Тандемът, ужилил НОИ с 3 млн, сам си правел фалшиви печати

Бившата служителка на НОИ Александрина Георгиева и мъжът й Лазар Лазаров, вероятно сами са си правели фалшивите печати, с които са изготвяли удостоверенията за пенсиониране.

Двамата са задържани за измама с пенсии за над 3 млн. лв. Александрина Георгиева, която е бивш служител на осигурителния институт, започнала частна практика като консултирала бъдещи пенсионери. Тези, на които не им достигал осигурителен стаж, й давали пари, а тя трябвало да ги внесе в НАП. Вместо това обаче пенсионната консултантка задържала за себе си сумата и съставяла неистински документи. В това й помагали мъжът, с който живее на семейни начала Лазар Лазаров и дъщеря й Николина Георгиева.

Проверка на „Марица“  в търговския регистър установи, че Лазар Лазаров бил собственик на две фирми, една от които се занимавала с изработване на печати. Така с производство на щемпели се занимавала  Карин – 97 ЕООД, която била основана от Лазаров на 7 март 2011г. Регистрирана е на същия адрес, на които и фирмата на Александрина Георгиева за извършване и консултации по пенсионно, социално и здравно осигуряване – ул. Богомил 29. Това е адресът, на който двойката е живеела.  Възможно е именно чрез Карин – 97 ЕООД  да са били направени фалшивите печати. 

Освен това фирмата извършвала и счетоводни услуги, търговски и полиграфически дейности, както и внос и износ на стоки. Според  данните от търговския регистър Карин – 97 ЕООД има два запора на дружеството само осем месеца след  регистрирането й.  Единият е в полза на Бул Маркет Си Ен Джи и е на стойност 8367,25 лв., а другият е в полза на ОББ и е за 761 036,24 лв.

Лазар Лазаров е регистриран и като земеделски производител. Освен това има и трета фирма – Пазаров, Тодорова и СИЕ 2019, която се занимава с покупка на стоки с цел препродажба и продажба на собствено производство. С нея се извършвали и спедиционни превозни и складови сделки. Лазаров не е едноличен собственик на дружеството – негов съдружник е Петя Николова Тодорова.  

Припомняме, че съседите на Лазар разкриха пред „Марица“, че преди години мъжът имал земеделски бизнес в първомайския край. Гледал краставици и пъпеши. Възможно е да е правен опит през бизнеса му да се перат парите от схемата за източване на осигурителния институт. 

Снимка: Атанас Кънев

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?