Следвайте ни

Поръчваш си „Пума” от Германия, пращат ти менте от Столипиново

Махалата завъртя "продавалник" с имитации на 12 световни марки

viber icon

Столипиново завъртя електронна търговия с ментета на 12 световноизвестни марки обувки. Схемата е проста - поръчваш си последен модел маратонки „Puma” през интернет сайт, а после, вместо оригинален чифт от Германия, ти пращат имитация от гетото, където преди това обувките са внесени от Турция.


Продавалникът работи с мрежа от няколко сайта, научи „Марица”. Най-оборотният е с адрес Sport-Marka.com.  В него се предлагат уж оригинали на 12 прочути марки. В списъка са: „Adidas”, „Armani”, „Gucci”, „Dolce&Gabanna, „Hugo Boss”, „La Coste”, „Levi’s”, „Louis Vuittone”, „Nike”, „Puma”, „Tomy Hifiger” и „Zara”.


Цената на чифт е само 35 лева, което е първи сигнал, че става дума за ментета. Това обаче се пропуска от потребителите и сайтът прави сериозни обороти.


Всяка вечер  в Столипиново мъже от махалата товарят в черни найлонови чували и сакове поръчаните през деня чепици. Между 17 и 19 часа няколко аудита и фолксвагена започват да прииждат пред офис на куриерската фирма „Еконт” на ул. „Вратцата”. Там стоката се отмята чифт по чифт и потегля по списък към адреси из цялата страна. Само за половин час репортер на „Марица” преброи трима мъже да излизат от пункта с фактури за вече разпратените чифтове, а други двама пристигнаха с пълни чували.


Търговците и куриерите толкова са се сближили, че вече са завързали приятелства - под гишето във фирмата служителите трупат наръч покани за сватби, отправени им от „клиентелата”, ангажирана в електронната търговия.


Без да подозира, че го мамят, от далаверата с ментета наскоро се опарил Радослав Димитров от Годеч. Мъжът се зарадвал, че е намерил на сметка маратонки „Puma”, и поръчал даже два чифта. Единият е 42-и номер от модела „Puma Mercedes AMG”, с код M-222. Другият в заявката е от същата линия, но 41-и номер, с код M-193. Излезли му общо 70 лева. Пристигнали по куриер за сметка на Димитров.


„Не съм доволен, скъсаха се за един месец”, каза по телефона пред „Марица” завлеченият мъж. Той обясни, че му продали обувките като оригинали. Но отказа повече подробности как се е подвел и в какъв вид ги е получил.


Справка в официалния сайт на „Puma” сочи, че цената на моделите от линията „Mercedes” е 115 евро. Само единични чифтове могат да се намерят на промоция, но и за тях след отстъпката вместо 90 евро искат 63 евро, което е три пъти и половина над обявената в столипиновския сайт цена.


На място в куриерската служба в момента на разпращането репортер на „Марица” видя, че всички поръчани чифтове са в прозрачни найлони, по които няма никакви обозначителни знаци на фирмата производител. За сравнение, оригиналните обувки на „Puma” са в червени картонени кутии с бяло лого на марката, а етикетът вътре също е в червено, състои се от няколко страници и се разгръща като книга.


Сайтът, през който се поръчват обувките пък, не съдържа информация за произход на стоката. Липсват също задължителните данни за фирмата, която администрира интернет портала, както и адрес на мястото, където се помещава юридическото лице. В разрез с правилата за електронна търговия е посочен само мобилен телефон.


На него при позвъняване на репортер от „Марица” отговори мъж, който се представи като Александър Александров. Той отказа да съобщи коя фирма стои зад портала. Още при първия въпрос как ще коментира, че пласира имитации на световните марки, а не оригинали, мъжът прекъсна връзката.


Представителят за България:
Сравняваме всеки съмнителен чифт с оригинала в Германия

Търговците работят по франчайзинг система, затова няма регистър на легалните продавачи


Много е трудно да се установи кой търговец на нашия пазар внася легално маркови обувки и кой продава ментета, тъй като няма единен регистър на оторизираните от световните производители, установи проверка на „Марица”.


В бранша се ползва фрайнчайзинг система, потвърди Ели Стоянова, юрисконсулт на фирма „Туркур Таджер и Турку” ООД. Тази компания е юридически представител за България на „Пума АГ Рудолф Даслер Спорт”, Германия, и защитава интелектуалната собственост и марката на немския производител.


Стоянова обясни, че процедурата за засичане на фалшификатите задължително минава през фирмата. При постъпила информация експерт прави снимки на  съмнителната стока на място в магазин, по пазарите или сваля изображения от интернет. Заснемането става по специален начин, така че да се удостовери дали са налице задължителни атрибути, които се поставят неизменно на оригиналните стоки. Кадрите след това се пращат в Германия, където експерти  от фирмата производител се произнасят дали БГ екземплярите са излезли от поточните линии на „Puma”, или са шити криминално в нелегални цехове.


Щом пристигне потвърждение за менте, сезираме полицията и прокуратурата, като при акциите на място задължително има наш представител, обясни Ели Стоянова. Тя допълни, че до този момент във фирмата не е постъпвала информация за електронна търговия през Столипиново. От „Турку, Таджер и Турку” ООД задвижиха своя проверка по предоставените от в. „Марица” данни.


Освен юридическия представител на съответната марка, търговците на фалшификати се проверяват и от Комисията по защита на потребителите. Нейният отдел за електронна търговия обаче има правомощия единствено да установи дали сайтът е прeдоставил изискващата се информация.  Трябва да бъдат описани основните характеристики на стоките, да са упоменати име на търговеца и адрес, изброи Габриела Руменова, специалист по връзки с обществеността на Комисията за защита на потребителите. Тя допълни, че е необходимо също да се посочи крайна цена с включени всички данъци и такси, тоест тя не може да бъде без ДДС. За онлайн търговците има и още едно задължение - при желание клиентът може да върне закупената стока в срок от 14 дни. Това изискване е, тъй като през интернет потребителите не могат да огледат добре избрания продукт. Търговецът няма право да откаже да си приеме обратно стоката, може да поиска само връщането да е за сметка на купувача.


В случая със столипиновския продавалник изискванията не са спазени. Търговецът подлежи на глоба до 3000 лева, каза Руменова.


Освен представителя на марката за България, дали стоката е оригинал, или менте може да се произнесе също и Патентното ведомство.


Преди две години търговците на маркови спортни стоки са били подложени на масирани проверки от Комисията за защита на потребителите. По-често обаче  сигналите там  се подават от нелоялни конкуренти, отколкото от недоволни граждани. Имало случай даже мъж да се представи за служител на „Адидас” и да прати на проверка инспекторите в магазин на марката във Велико Търново. От комисията обаче веднага го отрязали, защото току-що били приключили проверка в същия обект без констатации за нарушения.


Ние сме за тези проверки, защото само чрез тях могат да се изчистят боклуците от пазара, категорични са легалните търговци и вносители. Те са  подразнени, че при търсене по ключова дума в мрежата столипиновският сайт излиза на челна позиция. Така клиентът попада първо на ментето и може въобще да не стигне до оригинала.Легалният търговец:
Гледайте цената, кутията и етикета!

Няма как оригинални обувки на световна марка да струват 35 лева, даже да са от аутлет колекция или в промоция, обясни Гергана Илиева, консултант във фирма „Глобал Партнерс”ООД, която е директен вносител на „Puma”, „Nike” и „Adidas” от Германия. Компанията има 4 магазина за маркови обувки у нас и в нито един от тях в момента не може да се намери „Puma” под 89 лева. Илиева направи уговорка, че това са останали единични чифтове и затова са намалени. Редовните цени, особено на новите модели, са значително по-високи.

Снимките в столипиновския продавалник най-вероятно са правени от администраторите на портала, а не са копирани от официалните сайтове на производителите - някои модели са без име на модела, а имат само код.

Легалните търговци отправиха няколко съвета как обикновеният купувач може да познае ментето: 

1. Цената 
 Моделът  „Adidas Kurobe” например в столипиновския сайт е на цена 35 лева, а при легалния търговец - 75 лева.2. Опаковката 
 Няма как  производител на световноизвестна марка да изпрати на клиента си стока в найлоново прозрачно пликче без обозначения. Кутиите за обувките на „Puma” са червени с бяло лого на марката, а отстрани имат таблица за номерацията. Изписано е дори, че чифтът се състои от две обувки. Последните модели идват с нова опаковка - половин кутия, която вместо с капак завършва като пазарска чанта от наподобяваща плат материя.3. Етикетът и обозначенията 
 Когато се обърне езикът на оригинална маратонка „Puma”, от вътрешната му страна са записани задължително няколко неща: номер на артикула, надпис „Made in Indonesia” и конфигурация от 4 цифри, указваща година и месец на производство. На дрехите пък се поставят бели етикети с тези данни и баркод. Те са най-сигурният начин да се уверим, че стоката е оригинална, тъй като единствени още не са успешно фалшифицирани, казват легалните търговци.


4. Надписът къде е произведена стоката 
 Оригиналните маркови обувки се правят в Китай, Сингапур и Индонезия. Ако пише, че са произведени в друга държава, стоката е фалшива, обяснява Илиева Въпреки че световните марки ползват по-евтина работна ръка по света, контролът по качеството е сигурен. Ако има пропуски, се бракува цяла партида.


5. Материята и изпълнението 
 Ментето е от по-нискокачествени материали и по-зле направено. Най-малкото висящо конче вече е белег, че сме попаднали на имитация.

Наскоро попуярният сайт за онлайн търговия OLX.bg публикува предупреждение, че забранява търговията с реплики и призова потребителите да сигнализират за ментета чрез бутона „Докладвай за нередност”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

PB

06.11.2014 | 15:14

Смешно е да се вържеш,че ще вземеш оригинални маратонки за 35 лв.Докато има балъци,ще има и тарикати.

Отговори
0 0

Читател

28.08.2014 | 12:23

Xaxaxa Защо се правим на интересни немога даго разбера защо Българския гражданин винаги не е доволен след като всички знаем че са РЕПЛИКИ и випреки това сиги купуваме и аз съм един от тях който е мнго доволен от артикулите им вече сам един сезон със тях .\nА след като несте доволни всички знаем кадесе намират МОЛОВЕТЕ в Българиа защо не пазаруваме от там защото е мнго по скъпо. Ама явно журналистката е лапнала достачно за да ги атакува така жестоко и е със доста голяма фантазиа зада надува така балона .\nИма достатично работи дасе искарат на яве в Република Българиа или просто пак покриваме леко със друго действие....

Отговори
0 0

ха ха

27.08.2014 | 12:56

Най-оригиналните маратонки \" Пума\" ги правят в Индонезия ......

Отговори
0 0

Читател

26.08.2014 | 16:33

ПРОВЕРЕТЕ САЙТОВЕТЕ ЗА \" МАРКОВИ \" ПАРФЮМИ Е ЩЕ СЕ НАТЪКНЕТЕ НА СЪЩАТА СХЕМА.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?