще се разплаща с кредиторите на "Пловдивпроект". 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?