Следвайте ни

Разследване на "Марица": Онкото точи Здравната каса

За два месеца са установени нарушения по клинична пътека №298 при 28 пациенти

viber icon

Комплексният онкологичен център /КОЦ/ в Пловдив източва Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. Това е установила съвместна проверка между екип от НЗОК и регионалната каса, проведена през януари и февруари 2014 г. в общинското здравно заведение. За времето на одита е констатирано драстично нарушение по клинична пътека №298 при общо 28 пациенти. Пътеката визира “Системно лекарствено лечение на солидни тумори при лица над 18 г. с минимален болничен престой до 3 дни”, необходим за провеждане на химиотерапия. На практика болните са били хоспитализирани по клинична пътека 298, но само по документи. По време на акцията 28 души не са открити да нощуват в болницата, съобщиха от пресцентъра на НЗОК. За погазване на договорните отношения с касата на Онкото ще се наложат санкции, отделно няма да се заплати стойността на въпросната клинична пътека, за която НЗОК плаща по 470 лева за пациент.


Проверката на здравната каса съвпадна с разследване на “Марица” относно злоупотреби точно по пътека 298. Пациенти споделиха, че веднъж месечно за по няколко часа ходят на преглед и химиотерапия в КОЦ Пловдив, но не остават да нощуват в болницата, въпреки, че им искат задължително направление за хоспитализация.

 

В същото време в медицинските им досиета е отбелязано, че за съответен месец са приети за лечение по клинична пътека №298 на една дата, а са изписани два дни по-късно. Следващия месец в картоните пише, че са приети и изписани на една и съща дата, когато е проведена само клинична процедура №5, изискваща престой до 12 часа. Така в повечето случаи клиничната пътека и клиничната процедура се въртят документално през месец. “Ето тук е тънкият момент с източването на пари от касата. Клинична процедура №5 наричаме куха, защото по нея здравните заведения не получават никакви средства. Парите се отпускат по пътека №298, а при нея са най-честите нарушения, които за жалост се прилагат системно, и то с години. Обикновено в медицинското досие на пациента е отбелязано, че има престой в болница по клинична пътека 298, а когато направим нощна проверка на място, се оказва че го няма. В крайна сметка лечението на пациента не се нарушава, но като цяло касата и респективно всички ние - данъкоплатците, сме ощетени”, обясниха от НЗОК.


Констатираните нарушения по клинична пътека 298 при 28 пациента в КОЦ Пловдив, бяха старателно укрита от регионалната здравноосигурителна каса, а репортерът на “Марица” подведен, че в общинското здравно заведение всичко е наред. Във връзка с разследването на зададените писмено няколко въпроса до РЗОК Пловдив относно клинична пътека №298 и в частност КОЦ Пловдив, отговорите дадени от началник отдел “Болнична помощ” д-р Валерия Петрова бяха уклончиви, а повечето от тях останаха без отговор, с мотив, че не са в компетенцията на касата. Незнайно защо отговорът визираше проверка на медицинското досие на един единствен пациент, при който не били установени нарушения. Иначе в запитването на “Марица” до касата не бяха посочени писмено нито имена, нито ЕГН-тата на нито един от болните, с които бе проведен предварителен разговор в КОЦ-а. При среща зам.шефът на РЗОК Пловдив д-р Сиракова отрече да има каквито и да било нарушения и заяви, че за нея са важни, а и вярва единствено на представените от Онкото изрядно попълнени документи. При повторно искане на репортер на “Марица” да получи този път от директорът Антонина Славова /която по време на срещата с д-р Сиракова бе в отпуск/ протокол от направения цялостен одит за януари и февруари 2014 г. на КОЦ Пловдив, се получи отказ. Отговорът от секретарката бе, че отговорът трябва да се съгласува с Националната здравноосигурителна каса.  


Във връзка с разследването на източване на пари от здравната каса чрез въпросната клинична пътека №298, директорът на КОЦ Пловдив - д-р Калин Калинов, избухна в дива ярост и крещя в кабинета си срещу репортер на “Марица”. В присъствието на юридическия си консултант адвокат Константин Стефанов и главната медицинска сестра Милена Грозева /които той спешно привика/ д-р Калинов отправи обвинение, че репортерът изпълнява поръчка, нарече го смешен и попита колко са му платили, за да даде 100 лв. отгоре и така да се откаже да рови по случая. Шефът на Онкото заяви, че няма да се открие Америка с източването на пари от касата и каза, че най-голямото източване се правело в частните клиники /което бил безсилен да докаже/ и където журналист не можел да припари по-далече от регистратурата, камо ли да разпитва пациенти. Д-р Калинов предупреди репортера да не бъде цитиран във вестника, а адвокат Стефанов, който също държеше на анонимност, отправи на няколко пъти закана, че следващата взаимна среща може да е в съда. Той твърдеше, че няма как пациентите да се държат вързани с вериги в болницата, а и някои от тях можело и да не са вече между живите, така че доказателства за злоупотреби няма.


 Явно от страх да не бъде злепоставен, веднага след срещата, проведена на 11 април д-р Калинов направи в редакцията писмено оплакване от репортера, с настояване да не се публикува материал с мотив, че случаят не бил изяснен.


Отделят само по 5 минути за 35 болни
Само през кабинета на Първо вътрешно отделение в КОЦ-Пловдив, през което се извършва хоспитализация във Втора база, за по-малко от три часа минават около 35 пациенти. Прегледите се провеждат в интервал от 9 до 11,50 часа, т.е. на пациент се отделят по 5 минути. В същия кабинет се оформя и медицинската документация, която по- късно се представя в здравната каса. Отвън на вратата е залепена табелка с имената на 35 пациента, които трябва да влизат по график, както и предупреждение, че всеки трябва да носи направление за хоспитализация. Между другото, в сайта на КОЦ Пловдив за клинична пътека 298 стои стара информация: Системно лекарствено лечение на солидни тумори при лица над 18 години с минимален болничен престой 3 дни /който от миналата година е намален на 2 дни/.


Кой е д-р Калин Калинов


Акушер-гинекологът д-р Калин Калинов, известен като фен на ротативките, бивш поддръжник на БЗНС, и настоящ на ГЕРБ, стана шеф на общинския КОЦ-Пловдив в началото на 2012 г., след оставката на предния директор д-р Недялка Митова. Преди това той бе управител на ДКЦ-5 Пловдив. Зад гърба си има два неуспешни опита да оглави УМБАЛ “Свети Георги”. Сега, освен като управител на КОЦ-Пловдив, д-р Калинов припечелва и в частното ДКЦ “Тракия 2000” АД. Там е в управителното тяло с още четирима души и притежава 3 процента от общия капитал на дружеството.


В топ листата е по приходи
От икономическия годишник на Търговско-промишлена камара - Пловдив, издаден преди месец, става ясно, че КОЦ-Пловдив е сред 120-те най-големи предприятия по нетен размер на приходите от продажби на услуги в Пловдивска област за 2012 г. Същата година здравното заведение е спечелило от болнична дейност 21 544 000 лв. Така за поредна година Онкото влиза в класацията на бизнес лидерите под тепетата. Същото здравно заведение оглавява класацията и по най-високи лекарски заплати. Там няма доктор, който да взима месечно възнаграждение под 1000 лв. Чрез други финансови инжекции общият размер на приходите в КОЦ-а за 2012 г. са набъбвали до 23 370 000 лв. По принцип субсидиите там са по две линии - за лежащо болни и за скъпоструващи лекарства. Въпреки мащабните постъпления клиниката отчита задължения по различни пера, като най-драстични са към доставчици - 5643 хил. лв. /също за 2012 г./ В доклад на независимия одитор Бояна Тончева върху последния обявен финансовия отчет за две години назад е отбелязано, че балансовата печалба е в размер на 558 405,86 лв. От нея като дивидент за Община Пловдив са отчислени 446 724,69 лв. Като стар резерв е отбелязана сумата от 1 642 млн. лв. От същия доклад става ясно, че съгласно договор през 2011 г., на КОЦ-Бургас е предаден безвъзмездно радиоактивен заряд кобалт-60 на стойност 298 хил. лв. В резултат на това пловдивското здравно заведение понася годишно загуби в размер на 57 хил. лв. Наскоро КОЦ-Пловдив влезе и в друга класация - този път за най-глупава пиар акция за 2013 г. Общината бе дала пари за реклама на клиниката в няколко сайта, което е в противоречие с всякаква логика.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (26)

patient

patient

05.07.2014 | 11:26

Да, по 5 мин. на болен - така е, но терапевтичния му план вече предварително е обсъден и решен. Процедура 5 се заплаща (150 лв.), когато се провежда лечение, а куха пр. 5 е когато се заплаща само стойността на лекарството - там пари за медицински дейности, т.е. за лекарите няма. Не харесвам такива крайни статии - те не решават проблеми, те или са поръчкови или търсят само сензация, а журналистите които пишат на здравни теми са некомпетентни.

Отговори
0 0
Чики рики

Чики рики

28.04.2014 | 12:46

Към \"доктор Х\" - нищо чудно че частната онко болница имала да връща на касата 300 х.л.за лекарства нали там назначиха Кичка Дедьова понеже \"комунистите ще спечелят изборите и тя ще им е от полза\" - така болницата се е сдобила с най-некадърния човек работил в здравна каса. Прави са хората че се възмущават не от \"смешните заплати\" в общинските заведения а от тези в частните - защото почват от 2500-3000 нагоре. Откъде пари за толкова високи заплати - ако върнат парите на касата как ще плащат???

Отговори
0 0
Данаилова М

Данаилова М

25.04.2014 | 11:58

Към анонимния \"онко болен\" - говорим за РЗОК - това, че няма осъден за лекарска грешка отправете въпроса към съдебните институции. На много по високо ниво се решава заплащането на клиничните пътеки и лекарствата. Защо не застанат коментиращите със собствените си имена???? Всеки има право на мнение и аз изказвам моето не съдя останалите - ако тяхното е различно. И освен това нека всеки потърпевш да пише точно от какво е недоволен - от отношние, от лекарства, битови условия и т.н. Явно със всички други коментари сте съгласни само с моя не ????

Отговори
0 0
Онко болен

Онко болен

24.04.2014 | 15:57

Данаилова, тук има коментарии и на онко болни, които редовно се сблъскват с абсурдите, наречени \"здравна каса\" и българско здравеопазване. ТОВА Е ГЕНОЦИД и не знам защо не се преследва от закона.И когато стане въпрос за лекарска грешка,странно как няма осъден лекар. В България има няколко добри болници,с професионално отношение към онко болните-основно в София и за съжаление не всеки има достъп до тях.Така че,ако не сте се сблъсквали с тези абсурди няма как да подкрепите статията на Марица.Браво Марица!

Отговори
0 0
Данаилова Мария

Данаилова Мария

24.04.2014 | 12:09

Смятам, че да коментират хора които не работят или не са работили в здравната сфераи не са се лекували от карцином е меко казано несъстоятелно. Работила съм със РЗОК няколко години и съм била в контакт и с хора от икономическия екип и лекарския екип - думите относно д-р Петрова са безпочвени. Винаги всички са били коректни и добронамерени и са оказвали методична помощ и са изразявали становище по конкретни ситуации.Екипа на болнична помощ в РЗОК е много прецизен и отговорен при извършване на проверки. КОЦ Пловдив винаги при нарушения е санкциониран с доста солидни глоби по думите на моя колежка работила там. Но също така там най-много болни получават и помощ. Нека тези които коментират да застанат със собствените си имена както правя аз, смятам че тогава няма да пишат коментари подобни на тези които чета в сега.

Отговори
0 0
И да не забаравите!

И да не забаравите!

24.04.2014 | 12:09

И да не забаравите заслугите на \"д-р\" чирков за така организираната ни \"здравна каса\" и за несправедливото разпределение на финнасирането по отделните \"клинични пътеки\"! И да не забравяте това, когато го гледате в \"интервюта\" по разни телевизии! И да не забравите това когато се чудите дали да не пропуснете и този път да отидете да гласувате! Защото горния напира да ни става \"здравен менистър\"!

Отговори
0 0
lekar

lekar

23.04.2014 | 17:44

Марица, защо не се насочите и към частните клиники? Там нарушения няма ли? Само че не ви допускат. Освен това си плащат където трябва. А за Калинов - всичко е ясно...и известно

Отговори
0 0
123

123

23.04.2014 | 11:23

Онкото точи здравната каса и тя оглавявана от Славова Сиракова и играчката Петрова подпомагат крадци\n\nте ЗА ТЯХ НЯМА ЛИ ЗАКОНИ ИЛИ ПАРТИЯТА ГИ ЗАКРИЛЯ

Отговори
0 0
възмутен

възмутен

23.04.2014 | 09:55

Никой не коментира Здравната каса, която влиза в компания с изпечените мошеници като Калин Калинов.Защо ли , ами славата на д-р Петрова от касата отдавна се носи, че взема пари от болниците и който е по плащаш разбира се че нарушенията му се прикриват. Това е органа който трябва да защитава интереса на пациентите. Докога ще търпим .Тези служители са така обвързани с такива управители, просто трябва да играе голяма метла и разбира се наказание. Това прикриване на лъжа, която облагодетелства с пари адвокатите знаят как се нарича. Браво на журналистите.

Отговори
0 0
Потърпевш

Потърпевш

23.04.2014 | 09:15

ха-ха-репортерката на Марица \'\'шокирана\'\' от заплатите и отношението.Защо не провери в частните болници колко взимат и колко пациенти се лекуват? Тя знае ли ,че във въпросното отделение ,една сестра сама обслужва 2 етажа,а един лекар по 15 човека/моя близка се лекува там/Бил съм и в други болници,но такова чудо няма!Също така ,за да си направи скенер,който е задължителен след приключване на химията и искаха направление, защото скенера бил скъп и клиничната процедура 5 не го покривала. Да провери репортерката колко струва скенера и как го плаща Касата!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?