Следвайте ни

Скандал! Министърът на помощи от Париж бил милионер

viber icon

Бившият министър на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов, който е разследван, че е получавал незаконно помощи за безработен във Франция, докато у нас е преподавал и развивал успешен бизнес, има завидно материално състояние, разкрива "168 часа".
На негово име и на съпругата му се водят значителни суми, три апартамента в столицата и други имоти на обща стойност над 1 млн. лева. На всичкото отгоре, докато е бил министър, е трябвало да одобрява направени от него проекти, за които е имало становище от ДНСК, че са незаконни.
Това показва проверка на "168 часа".
Скандалът с министъра гръмна след репортаж за злоупотребите с френската данъчна и социална система, излъчен в праймтайма на френската телевизия М6. В него авторите посочват:
"Фантастична злоупотреба на човек, който се оказва изненадващо български министър
Той си е вземал помощите за безработица, докато е бил на държавната служба."
В репортажа примерът с Данов се цитира като особено куриозен и се твърди, че той е източил неправомерно 14 707,50 евро от солидарния фонд на френските трудещи се.
Помощите са получавани в периода 2004-2005, когато той се завръща в България, поема отново преподавателския си пост в УАСГ и проектира големи обекти като голф комплекса "Ибър" в Долна баня.
Така в продължение на девет месеца - от октомври 2004 г. до юни 2005 г., арх. Данов получава помощи като безработен в размер на 67,03 евро на ден, нарушавайки драстично френското законодателство в тази сфераа.
Самият Данов не отрича нито един от фактите пред камерата, но ги омаловажава.

Данов признава също, че през този период е работел
като преподавател в УАСГ "максимум по 12 часа
на седмица"
Френските журналисти коментират, че министърът е посрещнал въпросите им твърде високомерно, в присъствието на целия си политически кабинет и адвоката си. Пред тях Данов претендира, че не знаел за получените по сметката му пари и не ги бил ползвал. "Не съм аз причината за кризата в Европа" - шегува се той.
Впрочем в интервю за БНР министър Данов също съобщи, че "не е бил информиран" за получените от него помощи за безработица във Франция. Тогава той обеща да даде и обяснения по казуса в пресата, но до този момент не е дал такива.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

бай ганьо

06.11.2014 | 20:44

Това, разбира се е морала на комунистите!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?