Следвайте ни

Вдигат гигант от стъкло и бетон в Тютюневия град

Предприемачът Веселин Чипев планира да построи огромен хотел върху 3154 кв. метра, които купи от Общината

Гигант от стъкло и бетон с претенцията за модерен градски хотел е напът да се появи в Тютюневия град на Пловдив. Мастодонтът се нарича „Роял Хотел & Тауър” и ще се издигне в терена между Кепитал сити център и фитнес зала Пулс на мястото на сегашния паркинг. Това е поредният проект на "Кепитъл Холдинг Груп", научаваме от сайта на компанията.

Хотелът попада в атрактивния имот с площ 3085 кв. метра. Както "Марица" писа, той е продаден от Община Пловдив на фирма, близка до приятелския кръг на ВиК шефа Спартак Николов и брата на градоначалника Георги Тотев. Купувачът е фирма „Блек сий инвестмънт” АД, по-късно преименувана на "Кепитъл Холдинг Груп”. Тя е в портфейла на известния предприемач Веселин Чипев. Някои от дружествата му се управляват или представляват от Иван Атанасов, познат от схемите на кръга Николов-Тотев за изкупуване на евтини общински имоти чрез „Джи Ти Ай Ем” АД и неговите многобройни разклонения. 

Така, докато Министерството на културата и Община Пловдив все още умуват за обща визия и стратегия, които да запазят духа на Тютюневия град, фирма от приятелския кръг на кмета Иван Тотев е напът да получи зелена светлина за модерен хотел, които по никакъв начин не се вписва в архитектурната зона. Нейното бъдеще е предмет на дългогодишна дискусия сред експертите по опазване на недвижимото културно наследство и гилдията на архитектите в Пловдив. Тютюневият град бе важна част от апликационната форма, с която Пловдив спечели домакинството на Европейска столица на културата. Според документа Общината трябваше да осъвремени инфраструктурата в района, който да се превърна в ново средище на пловдивската култура. Старите тютюневи складове пък трябваше да бъдат ремонтирани и днес да посрещат различни събития от програмата на ЕСК. Общинската фондация "Пловдив 2019" проведе няколко обществени обсъждания по темата, в които експертите представяха различни идеи за бъдещето на уникалния квартал. Освен че фондацията се настани в един от складовете срещу 20 000 лв. наем на месец и организирането на същото място на изложбата "Дим" обаче нищо от планираното за Тютюневия град във връзка с инициативата Европейска столица на културата не бе реализирано. 

Вместо това местната власт не прави нищо за опазване на уникалната архитектура на зоната.

Докато в Министерството на културата продължава обсъждането на специфични правила и нормативи, които да съхранят уникалността на Тютюневия град и да запазят духа на квартала, Общината изцяло абдикира от проблема. Дори напротив - администрацията не използва дадените <210> от съществуващото законодателство инструменти, за да накара собствениците на имоти в квартала да ги поддържат като отговорни стопани, съхранявайки автентичния облик на емблематичните сгради. Така с мълчаливото съдействие на Общината преди 3 години бе съборен складът на ул. "Одрин" 8, а този на Сточна гара по чудо все още не е рухнал. Складовете от наследството на Кудоглу пък изгоряха в пожар. Сега очакваме да разберем дали администрацията ще одобри проекта за сграда от стъкло и бетон на прага на Тютюневия град, която видимо не се вписва в архитектурния стил на зоната.   

От компанията Кепитъл Холдинг Груп вече презентират Роял Хотел & Тауър на страницата си в интернет като реално инвестиционно намерение в тази специфична зона в градското планиране. Тук от Общината уж гледат под лупа всяка инициатива на инвеститорите и собствениците. Отделно всички нови строежи минават през цедката на НИНКН, където в момента продължават да умуват как Тютюневият град да се обособи като зона със собствен статут, т.е. за нея да има общ План с ясни правила и норми за застрояване, валидни за всички инвеститори. 

От 3D проекта се вижда истински гигант от стъкло, който „разсича” пространството между иначе спокойната фасада на „Кепитал Сити център” и облечения в черно стъкло бивш тютюнев склад, превърнат в Пулс Фитнес & Спа. „Роял Хотел & Тауър” далеч надвишава по височина „Кепитал”-а”, а фитнесът остава в сянката на новия мастодонт. Ако пътувате с кола по бул. „Хр. Ботев” от централна гара към Сточна гара, новият хотел се „забива” като стожер вляво от посоката ви на движение.

Допустимите показатели за парцела са застрояване при Кинт 4, плътност 70%, което означава, че при имот от 3085 кв. м тук може да се постигне РЗП от 12 340 кв. м - т.е. високо застрояване над 15 метра.

В Общия устройствен план на града обаче тази зона е отбелязана като Смф 2 - т.е. смесена многофункционална зона 2. В нея се допуска средноетажно жилищно застрояване с минимум 50% озеленяване с висока дървесна растителност и максимална височина 15 метра - според ОУП. Смущаващи в случая са размерите на сградата - тя очевидно е над допустимите 15 метра височина. Показателите са вдигнати с изработването на ПУП-а <210>, което е нормална практика, коментират в гилдията. По-тревожно обаче е, че подобна композиция от стъкло може и да е модерна в съвременното строителство, но тя по никакъв начин не се вписва в стила на Тютюневия град, който явно е оставен от местната власт на произвола на собствениците и непоправимите влияния на времето.

 

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?