Следвайте ни

Посредниците с офиси фантоми на адвокатската улица в Пловдив

viber icon

По една от десетките обяви в мрежата, предлагащи съдействие при продажбата на фалирали фирми, репортерът на "Марица" стигна до разговор на 4 очи с един от основните посредници в Пловдив. В рекламите обикновено се обявява само мобилен телефон. В разговорите обясняват, че имат офиси на ул. „4 януари“, където са съсредоточени десетки адвокатски кантори. 

На номер 36 търсим „Легал Консултинг“. Съвсем близо е до сградата на съда. На адреса обаче никога не е имало подобна фирма. Същия отговор получаваме и за счетоводна кантора „Гарант Плюс БГ“. Още по-абсурдна е ситуацията с адвокатска кантора " Каракашев". Тя трябва да се намира в Пловдив на улица „4 януари" 98, но такъв адрес не съществува.

Свързваме се отново по телефона с кантора „Легал Консултинг“ под предлог, че искаме да продадем закъсалата си фирма. И на двата обявени номера отговаря човек, който се представя за адвокат Николай Талев. Той ни казва, че към момента в офиса му се прави ремонт и ни предлага да се срещнем в заведение.

Истинското име на юриста-менте е Васил Гацев, родом от Стара Загора, на около 40 години. Пред репортера ни той се представя като дипломиран юрист от УНСС, със солиден опит в корпоративното и търговско право. Последваща проверка на „Марица“ показа, че лице с подобни имена не само не е завършвало право в УНСС, но и никога не е било и записвано в университета. По думите на мнимия юрист стотици фирми със задължения са преминали през ръцете му. За услугата се плаща 1500 лева. В тази цена е предоставянето на купувач, оформянето на документацията за продажбата на дружествените дялове, възнаграждението на посредника и крайния купувач, както и всички консултации, които ще получим.

Само след 15 минути става ясно, че лицето, което се представя за адвокат Талев, има сериозен опит в подобни сделки, опериращи на ръба на закона. Самият посредник ни дава ценен съвет, ако фирмата има земи, сгради, собствени офиси или влогове - да ги прехвърлим към друго юридическо или физическо лице, близко до нас, защото иначе всеки останал актив след прехвърлянето ще бъде запориран и конфискуван от кредиторите.  

Посредникът ни уверява, че лицето, което ще ни предостави за нов собственик, е сигурен човек - не живее на адреса си по лична карта поне от 5 години и често сменя квартири. Така всички документи от институции и кредитори, както и евентуални проверки ще отиват на стар адрес и съответно ще удрят на камък. Разказва ни също, че преди броени дни е прехвърлил без проблеми доста по-сериозна фирма от нашата - с близо милион задължения към НАП и подизпълнител по няколко европроекта.

Срещата с представящия се за юрист посредник продължи близо 30 минути. В следващите няколко дни открихме номера на Николай в обявите на още три различни адвокатски кантори, предлагащи „чистене“ на закъсали фирми. След обстойна проверка на всички подобни обяви стана ясно, че в голямата си част те водят до няколко едни и същи телефонни номера. В рамките на две седмици, след над 50 телефонни разговора и проверени предполагаеми 20 различни кантори и юристи, се оказва, че зад всички обяви стоят едни и същи трима души. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?