Следвайте ни

Разследване на "Марица": Приятелският кръг Николов-Тотев строи в сърцето на парк "Родопи"

viber icon

Парк "Родопи", който за пловдивчани от десетилетия е като Витоша за столичани, е на територията на малката община Куклен, по волята на странното административно разпределение в България. Ясно е, че малка община като Куклен няма ресурс да поддържа и развива района около хижа "Здравец" и Копривките. Курортът се намира на 30 минути с кола от Пловдив, но не успява да реализира потенциала си като туристически център, макар от десетилетия да е любимо място за отдих на пловдивчани. През лятото тук често има проблеми със сметосъбирането, а през зимата - с почистването на пътищата. През годините няколко пъти се повдигаше въпросът за административна промяна, чрез която парк "Родопи" да стане част от община Пловдив. Управниците под тепетата обаче никога не бяха достатъчно настоятелни, за да се даде ход на подобна процедура. Макар да нямаха никаква инициатива в тази посока, някои от бившите силни на деня в Пловдив обаче проявяват сериозен интерес към парка, но като инвеститори. Става дума за бившия кмет Иван Тотев и неговите приближени. 

Фирма от приятелския кръг на шефа на ВиК Спартак Николов и кметския брат Георги Тотев вдига нов комплекс в сърцето на курорта на мястото на старата почивна база на Община Пловдив. Тя бе изоставена в годините, за да бъде продадена за жълти стотинки на специалните инвеститори. За случая "Марица" алармира още докато Тотев бе действащ кмет на Пловдив. 

Свързаните с бившия градоначалник инвеститори са се възползвали от връзките си, за да закупят апетитния общински имот,

който се намира на метри от обръщалото на рейсовете в курорта. Мястото е атрактивно, тъй като е на пъпа на курорта, а  малките хотели и къщи за гости там се множат. През зимата ски пистите и съоръженията привличат много пловдивчани заради близостта до града. 

Един от етажите вече е готов

Дружеството "Джи Ел Си Венчърс БГ" ЕООД от кръга Николов-Тотев вече е дало ход на първия етап от инвестиционното си намерение - изграждането на мотел и обект социални услуги от резидентен тип в местността Юрукалан. На мястото екип на "Марица" видя, че теренът е ограден, поставена е и предупреждаваща табела за строителен обект. С друга информационна табела пък се съобщава, че възложител и изпълнител на инвестиционното намерение е фирма  "Джи Ел Си Венчърс БГ" ООД. Строежът е ново средноетажно строителство и реконструкция на съществуващо - етап 1 (нова сграда). Започнал е през май т.г., а срокът за изпълнение е 18 месеца. 

Стар път с плочки отвежда към атрактивния имот в боровата горичка на курорта. На груб строеж вече е вдигнат един от приземните етажи. Той е с много прозорци и полуизградена козирка.  

В четвъртък на обекта имаше само двама работници и струпани строителни материали. Те обясняваха, че не знаят какво се строи на мястото, нито кой го прави. Обясняваха, че са там, за да почистят. В района на х. "Здравец" обаче коментират, че до базата на Община Пловдив ще се вдига СПА комплекс.  

Старата база на Община Пловдив, която попада в оградения строителен обект и имот, все още не е пипната. Тя е заключена, по вратите и прозорците има метални решетки, с олющена фасада е и надраскани с графити стени, като на живописната веранда сред боровете са струпани дървени греди вероятно от новия строеж.   

СХЕМАТА - Кацарски предлага имотът да бъде продаден, Общинският съвет одобрява

Сделката за апетитния имот е реализирана по добре познатата схема, по която фирмите от приятелския кръг Тотев-Николов взе и застрои десетки терени в Пловдив - бившият зам.-кмет Димитър Кацарски предлага продажбата, а Общинският съвет - одобрява.   

Предложението за продажбата на общинския имот на х. "Здравец" Кацарски прави в разгара на първия мандат на Иван Тотев. На 27 юли 2013 г. вицето с ресор строителство и общинска собственост входира документите. Четири дни по-късно - на 1 август,  мнозинството от съветниците гласуват "за" продажбата. В мотивите на Кацарски пише, че според направената от експерти на ОП "Жилфонд" количествено-стойностна сметка за ремонт и обзавеждане на общинската база са необходими 112 522,62 лева с ДДС. Администрацията преценява, че разходът не си струва, и затова решава да продаде базата. Идеята уж била приходите от сделката да бъдат използвани за ремонт и поддръжка на останалите почивни бази на Община Пловдив, макар тези на морето също да са продадени. Сделката за имота на х. "Здравец" явно е била подготвяна дълго време, защото от общината още в първата година от мандата на Иван Тотев са наели Йорданка Ангелова и Людмила Лендрова от „Ангелова консулт” ООД да направят оценка на имота. Тя е готова през февруари 2013 г. и е в размер на 210 000 лева. 

Теренът е с площ 2928 кв. м, а в него са разположени три сгради - масивна двуетажна на 141 кв. м,  склад с площ 30 кв. м и друга пристройка от 70 кв. м.  

На 21 февруари 2014 г. след проведения търг „Джи Ел Си Венчърс БГ“ става собственик на базата срещу  269 700,60 лева. Собственик на дружеството е офшорка от Белиз с пълномощник познатия като абонат за обществени поръчки от ВиК Григор Вилхелмов Иванов. Управител пък е друг стар познайник от разследванията на "Марица" - Иван Атанасов, който дърпа конците и в "Джи Ти Ай Ем" - дружеството, в което се преплитат интересите на Георги Тотев и Спартак Николов. 

На обекта са струпани строителни платна

След няколко промени на статута на земята:  мотел, хоспис и вила за отдих

 Път за следващата трансформация на имота до х. "Здравец" дава заповед на Община Куклен от 15 декември 2015 г., с която е одобрен ПУП - ПРЗ и схеми за ВиК и елзахранване на два имота, съседни до този на бившата почивна база на Община Пловдив. Те са с обща площ 8129 кв. м и са собственост на пловдивската фирма "Метан монтаж" ЕАД. До онзи момент терените се водят горска територия и поляна в землището на с. Гълъбово. Бързо обаче променят предназначението си за жилищно застрояване с образуване на нови УПИ I - 006341 - мотел и УПИ II - 006340 - мотел, като регулационните линии съвпадат с имотни граници, с определено свободно нискоетажно застрояване с височина до 10 м.

Две години по-късно комисия към Регионалната дирекция по горите в Пловдив взима решение за промяна на предназначението на двата поземлени имота на "Метан Монтаж", като обособява два УПИ с площ съответно 4253 и 3876 квадратни метра. Инвестиционното предложение е за изграждане на сгради за предоставяне на социална услуга - резидентен тип (център за настаняване от семеен тип за стари хора с капацитет не повече от 15 души).

След още една година от регистъра на заповедите на кмета на Община Куклен се вижда, че към 21 март 2016 г. „Метан Монтаж“ ЕАД и „Джи Ел Си Венчърс БГ“ ЕООД вече са съсобственици на двата имота от над 8 декара след подписан договор за делба.

През 2018 г. в Община Куклен има входирано от "Джи Ел Си Венчърс БГ"  уведомление за инвестиционно предложение, срещу което няма възражения. Предложението е за ново средноетажно строителство и реконструкция на съществуващо строителство. Новото строителство предвижда 332 кв. м застрояване. В документацията е отбелязано още, че имотът е отреден за мотел и център за социални услуги от резидентен тип. Също така става ясно, че съществуващата сграда след реконструкцията ще се използва за лятна вила за отдих.

Към момента "Джи Ел Си Венчърс БГ" изпълняват първия етап от инвестиционното си намерение. "Метан Монтаж" пък имат издадена скица-виза за проектиране и тепърва ще се разбере какво ще вдигат на мястото. 

Кой кой е в октопода от свързани фирми 

В предишни публикации "Марица" описа връзките и имотните схеми, с които са оплетени роднини и фирми, близки до управителя на ВиК - Пловдив Спартак Николов и кметския брат Георги Тотев. Разследването на „Марица“ установи, че Григор и Васил Иванови, които печелят поръчки за милиони от водното дружество за доставка на инертни материали чрез фирмата си "Автотранспорт и механизация", са свързани с имотните сделки на фамилията на ВиК шефа. Това става чрез "Дякон Иларион Билд", където управител е тъщата на Спартак Николов Мария Кичукова, ЖСК „Западен парк“, "Билд ЖСК 2014“ ЕООД, зад които стои дружеството "Джи Ти Ай Ем". Двамата управители на "Джи Ти Ай Ем" са Иван Атанасов Атанасов и Дафинка Асенова Ефремова, която пък е директор и на „Консоурс” АД, в която основен съдружник е Георги Борисов Тотев.  

Управляваната от Иван Атанасов „Джи Ел Си Венчърс БГ“ ЕООД, с което е извършена покупката на общинския имот до х. "Здравец", е собственост на „Джи Ел Си Венчър Капитал ЛТД“ с пълномощник Григор Вилхелмов Иванов. Самата тя участва в собствеността на „Билд ЖСК 2014“ ЕООД, както и в „Зона за развитие Тракия“. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (65)

Митака Николов

Митака Николов

22.09.2020 | 15:34

Иване,Иване.......от кметски наместник да паднеш до жалък трол и сам да си пишеш коментарите.Ти от страх от възмездие и страх да не влезеш в затвора нацяло си изперкал брат ми.Какво падение.потресаващо.Коката и алкохола са ти направили мозька на боза.Взимай се лекуваш братче

Отговори
18 0
А Нали

А Нали

22.09.2020 | 15:00

А нали изконна Българска земя не може да бъде притежавана от некави си анонимни ошфорни субекти регистрирани на некаква пощенска кутия Ко ша кажете бре малки каскетчета или чакате Големия каскет да ви каже Мирно Строй се Преброй се Ех гиди гиди еврейски подлоги ниедни

Отговори
16 0
От токсикологията

От токсикологията

22.09.2020 | 14:43

Къде си бе тотка?Пардом ...нали. .Ай сега като изтрезнееш виж си глупостите ,които дращеше вчера и за пореден път стана за смях и съжаление.Или още не си изтрезнял,щом още не си се появил сбезумията си.да овуняваш форумаЛошо е като комбинираш алкохол и дрога.Затова имаш кокаинови торби под очите,чак до петите.Макар и да си досаден и умствено постен,си нагледен пример за разлагането и разпадането на една човешка амеба.Личност категорично не си.Развитието ти е на нивото на едноклетъчните.писна ни да те реанимираме след поредния ти запой с алкохол и дрога.Някой ден ще те изтървем, алкохолик с алкохолик и наркоман.

Отговори
16 0
Твой приятел

Твой приятел

21.09.2020 | 23:40

Иване,вече си в ямата при всички варианти на развитие.Ако още не си го осъзнал,значи наистина си умствено ограничен,политически кьсоглед и надменен.както приказват хоратаАко Бойко спечели изборите,ще те хвърли на кучетата,защото си му непотребен ивече твърде токсичен за него.Ако дойде правителство контролирано от президента, ти ще си първият вкаран в затвора.Затова БЯГАЙ докато е време.В никакъв случай на Карибите,където са ти парите.Първо там ще те търсят.Най-добре някъде из Средна Азия.Послушай ме,иначе скоро ще ти идвам на свиждане.

Отговори
28 1
Този наистина е пълен глупак

Този наистина е пълен глупак

21.09.2020 | 23:13

Откраднатият вагон с пари от нас в затвора ли ще си ги носиш бе Тотев.Като се има в предвид,че там ще изгниеш ,изобщо няма да ти трябват.А ще следва и конфискация.С тебе Гешев ще си спаси собствената глава.

Отговори
23 1
проф.Роглев,психиатър

проф.Роглев,психиатър

21.09.2020 | 22:55

Тази алчност г-н Тотев те погубва.Според мен трябва незабавно да се лекуваш от клептомания.

Отговори
24 0
Не се занимавайте с тотев-налито

Не се занимавайте с тотев-налито

21.09.2020 | 18:56

Абе,случайно вие да сте луди.Занимавате се с пияния и дрогиран тотев,който ръси простотия след простотия и куп лъжи.Тоя неудачник и кра..дец,ако беше кадърен щеше да кара трети и четвърти мандат,като кметовете на Бургас и София.Не се занимавайте с тотев.Той приключи.Пътя му е право кьм затвора и да се изявява, като некадърен трол под името. .....нали

Отговори
25 0
Понеже пита Нали, ето какво е направил Славчо Атанасов

Понеже пита Нали, ето какво е направил Славчо Атанасов

21.09.2020 | 17:36

Направеното от Славчо: бул. България, бул. Източен, бул. Марица – юг, бул. Победа, бул. Свобода, бул. Кукленско шосе, ул. Михалаки Георгиев, ул. Димитър Талев, ул. Георги Бенев, нови водопроводна 18 и канализация на 11 улици в Капана плюс ново осветление и тротоари. Изцяло преасфалтирани над 300 улици, нов мост на Герджика, основен ремонт на моста Адата и Асеновградския надлез, нов завод за отпадъци в Шишманци, подмяна на всички стари мантинели и стълбове по главните булеварди на града, нови пазари в Тракия, Четвъртък пазар, Понеделник пазар и Събота пазара, нов Археологически музей, Славчо запази Пловдивската опера, въпреки опита на министъра Рашидов да я закрие. Ремонтира се Дома на културата, въпреки бакиите на Чомаков и адвокатката на Актор – Дани Каназирева, Пловдив беше обявен за Културния град на България в годишната класация на Дарик и 24 часа – медии, които не обичаха Славчо по принцип, ремонтира всички общински къщи в Стария град, изготви специална наредба за останалите, построи 6 нови детски градини и ремонтира изцяло 2 стари, 2 нови детски ясли, 120 нови детски площадки, Пловдив имаше най-ниските данъци, 80 000 души ползваха намаление в градския транспорт, яслите бяха без пари, таксите за градините – ниски. Нови 30 стоянки за таксита, десетки нови спирки извън концесията и 30 нови вътре в нея, върна собствеността на стадион „Христо Ботев“ от военното министерство към общината, ново осветление на гребния канал и на целия парк Отдих и култура, почисти джунглата по река Марица, по проекти спечели и ремонтира Математическата гимназия, Езиковата гимназия и общежитията й, СОУ Димитър Матевски, направи изцяло нови паркове – Райчо Кирков, Смирненски на Пещерско шосе, Белите брези, парк до Алеко Константинов, парк в Северен. Оф, аре, стига, че се уморих.

Отговори
16 11
Gietin gietinne

Gietin gietinne

21.09.2020 | 18:26

Ех, нАЛИ, нАЛИ падишаха умря но ти продължаваш да му пращаш любовни послания!

Отговори
17 3
Нали

Нали

21.09.2020 | 18:31

ул Д.Талев? БИИИИП, ЛЪЖА! 300 улици - БИИП ЛЪЖА! Мостовете на Адата и Асеновградско - БИИИП ЛЪЖА! Ти к'во бе смешко, нещата свършени от Тотев на Славчо на сметката ли ги слагаш? Сега съм в движение и не мога да се разправям с теб и лъжите ти, но после ще ти накомбя манерката! А за тротоарите не ми говори.Славчо ги направи тесни, та жената всеки път драскаше колелата на детската количка а най-големия смях беше пък, когато се кандидатира отново и неговите хора ходеха с едни ролетки да мерят колко били тясни тротоарите и майките не можели да минават с количките! Смешници!

Отговори
11 12
ЧокоиБоко

ЧокоиБоко

21.09.2020 | 19:31

Пич, ти наистина не си нормален.

Отговори
12 2
Кой лъже безогледно, бе, Нали?

Кой лъже безогледно, бе, Нали?

21.09.2020 | 19:39

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Slavcho-Atanasov-lichno-nadzirava-golemite-stroezhi-v-grada-50233?showmonth=10.2018 Кметът на Пловдив Славчо Атанасов лично ще провери утре до къде са стигнали големите строежи в града, се разбра днес. Градоначалникът ще надзирае на място работата по бул. "България", мостовете на Адата и Герджика, както и Асеновградския надлез. Обект на проверка ще бъде и строителството по Северния обходен колектор и възможността той да бъде завършен през ноември. През следващата седмица кметът започва и проверки по райони. Те ще бъдат изненадващи и няма да се огласяват предварително. Състоянието на улиците, тротоарите и уличното осветление са акцент в проверката на кмета.************ https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/kmetyt-otkri-oficialno-ulicite-mihalaki-georgiev-i-dimityr-talev-431958 Кметът на Пловдив Славчо Атанасов откри официално днес ремонтираните улици „Михалаки Георгиев" и „Димитър Талев" в район Южен. Ремонтът на двата обекта, които бяха пуснати в движение още в понеделник, е на обща стойност около 1 млн. лева. Подменени са тротоарите, паважната настилка и осветлението и са поставени нови отводнителни шахти.

Отговори
12 5
надзирател

надзирател

21.09.2020 | 23:04

Ха-ха.....този нацяло е изчаткал от лакомия.Ще носи ли откраднатите от нас пари в затвора, като се има в предвид, че ще лежи поне 30 години.

Отговори
14 1
Пловдивчанин

Пловдивчанин

22.09.2020 | 07:34

Забрави градските кенефи с мажоретките и рендето с водата на Главната

Отговори
5 6
Пловдивчанин

Пловдивчанин

22.09.2020 | 07:35

Забрави градските кенефи с мажоретките и рендето с водата на Главната

Отговори
3 7
На лъжата крачката са късички, Нали

На лъжата крачката са късички, Нали

21.09.2020 | 16:48

Няма как всичките Чомакови далавери да се припишат на Славчо, Нали? Става въпрос за казус свързан с подлеза на площад „Съединение”. Спорът датира от 2010-та година, когато концесионерът на обекта „Рента груп плюс", решава, че иска да изгради временен обект към самия подлез - сграда на два етажа с офиси и заведения срещу паметника на Съединението. Фирмата претендира, че новият обект влиза в рамките на договора за стопанисване на подлеза. Общината не се съгласява и така се стига до завеждане на дело за над 700 хил.лева от страна на фирмата. Междувременно „Рента груп плюс" прекратява изпълнението на договора с мотива, че въпросният обект трябва да бъде част от нея. Концесията е със срок 15 години и е стартирала през 2004-а.

Отговори
9 2
Ах, Нали

Ах, Нали

21.09.2020 | 16:31

Мдам, щом кмет с повече от 59 000 гласа(срещу 22000 за герб) е назначен, няма смисъл да се говори. Смехотворно е такова твърдение, дори за твоето отрицателно ниво!

Отговори
8 4
Нали

Нали

21.09.2020 | 16:33

Ко?

Отговори
3 6
Адолф Джугашвили

Адолф Джугашвили

25.09.2020 | 20:20

Не!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?