Следвайте ни

Роднини на Спартак Николов пазаруват евтини общински имоти

Тъщата и съпругата на управителя на държавното ВиК се възползват от схемата „ликвидация на съсобственост“. Удобното за купувачите е, че при този вид продажби не се изисква явяване на търг

viber icon

Как Община Пловдив се разпорежда с имотите си, на какви цени ги продава и кой печели от сделките? Има ли повтаряемост на фирмите, които най-често печелят търговете, и дали някои от тях не са свързани с различни представители на местната власт. Тези въпроси все по-често се задават в публичното пространство.

„Марица“ тръгна по следите на няколко подобни сделки през годините и установи, че няколко познати на обществеността приятелски и роднински кръга успяват да се възползват от щедростта на Община Пловдив в управлението на недвижимата собственост.


След  преглед на публичния регистър за разпореждането с общински имоти  впечатление правят популярните  през последните години сделки с  жилищностроителни кооперации, в които даден стопански субект в крайна сметка се оказва печеливш в процесите на ликвидиране на съсобственост.  ЖСК-тата, които като правна форма бяха позагубили своето значение през последните години, се „съживиха” благодарение на възможностите, които предоставя администрацията.

От регистъра се вижда, че в периода от 2012 до края на 2015 г. кръг от свързани с Община Пловдив и близки до кмета Иван Тотев лица извършват изгодни покупки на общински имоти. В тази схема участва и управителят на ВиК ЕООД  Спартак Николов.  Ето няколко примера: 

С решение №380  на Общинския съвет от 13 ноември 2014 г. на  фирма „Дякон Иларион Билд” ЕООД  чрез ликвидация  на съсобственост се продава общинският дял от имота на ул. „Силистра” 19 в район „Западен”. Според брокери на недвижими имоти  сделката е невъзможно добра за купувача, тъй като цената на разгъната застроена площ в бъдещата сграда излиза около 28 евро на квадрат.

Управител  на дружеството е  Мария Кичукова. Това е тъщата на Спартак Николов.  Целият парцел е 484 кв. метра и според стария план е предвидено застрояване до 10 метра (най-много три етажа). Както е известно, устройствените  планове  се променят по искане на инвеститорите и  в момента  на това място е издигната  красива жилищна кооперация на пет етажа с големи тераси и гаражи.

Преди  сделката общината притежава 196.67/484 идеални части от имота.  Останалите две трети  са собственост  на Надежда Михайлова.  По закон при ликвидация на съсобственост администрацията не е длъжна да предлага дела си на търг, а може да го предложи директно на другия собственик. Процедурата за този терен се оказва толкова важна, че Общинският съвет се занимава с нея в три свои сесии.  С първото решение  №65,  гласувано  на 28 февруари 2013 г., за общинския дял  е определена цена в размер на 38 100 лева без ДДС. Второто решение №468  се взима на 18 декември 2013 г. и според него  Надежда Михайлова трябва да заплати на общината 39 300 лева за същата идеална част от имота. Двете последователни оценки с приблизително еднаква цена са направени от „Спеал 96“ ООД. 

И докато вървят процедурите, с имота се случва нещо изключително любопитно - фирма „Дякон Иларион Билд" ЕООД се свързва с Надежда Михайлова и купува идеална част от имота. Така дружеството, представлявано от тъщата на Спартак Николов, вече също е съсобственик и може да купи терена от Общината без търг. И в този момент, съвсем навреме, идва третото решение на Общинския съвет по случая. То е от 13 ноември 2014 г. Оценителят е сменен, а с това цената на имота е намалена значително. Общината продава своя дял  срещу  30 000 лева, въпреки че  за десет месеца нито  може да  настъпи  овехтяване на старата къща, нито рязко се е сринал пазарът на имоти. И този ход обаче си има обяснение, защото на новата, по-ниска цена купувач е фирма „Дякон Иларион Билд” ЕООД  с управител Мария Кичукова, а не първата правоимаща Надежда Михайлова.

С недвижима собственост  в кооперацията  се сдобива и друг роднина - Тодор Кичуков. Със самото строителство на новата кооперация на ул. „Силистра“ 19 се заема добре познатата фирма „Демилекс” - същата, която строи и 10-етажния билдинг „Лаута Гардън”.

ЖСК „Дякон Иларион” получава от Община Пловдив и друг имот. Той се намира на бул. „Марица” 50, в район "Централен". С решение на Общинския съвет от 1 август 2013 г. на "Дякон Иларион" са продадени на търг 409 кв. метра за 473 558 лева. Впоследствие имотът е внесен като непарична вноска в дружеството „Дякон Илирион Билд” ЕООД с управител Мария Кичукова, което явно има сериозни планове за участие в имотния пазар под тепетата и на практика никога не е имало намерение да бъде ЖСК - сдружение на хора с цел да си построят кооперация, в която да живеят. И тук със строителството се заема познатата ни вече "Демилекс".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?