71

Разследване на "Марица": Длъжник с милиони към НАП завъртя авантюра с "Карфур"

Варненският бизнесмен Добромир Андонов, чието име наскоро нашумя заради намерението му да направи рестарт на френската верига „Карфур“ в България, е сред големите длъжници на НАП. Разследване на „Марица“ установи, че редица негови фирми имат непогасени публични задължения към приходната агенция, банки и юридически лица за милиони левове.

Тази информация, огласена от медията ни през 2021 г., е в пълна сила и към днешна дата.  На фона на компрометираното ​си фирмено досие и печалната слава на веригите си „Паркмарт“ и „Алдо“, сега Андонов се хвърля в нова бизнес авантюра. 

Чрез "Паркмарт холдинг" ЕАД, регистриран през януари 2023 г., той ще оперира с френския бранд "Карфур" у нас. Правата като подфранчайзинг са му предоставени чрез гръцкия посредник Retail&More ("Ритейл енд Мор"), част от групата AVE на Никос Вардиноянис, която основно държи франчайз правата на "Карфур". Наскоро се откриха два от френските магазини в София - единият е в ЦУМ (нает от Георги Гергов), на мястото на бившия „Паркмарт“, а вторият - в „Младост 4".

В Пловдив локацията ще е в бившата 10-а палата на Панаира. Андонов е наел имота през 2021 г. чрез фирмата си "Глобал ритейл холдинг", регистрирана във Варна и в активите на  "Паркмарт холдинг". От няколко месеца изложбената зала с площ от близо 3000 кв. метра е изтърбушена, но ремонтът върви мудно.  По план магазинът трябва да заработи до края на 2024 г. Преди време Андонов имаше намерение точно там да отваря магазин „Паркмарт“, но идеята не се реализира. 

Тук трябва да се появи пловдивският магазин на "Карфур". Снимка: Наташа Манева.

Ремонтът на 10-та палата върви мудно. Снимка: Наташа Манева.

 

Корпоративното досие на Добромир Андонов е изключително богато, а фирмените му еквилибристики са впечатляващи. С действията си той може да е достоен конкурент на героя  на Джордан Белфорт от „Вълкът от Уолстрийт“. Справка в ДАКСИ показва, че през годините варненецът е имал участие като собственик или съдружник в 71 компании с различен предмет на дейност - от търговия на дребно с хранителни стоки, таксиметрови услуги, недвижими имоти до хотелиерска и търговия с брикети, както и изграждане на соларни паркове. Към днешна дата той е излязъл от 23 фирми, под формата или на банкрут и спряно производство,  заличаване на търговеца, или вече няма участие.


„Алдо фреш“ ЕООД, едно от дружествата, чрез които се управляваха фалиралите супермаркети по Черноморието от веригата „Алдо“, е сред длъжниците на НАП със 182 204.76 лв. Фирмата с капитал от 100 лв. е заличена като търговец през 2023 г. Предишната година е минала през процедурите спряно производство,  постановена обща възбрана и запор върху имуществото на длъжника, обявяване в несъстоятелност и прекратяване на търговската дейност. Заради борчове през 2016 г. данъчните във Варна проведоха безпрецедентна акция, като затвориха едновременно 15 магазина от веригата - 11 в курорта Златни пясъци и четири - в Албена.

„Алдо Златни пясъци“, което е под шапката на „Алдо холдинг“ (заличен като търговец през 2017 г.), е с публични задължения в размер на 334 692.91 лв. „Алдо холдинг“ се е преименувало два пъти от „Алдо груп“ - веднъж като ООД, а след това като ЕООД. Запознати с фирмените гимнастики коментират, че

у нас съществува порочна, но законово уредена практика

длъжниците да прехвърлят фирми на новорегистрирани дружества, без борчове, но с едни и същи собственици, както и да продават дяловете си на други лица, добили популярност като "бушони". Конците в „Алдо холдинг“ е дърпал собственикът на "Транскомерс S.A.", а Добромир Андонов е бил пълномощник, сочат фирмените регистри.  "Транскомерс S.A." е на територията на Маршаловите острови, които са популярна офшорна зона. Тамошната фирма, основана през 2012 г., става собственик на „Алдо холдинг“, който преди това изкупува своите дялове в „Алдо Албена“ ЕООД, „Алдо Златни пясъци“ ЕООД, „Алдо Маркет“ ЕООД и „Алдо Лозенец“ ЕООД, става ясно от решение от 2015 г. на едноличния собственик на капитала Добромир Андонов.  

Припомняме, че варненският предприемач е бил част от борда на директорите на неуспешно приватизираната емблематична в миналото фабрика „Дунавска коприна“ в Русе, с пререгистрация във Варна. Дълговете на фалиралото предприятие са 1 810 397.01 лв.

Заради нищожен капитал от 2 лева, може би щеше да е смешно, ако не е жалко, как се активира и изразходва държавен фин​ансов и административен ресурс, но да се подходи законно, в случая към фирмата „Ню фууд ритейл“ ООД, в която съдружник на Андонов е Йордан Стефанов. Същата дължи на НАП 1 038 145.29 лв., както и кредит към Инвестбанк. По съдебен път двете институции са направили запор на дяловете от 2 лв., като всяка е държала по лев, а след това пак по съдебен път запорите са вдигнати. Тези действия са по-оправдани, ако капиталът е за доста по-голяма сума. 

Първенец по данъчни задължения е едноличното дружество на Андонов „Алдо деливъри“,

с капитал от 100 лв. При предишната справка в ДАКСИ, към ноември 2021 г., борчът към НАП бе в размер на 1 163 318 лв. Към днешна дата сумата е набъбнала с лихвите до 1 210 254.44 лв.

„Паркмарт ​холдинг“ ЕАД, което ще управлява „Карфур“ в България, е с адресна регистрация във Варна. Дружеството е с внушителен уставен капитал в размер на 18 581 425 лева. Негов собственик е "Паркмарт ​холдинг ЛТД" -Великобритания. То е наследник на „Паркмарт холдинг“ ЕООД, което е сред заличените търговци. В документ от 30 декември 2022 г., удостоверяващ списъка на лицата, записали акции при учредяването, единственият посочен акционер със 100 процента участие, е Добромир Андонов. Седалището и адресът на управление на преобразуваната фирма е в Лондон. 

Колкото и да е странно, оказа се, че Андонов не фигурира в списъка на издирваните от НАП лица. При зададени параметри в сайта на приходната агенция - по ЕГН или юридическо лице, търсачката дава информация, че „лицето не се търси от НАП“.

 

Пет въпроса към НАП 

Във връзка с фирменото досие на Добромир Андонов изпратихме до приходната агенция следните въпроси, а отговорите ще публикуваме веднага след получаване. 

1. Предприети ли са и какви законови действия от страна на НАП срещу посочения длъжник?

2. Защо същият не фигурира - нито като физическо, нито като юридическо лице, в списъка на НАП с длъжници за над 5 млн. лв., както и в публичния бюлетин или в списъка с издирвани лица? 

3. Какви полезни ходове има НАП, за да събере вземанията си от Добромир Андонов? Възможно ли е в неговия случай дълговете му или част от тях да бъдат опростени?

4. Принципно как се процедира при невъзможност да се приберат вземанията под каквато и да е форма от който и да е длъжник?

5. На какво законово основание се дава възможност на длъжник с компрометирана финансова биография да регистрира нова фирма или да прехвърли задлъжнялата фирма на друго лице (добило популярност като "бушон")? Това не е ли начин за "замитане на следи" на истинския длъжник?

Относно задълженията на фирми на Добромир Андонов го попитахме по Вайбър каква комуникация има с НАП и други органи​. Също - дали срещу него са предприети действия за принудително или под друга форма събиране на задълженията. Той обаче не отговори. Иначе преди това даде контакти на своя човек, на когото да се изпратят въпроси по имейл, но касаещи „Карфур“ в Пловдив.

Любопитно е как човек със задължения за милиони левове има милиони, за да ги вложи като уставен капитал във фирма, която ще дирижира „Карфур“ в България? Според запознати Андонов е подставено лице, а този, който дава парите, е скрит в сянка.  

 

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 17 оценки
3.3/5 от 17 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
13 коментара
Минаващ

Минаващ

15.04.2024 | 18:48

Какво му е любопитното. Защо не написахте, че е член на ГЕРБ и пълни чекмеджето на тиквата? Много ясно, че никой няма да го пипне.

Отговори
5 2
под - минаващ

под - минаващ

08.05.2024 | 18:02

Пак си спал накриво или жена ти ти е сложила рога!?!

Отговори
0 0
Ремко

Ремко

14.04.2024 | 20:57

Явно разполага с кеш.В София извършваше и доставки по домовете,но с две електрически BMW.Не с разни Дачии или Рена.

Отговори
4 1
Байо уев

Байо уев

13.04.2024 | 08:34

Гърците приютиха за изпиране парите на БКП чрез франчайзно държателни дружества , така станаха собственик на предприятията за Кока кола у нас. Сега пак гръцки франчайзодържател на Карфур прави бизнес с длъжници на НАП .Когато кажеш БКП разбирай КГБ , както и когато кажеш Гергов разбираш пране на руски пари .Две руски перачески фирми си помагат да захранят Путин с пари .

Отговори
14 2
Марица

Марица

12.04.2024 | 17:36

Направила едно разследване преди 3 години и още лежи на лаврите. ИМА ХИЛЯДИ, които дължат данъци - защо избрахте точно тоя? Защо не разследвате НАП? Защо тези дългове не са събрани досега?

Отговори
23 3
Сотьо

Сотьо

12.04.2024 | 16:55

Че този варненец не е с всичкия си е повече от ясно. Но по-интересното е КОЙ опъва чадъра над него и срещу какво? Но магазин в панаирна палата? Или това е поредната сага с панаира с цел ликвидацията му и преместване в София? Няма да се учудя, ако в един момент Гергов продаде терена на строителна фирма и всичко там да приключи. Любопитното е, че общината запазва подозрително мълчание! Отново цветарите вършат своите идиотщини в града ни и няма кой да ги спре и натири далеч от тепетата. Жалко!

Отговори
27 0
eleniv

eleniv

12.04.2024 | 16:13

Ами оправете закона, за да няма повече такива врътки! Ама нали и вие сте кюпа!

Отговори
19 0
Който може

Който може

12.04.2024 | 10:52

Го МОЖЕ !!!

Отговори
16 4
Гагамел

Гагамел

12.04.2024 | 09:58

Да ама Ванката вече стана милионер в зелено!А гергелан сигурно не си знае парите!

Отговори
20 0
Мухахахаа

Мухахахаа

12.04.2024 | 09:22

Те НАП се занимават с дребни търговци, които имали 5-10 хил лв. оборот на година, които са беззащитни и се чудят как да се прехранват и плащат сметки и данъци. От милиардерите, които окрадоха държавата взимат такса, за да не ги пипат. И така ще бъде до като мафията си има държава!

Отговори
59 1
Истината е самата истина

Истината е самата истина

12.04.2024 | 09:18

Да е само той с мед да го намажеш явно някъде не си я платил за да го обсъждат медиите има и други които са длъжници но явно те си плашат и не ги знаем поне в Пловдив има такива

Отговори
34 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?