Следвайте ни

25 г. реститутска сага: Оценителите на „Каменица” поискаха рекорден хонорар

viber icon

Сагата около реститутските претенции към държавата за бирената фабрика „Каменица” за втори път хвана пътя за съда в Страсбург. Причината е деветата поредна експертиза, която иска да назначи Върховният съд. За да я извършат, външни експерти са поискали рекордните 23 000 лева.

„Това е финансов парадокс ​- за първи път адвокатите ни се сблъскват с такава сума. На предишните дела сме плащали за оценка по 1000 - 1200 лева”, обясни инж. Мартин Ганчев. Той е син на Матилда Пютер - наследница на Ида Пютер, която е осиновена от бездетното семейство Фрик в първото десетилетие на миналия век и наследява „Каменица”. Матилда, Карл, Йоханес и Виктор Пютер са децата на Ида и те настояват за реституционно обезщетение вече повече от 25 години.

Адвокатите им са уведомили съда, че клиентите им са пенсионери и не могат да платят такава експертна оценка. „След което съдът ни назначи имотна проверка. Ние от ищци станахме преследвани. Ето така се опитват всякак да ни откажат!”, негодува инж. Ганчев. Най-дразнещото в офертата на тримата оценители са 500-те лева командировъчни от София до Пловдив, които са си писали. „Такива командировъчни няма и в Западна Европа! И какво ще правят тук? Документи за фирмата вече няма, няма и сгради и цехове, които да се оглеждат”, чуди се инж. Мартин Ганчев.

На 5 ноември Върховният съд ще обяви ще се приеме ли офертата на оценителите и как точно ще се плаща тя. Веднъж делото е минавало пред съда в Страсбург, който се е произнесъл в полза на семейство Пютер.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?