Следвайте ни

Разследване на "Марица": Георги Тотев дърпа конците в "ЖСК Гейт"

Фирма на Георги Тотев продава апартаментите, построени от "Бибов и ко" с инвестициите на "Дякон Иларион Билд" ЕООД, управлявана от тъщата на Спартак Николов

viber icon

Братът на кмета Иван Тотев цъфна в приятелския кръг от "ЖСК Гейт", придобивал общински имоти по схемата "ликвидиране на съсобственост". За сложната плетеница от сделки и взаимовръзки, чрез които близки до местната власт в Пловдив са пазарували на безценица общински терени, "Марица" разказа преди месец. Като основни действащи лица в нея разследването осветли близки и роднини на ВиК шефа Спартак Николов и собствениците на „ДЖИ ТИ АЙ ЕМ” АД Красимир Ромов и Георги Виолхемов, които пък са партньори на водния оператор, от който печелят многомилионни поръчки за доставка на инертни материали. Оказва се обаче, че схемата има и друго важно разклонение и то е свързано с кмета на Пловдив Иван Тотев. Неговият брат Георги Тотев е човекът, който стои като лице в бизнеса на забогатяващата със светкавични темпове фамилия. Той е свързващо звено между отделните играчи в схемата (виж таблицата).  

Името на Георги Тотев излезе наяве при разпродажбата на имоти в новата кооперация, която се издига в района на бившия родилен дом "Весела" в близост до бул. "Марица-юг".

Като продавач на част от апартаментите е посочена фирма "Каменица Парк" 

Осеметажната сграда се намира на ул. "Весела" 24. От табелата на обекта става ясно, че възложител на обекта е фирма "Дякон Иларион Билд" ЕООД, чийто управител е Мария Кичукова, тъщата на шефа на ВиК Спартак Николов. Това е същото дружество, чрез което приятелският кръг е придобивал евтино апетитни общински имоти по схемата "ликвидация на съсобственост" или чрез преобразуване на стари жилищностроителни кооперации. С подобни врътки "Дякон Иларион Билд" ЕООД е взело общинските парцели от 484 кв. м на ул. "Силистра" 19 и 409 кв. м на бул. "Марица" 50. И на двете места днес са построени високи кооперации. 

Партньорството явно е изключително успешно и

всички от приятелския кръг услужливо си помагат и в продажбите.

В сайта Alo.bg репортерът ни откри обява за продажба на четиристайно жилище от кооперацията на ул. "Весела" 24. То се предлага на цена 108 000 евро. Като контакт с подателя в обявата е отбелязано kamenitza.park. 

Справка в ДАКСИ сочи, че  представител на акционерното дружество "Каменица Парк" е Георги Борисов Тотев, брат на пловдивския кмет. Не става ясно как изведнъж въпросното дружество се явява продавач на чужда собственост, нито начинът, по който е финансиран строежът на ул. "Весела"  24. Като възложител там е посочено дружеството "Дякон Иларион Билд" ЕООД. От неговите финансови резултати обаче не личи то да има средства, за да разплати на "Бибов и ко" луксозното строителство на 8-етажната кооперация, а според изпълнителя същото дружество е и инвеститор на обекта. 

"Каменица Парк" пък е една от фирмите, с които Георги Тотев строи огромния комплекс на терена на бившата бирена фабрика "Каменица". То е създадено през 2017 година и все още няма публични данни за финансовите му резултати.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?