Следвайте ни

ВиК-Пловдив захранва избрани фирми с поръчки за милиони

viber icon

Шампион е "Мултиком" ООД с 32 договора за доставки на различни части и материали. КЗК спря поредния на стойност 4 млн. след сигнал от конкурент, че условията са разписани за състезание с един кон.

 

Заради сериозни съмнения за "наши" и "ваши" фирми Комисията за защита на конкуренцията отмени обществена поръчка на "ВиК Пловдив" ЕООД за 4 милиона лева (без ДДС). Предметът й е „Доставка, монтаж, пломбиране и укрепване  на водомери и елементи от водомерен възел от DN 15 до DN 200 mm“ за следващите четири години. Отмяната означава, че са намерени пороци в решението за откриване на поръчката и документацията за участие в нея.  Тя трябва да бъде обявена отново при съобразяване с указанията от страна на КЗК и премахване на всички онези елементи, които са дискриминационни и

ограничават участието на потенциални изпълнители,

коментираха за "Марица" юристи. Водното дружество трябва да плати и разноските по производството в КЗК на стойност 4200 лева, става ясно от решението на ведомството, публикувано преди дни. 

Водният оператор в Пловдив захранва с милиони избрани фирми, които години наред печелят обществените поръчки за доставки и услуги. Най-фрапиращ е случаят с "Мултиком" ООД. Справка в регистрите на Агенцията по обществени поръчки показва, че за периода от 2007-а до момента фирмата е спечелила общо 43 поръчки, като 32 от тях са на ВиК-Пловдив. Във времето „Мултиком“ е доставяла на пловдивския воден оператор полиетиленови тръби, водопроводна арматура, спирателна арматура, резервни части за водомери, водомерни шахти и др.

Стомната се счупи на 33-тия опит

Кандидатите за последната обществена поръчка за 4 млн. лева са два - "Мултиком" ООД и "Булпласт" ООД. Процедурата обаче е блокирана от Антимонополната комисия в края на миналата година и е образувано производство по  жалба на „Булпласт“ ООД. От фирмата посочват, че поръчката е направена така, че само един кандидат да се вмести в условията. Техническата спецификация на видовете измервателни уреди отговаря само на продуктите на Apator Powogaz, Полша. Представител на полската фирма пък е пловдивската „Мултиком“ ООД, което е на пазара отдавна, но дори няма собствен корпоративен сайт.

Отворете линка

Поръчката за доставка на водомери е с 57 обособени позиции за различни уреди, но ВиК изисква доставката им като съвкупност. Което още повече стеснява кръга на потенциалните доставчици. Съмнението за обществената поръчка "по поръчка" е провокирала КЗК да изиска обяснение от ВиК-Пловдив. И се започва една епистоларна поредица. Дружеството с управител Спартак Николов връща писмо с уклончивата теза, че поне 10 икономически оператора -търговци, предлагат цялата номенклатура водомери, посочени в обществената поръчка. 

Антимонополната комисия обаче не се задоволила с този отговор и изискала доказателства. В отговор от водното дружество "посмалили малко" и им написали дословно: “от проста проверка в сайтовете на няколко големи производители е видно, че има поне още трима производители, които предлагат пълната гама от исканите в процедурата водомери“ и приложили линкове, които водят до сайтове на чуждестранни производители. Такъв подход обаче е извън правилата на работа на КЗК. Производството и проверките в Комисията се водят на български език, всички факти и доказателства се представят на български език и в случай че не се представи писмен превод, тези доказателства не се приемат от КЗК като годни, се посочва в решението на Комисията. Затова възраженията на „Булпласт“ по тази точка се приемат за основателни.

На скорост

Друг от спорните моменти, описани в жалбата, е, че възложителят "ВиК Пловдив" ЕООД изисква доставката на необходимия брой водомери по всяка конкретна заявка в срок до 5 дни. Това възпрепятства фирми извън района на Пловдив, България и ЕС да участват в състезанието и противоречи на Договора за функциониране на ЕС и свободния пазар на стоки и услуги. Посоченият 5-дневен срок опорочава процедурата, категорични са от „Булпласт“.

Порочен кръг 

Според хора от бранша фирма "Мултиком" ООД и ВиК са доста обвързани, понеже водният оператор в Пловдив има един-единствен софтуер за отчитане на данни дистанционно и той е полски. Което индиректно означава, че ще разчита безпроблемно данните от полски водомери. Дистанционното отчитане е модерен подход, при който не е нужно инкасатор да влиза в дома ни ежемесечно и на ръка да записва консумираната вода.

Услугата е подобна на тази на ЕВН и показанията за разхода на вода излизат на общо табло в сградата. "Софийска вода" от години предлага на клиентите си тази услуга, но в Пловдив не сме и чули за подобно удобство. По наредба единствено новостроящи се сгради трябва да са строени и оборудвани така, че дистанционното отчитане да е възможно. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Отличници

Отличници

26.08.2020 | 22:03

Тия са май по-напред с усвояването от професорския ансамбъл в МУ Пловдив,изобщо темата с обществените поръчки ще претърпи здраво развитие в близките дни.А прокуратурата си е на мястото,взимат си заплатите редовно,значи нещо ще става,тоооооооку виж сме разбрали.Ако не разберем,някой нещо е платил някъде,не знайно къде и какво.Апропо,кооперациите на Спартак са много готини и с дистанционен отчет на водомерите,що наплюхте човека?

Отговори
0 0
Торо

Торо

05.04.2020 | 18:56

Всяко ново въведение с времето СИ.Ще свикнем

Отговори
0 0
Linda Mark

Linda Mark

09.03.2020 | 23:54

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… ([email protected]) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и планирайте, ако трябва да се свържете с някоя фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
0 3
polkmjn

polkmjn

04.03.2020 | 23:01

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас.       Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
1 5
Джони  водомерчето

Джони водомерчето

04.03.2020 | 11:26

В сграда получила Акт 16 преди 4 години имаме дистанционно отчитане на водомера-до Понеделник пазара.Така,че ако някой в Пловдив не е "чул" нещо ,не значи че го няма!Сега пишман специалисти имаме в излишък,за ум не е сигурно!

Отговори
4 4
Ники

Ники

04.03.2020 | 11:03

Антон Гълъбов не малък шеф на ВиК Пловдив от края на миналия век играе заедно с тогавашната Флашконсулт- сегашна Мултиком. Да не говорим,че цените на стоките им са с 20 до 80% по високи от тези на др. фирми. Но у нас е така,с приятели и пари се правят много пари. На времето бати(директорът на пловдивската телевизия) удари рамо на Флашконсулт-,сега Спартак и Антон.

Отговори
11 1
КПКОМПИ

КПКОМПИ

04.03.2020 | 11:00

Та той си е още директор на Вик ! Какво разбира тоя от Вик ? Нещо е завършил в Германия но със сигурност няма нищо общо с Вик . Кпкомпи какво чакате ? Специална команда или покана ? То не бяха обществени поръчки , то не бяха парцели покрай Лаута чудо на чудесата ! Моля ви самосезирайте се вече де .....

Отговори
13 1
ИСТОРИЯТА ПОМНИ

ИСТОРИЯТА ПОМНИ

04.03.2020 | 09:01

СПАРТАЧЕТО Е ЧАСТ ОТ ШАЙКАТА НА МАМИНИЯ. НО НАЛИ СА ОТ "НАШИТЕ" ГЕШКАТА НЕ ГИ ПИПА.ЖАЛКО ЗА БАЩА МУ - ЛЪВ НИКОЛОВ ПАНАЙОТОВ , БЕЗУМНО ЧЕСТЕН КОМУНИСТ, АКТИВЕН БОРЕЦ , ПРЪВ КМЕТ НА ТРАКИЯ . КРАДЛЬОТО СПАРТАЧЕТО МУ СЕ ИЗХРАЧИ В ЛИЦЕТО И ГО ОПОЗОРИ.ВИНАГИ СЪМ ТВЪРДЯЛА , ЧЕ ГЕРБЕРИТЕ СА ЕНИЧЕРИТЕ НА КОМУНЯГИТЕ.В НОРМАЛНА ДЪРЖАВА СПАРТ.АЧЕТО ЩЕШЕ ДА Е С ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА КРАЖБИ. В САЩ НЕ МУ МЪРДАХА 400 ГОДИНКИ ЗАТВОР.

Отговори
26 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?