Изгоря ли Бисер Петков заради скандала в НОИ-Пловдив?

В търсене на истината в хода на разследването си по скандала с източените 3 млн. лв. от НОИ, „Марица” поиска становища по случая от редица институции - главния прокурор, социалния министър Бисер Петков, който при установяването на липсата е бил управител на НОИ, а след това председател на Надзорния съвет, настоящия шеф на ведомството, Надзорния съвет на НОИ, Инспектората на НОИ, държавния глава, премиера, постоянната комисия по социална политика в НС, парламентарните групи на всички партии, омбудсмана. Никой от тях не взе отношение и не излезе с официална позиция.

Запитан директно за казуса по време на негова визита в Пловдив на изложението на социалните предприятия в панаира тази пролет, социалният министър по онова време Бисер Петков заяви, че не може да коментира, тъй като от 2 г. не е управител на НОИ. А когато му бе припомнено, че оглавява Надзорния съвет, отвърна: "Надзорният съвет не се занимава с тези въпроси".

В Пловдив от вчера се коментира, че е възможно оставката на социалния министър да е изпреварващ ход преди разплитането на случая. 

Ето до какво стигна "Марица" по следата в разследването си от началото на 2019:

- През 2013 г. в ТП на НОИ са получени 3 анонимни сигнала в рамките на месец, в които се посочват хора с неправомерно отпусната пенсия. Проверка установява, че липсват целите им досиета.

- Началникът на ТП на НОИ Розалия Джинева разпорежда пълна инвентаризация на пенсионния архив. Оказва се, че липсват 240 пенсионни преписки, всички на пенсионирани през 2000-2001 г., като досиетата са минавали през един и същи служител на позиция контрольор.

- След консултации с ръководството на НОИ и лично с тогавашния управител Бисер Петков, който доскоро бе и социален министър, от пенсионерите е изискано да докажат повторно стажа си, като представят оригиналите на документите, ТП на НОИ също обследва стажа им повторно, търсейки документи по служебен път.

- В 116 случая първоначалните обстоятелства, при които е станало пенсионирането, не се доказват повторно. ТП на НОИ установява, че за всички тези хора първоначалното начисляване на пенсиите е станало при по-благоприятни условия - например първа, втора категория или труд под земята.

- Заради разминаванията ТП на НОИ издава разпореждания за проблемните случаи. В някои от тях е спряно изплащането на пенсията, тъй като според повторно доказания стаж хората нямат право на пенсиониране. В други случаи размерът на месечните суми е преизчислен според повторно доказания стаж. От пенсионерите е изискано да възстановят сумите, които според ведомството в новата ситуация те са взимали неправомерно през годините.

- Започват десетки дела. По част от тях магистратите са се произнесли, че засегнатите не могат да се считат за недобросъвестни, тъй като не са виновни за изчезването на досиетата. Така е отменено изискването да върнат парите. При липса на документация в НОИ обаче те не могат да потвърдят и възстановят статута си, какъвто е бил при първоначалното пенсиониране. Без да дължат пари за минали периоди, нямат право на пенсия нататък или имат, но размерът <210> е намален.

- След като вътрешната проверка в ТП на НОИ не установява вина на конкретен служител, Розалия Джинева търси съдействие от Икономическа полиция. Към онзи момент служителката, през която се установява, че са минали всички липсващи преписки, вече е извън системата. Обясненията и твърденията на пенсионерите, дадени по време на процедурите в НОИ за изясняване на статута им, също са предоставени на разследващите.

- В Районна прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 319 от НК срещу неизвестен извършител относно загубване или унищожаване на документи.

- С постановление на Окръжна прокуратура е образувано и досъдебно производство за престъпление по чл. 282 ал.1 от НК за престъпление по служба, като обект на разследването е и престъпление по чл. 219 - за безстопанственост. Разпитани са много свидетели, потърпевши, служители, прегледани са купища документи.

Разследването установява, че до септември 2004 г. досиетата са били в архива на ул. „Скайлер” 5, съхранявани в избата, на втория, на третия етаж и на тавана. При преместването на ул. „Любен Каравелов” в продължение на 10 дни са транспортирани в чували, като поради големия обем от 220 000 досиета не е бил направен опис нито преди, нито след това в новата сграда.

Разпитаните са заявили, че не познават служители на НОИ, не са им искани и не са давали пари на никого.

Тъй като документите липсват, няма доказателства, че умишлено са отпуснати пенсии при по-благоприятни условия. Няма доказателства също, че към датата на отпускане не са съществували документи, въз основа на които е начислена първоначалната пенсия. В наказателното право предположенията са недопустими, постановява наблюдаващият прокурор Славена Костова и през април 2017 г. прекратява наказателното производство поради липса на доказателства.

- Докато разследващите са с вързани ръце, засегнатите търсят начин за спасение поединично. 73-годишна жена иска от президента опрощаване на 30 бона дълг. Получава отказ.

В момента тече процедура за 76-годишен мъж, който е отправил към държавния глава същото искане за борча си от около 36 000 лева.

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?