Съдът отстрани бившия кмет заради Зоопарка от длъжност за седмица

Проблемната надзорна фирма даде най-висока цена и остана последна на обществената поръчка. След отказа на първата класирана да работи на обекта обаче администрацията избра именно "Агроводинвест"    

С драматични обрати за местната власт е свързан историческият строеж на зоологическата градина.   

По сигнал на бившата кметица на "Западен" Десислава Желязкова през 2016 г. започна разследване срещу  бившия кмет Иван Тотев, зам.-кмета по строителство Димитър Кацарски и кмета на "Западен" Димитър Колев. Според специализираното звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура тримата са нарушили закона при възлагане на обществената поръчка за реконструкцията на стария зоокът. Държавното обвинение твърдеше, че цената на обекта е завишена неправомерно на 4,6 млн. лева, като по този начин на бюджета са нанесли вреди в размер на 689 869 лева.

Поръчката за зоопарка беше обявена от Община Пловдив през 2014 г. при максимална цена от 3 258 333 лв. без ДДС, или около 3,9 млн. лв. с включен данък. Оферти бяха подадени от трима участници - „Интегрирани пътни системи“ АД, „Протектор БГ“ ЕООД и „Запрянови - 03“ ЕООД. Първите две фирми са останали извън играта, след като бяха отстранени от търга заради неизрядна документация. На финалната права остана единствен участник - фирма  „Запрянови - 03“. Оказа се, че офертата на тази фирма също не отговаря на допустимата прогнозна стойност, посочена в тръжните условия от Община Пловдив. При преговорите "Запрянови - 03" са внесли насрещно предложение, че дружеството е съгласно да подпише договор на по-висока цена -   срещу 4 099 998 лева  без ДДС, което прави 4,8  млн. лева, или почти един милион лева разлика.

По предложение на администрацията и с решение на мнозинството  в Общинския съвет  парите за зоопарка бяха завишени на 4,6 млн. лева с мотив, че в тръжните условия са изпуснати външните подземни връзки към обекта. Договорът с фирма „Запрянови - 03“ е сключен през  ноември 2014 г. с цена  4 599 868 лв. с ДДС.

Тогавашният градоначалник беше отстранен от длъжността с решение на съда, макар и временно. Горната инстанция в Пловдив го възстанови в правомощията му, но разследването продължи и беше прехвърлено в София, в резултат на което Апелативният специализиран съд  върна преписката на специализираната прокуратура с мотив, че при възлагане на обществената поръчка "няма пострадало  лице". До този момент спецпрокуратурата в София не се е произнесла с официално решение дали преписката е закрита. Обвинения напълно са снети от кмета на район "Западен" Димитър Колев, който беше наречен в прокурорската преписка "помагач" за престъплението. 

КАРЕ: Корупция или не

Съмнения за злоупотреби витаеха и около обществената поръчка с избор на надзорна фирма на зоопарка.  През 2015 г. в Община Пловдив беше проведен търг с прогнозна цена за консултантски услуги и строителен надзор с прогнозна цена 11 820 лева. Оферти бяха подадени от седем кандидати, сред които беше и пловдивската "Пловдивинвест". За изпълнител комисията избра фирма "Корект Кунсултинг" от София, предложила най-ниска цена от 9850 лева.  

От фирмата обаче са отказали да изпълняват поръчката. Надзорът беше възложен на друга софийска фирма - "Агроводинвест". На търга тя беше дала най-високата цена от 19 380 лева и се класира на последното седмо място. В сигнала до прокуратурата този факт беше посочен като едно от нарушенията на Закона за обществените поръчки.

Предполага се, че новата местна власт ще осветли направените разходи при строителството на зоологическата градина, за да не остават съмнения за корупция.  

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Къде е най-добре да бъде разположен зоопаркът в Пловдив?