Следвайте ни

Изгоря ли Бисер Петков заради скандала в НОИ-Пловдив?

viber icon

Свързани новини

В търсене на истината в хода на разследването си по скандала с източените 3 млн. лв. от НОИ, „Марица” поиска становища по случая от редица институции - главния прокурор, социалния министър Бисер Петков, който при установяването на липсата е бил управител на НОИ, а след това председател на Надзорния съвет, настоящия шеф на ведомството, Надзорния съвет на НОИ, Инспектората на НОИ, държавния глава, премиера, постоянната комисия по социална политика в НС, парламентарните групи на всички партии, омбудсмана. Никой от тях не взе отношение и не излезе с официална позиция.

Запитан директно за казуса по време на негова визита в Пловдив на изложението на социалните предприятия в панаира тази пролет, социалният министър по онова време Бисер Петков заяви, че не може да коментира, тъй като от 2 г. не е управител на НОИ. А когато му бе припомнено, че оглавява Надзорния съвет, отвърна: "Надзорният съвет не се занимава с тези въпроси".

В Пловдив от вчера се коментира, че е възможно оставката на социалния министър да е изпреварващ ход преди разплитането на случая. 

Ето до какво стигна "Марица" по следата в разследването си от началото на 2019:

- През 2013 г. в ТП на НОИ са получени 3 анонимни сигнала в рамките на месец, в които се посочват хора с неправомерно отпусната пенсия. Проверка установява, че липсват целите им досиета.

- Началникът на ТП на НОИ Розалия Джинева разпорежда пълна инвентаризация на пенсионния архив. Оказва се, че липсват 240 пенсионни преписки, всички на пенсионирани през 2000-2001 г., като досиетата са минавали през един и същи служител на позиция контрольор.

- След консултации с ръководството на НОИ и лично с тогавашния управител Бисер Петков, който доскоро бе и социален министър, от пенсионерите е изискано да докажат повторно стажа си, като представят оригиналите на документите, ТП на НОИ също обследва стажа им повторно, търсейки документи по служебен път.

- В 116 случая първоначалните обстоятелства, при които е станало пенсионирането, не се доказват повторно. ТП на НОИ установява, че за всички тези хора първоначалното начисляване на пенсиите е станало при по-благоприятни условия - например първа, втора категория или труд под земята.

- Заради разминаванията ТП на НОИ издава разпореждания за проблемните случаи. В някои от тях е спряно изплащането на пенсията, тъй като според повторно доказания стаж хората нямат право на пенсиониране. В други случаи размерът на месечните суми е преизчислен според повторно доказания стаж. От пенсионерите е изискано да възстановят сумите, които според ведомството в новата ситуация те са взимали неправомерно през годините.

- Започват десетки дела. По част от тях магистратите са се произнесли, че засегнатите не могат да се считат за недобросъвестни, тъй като не са виновни за изчезването на досиетата. Така е отменено изискването да върнат парите. При липса на документация в НОИ обаче те не могат да потвърдят и възстановят статута си, какъвто е бил при първоначалното пенсиониране. Без да дължат пари за минали периоди, нямат право на пенсия нататък или имат, но размерът <210> е намален.

- След като вътрешната проверка в ТП на НОИ не установява вина на конкретен служител, Розалия Джинева търси съдействие от Икономическа полиция. Към онзи момент служителката, през която се установява, че са минали всички липсващи преписки, вече е извън системата. Обясненията и твърденията на пенсионерите, дадени по време на процедурите в НОИ за изясняване на статута им, също са предоставени на разследващите.

- В Районна прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 319 от НК срещу неизвестен извършител относно загубване или унищожаване на документи.

- С постановление на Окръжна прокуратура е образувано и досъдебно производство за престъпление по чл. 282 ал.1 от НК за престъпление по служба, като обект на разследването е и престъпление по чл. 219 - за безстопанственост. Разпитани са много свидетели, потърпевши, служители, прегледани са купища документи.

Разследването установява, че до септември 2004 г. досиетата са били в архива на ул. „Скайлер” 5, съхранявани в избата, на втория, на третия етаж и на тавана. При преместването на ул. „Любен Каравелов” в продължение на 10 дни са транспортирани в чували, като поради големия обем от 220 000 досиета не е бил направен опис нито преди, нито след това в новата сграда.

Разпитаните са заявили, че не познават служители на НОИ, не са им искани и не са давали пари на никого.

Тъй като документите липсват, няма доказателства, че умишлено са отпуснати пенсии при по-благоприятни условия. Няма доказателства също, че към датата на отпускане не са съществували документи, въз основа на които е начислена първоначалната пенсия. В наказателното право предположенията са недопустими, постановява наблюдаващият прокурор Славена Костова и през април 2017 г. прекратява наказателното производство поради липса на доказателства.

- Докато разследващите са с вързани ръце, засегнатите търсят начин за спасение поединично. 73-годишна жена иска от президента опрощаване на 30 бона дълг. Получава отказ.

В момента тече процедура за 76-годишен мъж, който е отправил към държавния глава същото искане за борча си от около 36 000 лева.

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?