"Поничкагейт": Как длъжник на общината стана герой за един ден в парламента

Длъжник на Община Пловдив се оказа герой за един ден в родния парламент. С хвърлени бомбастични обвинения, за които изобщо няма идея да бъдат доказани. Важна е мишената - кметът на Пловдив Здравко Димитров и общината. Това е накратко историята на "Попничкагейт"- скандалът, гръмнал преди една седмица и отшумял скоропостижно за броени дни. 

Всичко тръгна от парламентарната комисия за ревизия на предишното управление, оглавявана от Мая Манолова, която явно иска да гази дълбоко във водите на корупцията и организираната престъпност по високите етажи на властта в България. Едно от последните разкрития обаче хвърли сериозни съмнения върху средствата, които се използват, за да се громят лошите. В сигнал до комисията пловдивският бизнесмен Мартин Бурнарски твърди, че е

бил рекетиран от човек, който искал да вземе част от бизнеса му.

Проверка в Търговския регистър показва, че въпросният предприемач е едноличен собственик и управител на "Бурнарски" ЕООД, която притежава марката hotway. Бизнесът е организиран в колички и преместваеми обекти за бързо хранене. В сайта на компанията тя е представена като "една от най-бързо развиващите се вериги за бързо хранене".

Бурнарски, естествено, отказал предложеното му съдружие, след което бил подложен на тормоз и постоянни проверки от Общинския инспекторат в Пловдив. Служителите му казали на ухо, че

нямат нищо лично срещу него, но интересът бил „от горе”.

Това му обяснил и шефът на общинския инспекторат Борислав Димов. 

Според разказа на Бурнарски атаката дошла от влиятелен бизнесмен, който има връзки в ГЕРБ. В сигнала отказва да съобщи името му, но уточнява, че е собственик на киносалони. Междувременно разрешителното за един от обектите на Бурнарски, разположен до Гребния канал в Пловдив, не било подновено. 

Историята е идеална за целите на комисията „Манолова”. Тя наподобява онази от популярната схема на "Осемте джуджета" и явно цели да покаже как с натиск по места са се отнемали бизнеси и са се пълнили „онези чекмеджета”. Засега обаче в сигнала няма никакви доказателства и конкретни факти, а

цялото скандално разкритие е на принципа „бях в банята и един човек каза…”  

Случаят е нещо средно между дело в Народния съд на Мая Манолова, каквато роля играе нейната комисия, и оклеветяваща акция от високата парламентарна трибуна, целяща да внуши, че „сестрата на кмета е к…а”.  Сега той трябва да обяснява, че няма сестра.  

Здравко Димитров вече обясни, че не познава бизнесмена Бурнарски, но е разпоредил вътрешна проверка, за да се разбере дали някой в Общината не е злоупотребил с името му. Очаква и намесата на прокуратурата, която да разследва случая. От държавното обвинение обаче засега явно не намират достатъчно основания да се самосезират, вероятно заради липсата на конкретни факти и документи по случая. Димитров обаче ще настоява за разследване, което да установи истината. Категоричен е също, че ще съди тези, които са замесили името му в подобен скандал. 

Междувременно думите на Бурнарски бяха потвърдени от негов колега, представящ се като Ахмед Бей. Става дума за известен в Пловдив бизнесмен, който играе като посредник в различни сделки, чието име е Ахмет Шакиров. Той твърди, че

съществуват записи на разговорите между Бурнарски и представителите на Общината

а "рекетьорът" е съученик на кмета, макар двамата да не са били в един клас.

Странното е, че в жалбата до комисията към Народното събрание, написана на 18 август, Б​урнарски говори единствено за административен произвол и цитира само името на зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов, ​с чийто административен акт е установено, че бизнесменът е поставил количка за продажба на понички до Гребния канал, без да има разрешение за това. Дв​а дни по-късно, по време на изслушването пред комисията, Бурнарски лансира версията, че е жертва на изнудване и опит бизнесът му да бъде отнет.    

Развръзката по случая най-вероятно ще дойде в съда, който ще трябва да установи истината по скандала "Поничкагейт".

Издължил се към Общината ден преди да пусне сигнала в парламента

Мартин Бурнарски, подал сигнал за рекет срещу Община Пловдив, е продавал понички на Гребната с изтекло разрешително, а освен това се е водел в списъците на длъжниците към бюджета. Просрочените сметки са платени на 19 август, а  на следващия ден се е оплакал в Парламентарната комисия за корупция. Това сочат данните от проверката, оповестени от директора на Общинския инспекторат Борислав Димов.

Бурнарски имал преди време документ за две колички - каравани  за търговия с понички и закуски,  до алеята до Отрезвителя на  Гребния канал. Разрешителното обаче е било издадено  със срок до края на април, след което не е подновявано, твърдят от Инспектората. Към 30 април задължението за ток към „Жилфонд”, от чийто имот се е захранвал обектът,   е стигнало почти 2000 лева. Отделно са натрупани сметки за наем на общински терен ​- 50 лева на месец за едната количка.

Шефът на Инспектората потвърди, че са правени проверки на дейността на Бурнарски и едноименната му фирма, но категорично отхвърли  върху бизнесмена да  е упражняван рекет. От Община Пловдив напомниха, че всички фирми, които ползват общински имоти, се проверяват, изпращат се предписания, ако се констатират нередности, и се начисляват лихви, ако има просрочие.

От документацията е видно, че Мартин Бурнарски  с фирмата му „Бурнарски” ЕООД  ползва общински терени от 2014 г. Предписания са му давани последователно през 2014, 2015, 2016-а. Откакто упражнява търговска дейност, са установявани различни нарушения, включително за хигиената в обектите.

Вярно е, че проверките са чести, но това е напълно законно, защото Бурнарски работи, без да има разрешение, а доскоро - и без да изплати в срок задълженията си, обясни шефът на Инспектората.

Върти търговия с бургери за 200 000 лева годишно 

Мартин Бурнарски държи марката Hotway ​- малки червени павилиончета за бързо хранене, които предлагат бургери, пържени картофи, палачинки, понички, сладолед и др. Разположени са на ключови места в Пловдив - на колелото на Централна гара, на Гребната база, пред гимназия „Пейо Яворов“ и в квартал „Изгрев“. Освен това мрежата е развита в София, Русе, Пазарджик, Кърджали и Асеновград.

 Бурнарски регистрира фирмата си през 2011 година, когато е на 25 години, с адрес апартамент в квартал „Изгрев“, на ул. „Вратцата“. До ден днешен адресът, с който институциите комуникират с „Бурнарски “ ЕООД, е запазен.

Първият павилион е отворен през 2014 година, а година и половина мрежата вече се разраства до 8. Същата година Бурнарски прави постъпки пред Патентното ведомство и патентова марката  Hotway. После започва да работи и с франчайз. 

Според данните в ДАКСИ дружеството има нетни приходи от продажби за 202 000 лева за 2018 година (последният обявен оборот в системата). Година по-рано е бил малко по-висок ​- 219 000 лева, а още по-отдавна - 148 000 лева.

"Бурнарски" ЕООД има само един сблъсък с държавните власти. През 2018 година публичен изпълнител на ТД на НАП-Пловдив налага запор върху 30 дружествени дяла на фирмата. Данъчните обаче са вдигнали запора два месеца по-късно с аргумент, че задълженията са платени. 

Кой е свидетелят по случая "Бурнарски"

Въпросният Ахмед Бей, станал популярен покрай случая „Бурнарски“, е свидетел на всички негови бизнес неволи.  Истинското му име е Ахмет Шакиров, собственик на две фирми. По данни на ДАКСИ едната е  „Нордмакс 1“ ЕООД и е регистрирана през май тази година, с основен предмет на дейност „производство и търговия с тестени изделия“. 

В „Хуахиа фангюан технолоджи“ ООД е съдружник с австриеца Мартин Колегер. Чужденецът е пострадалият инвеститор, за когото миналата година „Марица“ писа, че изгоря с близо 20 хил. лв., след като друга негова фирма от кредитор стана длъжник.

Ахмет Шакиров е бил съдружник и едноличен собственик и в три други фирми с различен предмет на дейност - от търговия до строителство с недвижими имоти, но е продал дяловете си.

Разследванията за корупция в Пловдив - много шум за нищо 

Случаят със сигнала за рекет срещу служител на Община Пловдив, подаден от Мартин Бурнарски до парламентарната комисия на Мая Манолова, може да се превърне в поредния медиен фойерверк, останал без последствия. Съдебната практика показва, че пред Темида трябва да се представят убедителни и неоспорими доказателства за искания рушвет, даден подкуп или за  злоупотреба със служебното положение. За такива се приемат изрично разрешените СРС-та и документи, ако заподозряното лице не е хванато от оторизираните органи с белязани банкноти в момента на предаването им.

В новата история на Община Пловдив има няколко примера, които сочат  как дори при съдействието на полицията, прокуратурата  и съдилищата дори и най-скандалните сигнали за корупция потъват в забрава.

През 2014 г. бе арестувана и отстранена от поста кметицата на район „Централен” Райна  Петрова. Срещу нея бяха  повдигнати  две обвинения - за длъжностни престъпления, извършени във връзка с доставката на хранителни продукти в детските градини на територията на район "Централен", и за упражняване на влияние.

Райна Петрова в съда с нейния адвокат Красимир Елдъров

Кметицата излиза от ареста срещу 5000 лева гаранция. Докато се водеше разследването, в прокуратурата бяха събрани 18 тома материали по делото за топлите връзки на кметицата с бизнес дамата Надежда Минчева, чиято фирма за хранене „Надежда” се ползвала  с предимство и закрила.  Към делото бяха прибавени свидетелски показания за скъпа и некачествена храна в детските заведения, както и за екзотичното пътуване на Райна Петрова и нейната дъщеря до Тайланд на разноски на бизнес партньорката. Следствието установи, че  Петрова е била наета от  Минчева за консултант срещу заплащане.  По случая е работила и ДАНС.

На базата на тези материали Окръжен съд - Пловдив започна дело  срещу бившия кмет на район „Централен“ Райна Петрова, но през 2018 г. тя беше призната за невинна. Прокуратурата обжалва и Апелативният съд отмени решението, но за ново такова не се е чуло.

На 30 май 2018 г. гръмна друг скандал ​- във фитнеса по време на тренировка бе задържан кметът на район „Северен” Ральо Ралев по обвинение в рекет  за 60 000 евро заедно с посредника Иван Делевски.  Сигналът беше подаден до тогавашния премиер Бойко Борисов и К​ПКОНПИ от пловдивския предприемач Здравко Ангелов. Той беше внесъл проект за строеж на жилищна кооперация на ъгъла на ул. „Добротич” 14 и „Сава Муткуров” с 18 апартамента.  Одобрението на внесения проект се е бавило, в резултат на което  районният кмет е поставил ултиматум на бизнесмена чрез посредник - или парите, или няма разрешение за строеж.

Три месеца Ралев лежа в софийския арест, след което с решение на Специализирания съд  излезе  на свобода срещу внушителната гаранция от 150 000 лева. Разследването по делото продължи, но засега без последствия.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
Мунчо

Мунчо

31.12.2021 | 13:34

https://www.24chasa.bg/novini/article/9473166

Отговори
0 0
Петя

Петя

29.08.2021 | 20:59

Вижте отговора на статията: https://www.facebook.com/1372982100/posts/10221389149102852/?d=n

Отговори
1 0
Петя

Петя

29.08.2021 | 22:25

https://www.facebook.com/1372982100/posts/10221389495871521/?d=n

Отговори
1 0
Иво

Иво

29.08.2021 | 02:13

Здравко е пуснал общинските паразити да пишат коментари в работно време ли? Този верно е много прост. ;)

Отговори
10 1
A Тютючето кога???

A Тютючето кога???

28.08.2021 | 17:02

А Тютючето кога ще разследвате???

Отговори
11 1
Бъбу

Бъбу

28.08.2021 | 10:23

Мръсни, злобни, подивели мутри раздават правосъдие от парламента а зомбираните им защитници тържествуват. Ще дойде време да отговарят за разрухата която сътвориха.

Отговори
19 8
барабата

барабата

28.08.2021 | 10:15

корупцията е основна идеология на пп герб,закриляни с фалшиви проверки от мвр и прокуратура и продажни журналисти

Отговори
17 15
Тиква

Тиква

28.08.2021 | 09:21

Зад всичко това стои помака Родопски.

Отговори
14 6
Абе

Абе

28.08.2021 | 09:19

Какви са тези кошаревски свидетели, що за идиотизъм. Явно тази комисия като не може да намери сериозни и аргументирани злоупотреби си служи с нещастници решили да изкарат някой лев. За такава съдебна реформа ли иде реч, да се възстанови народния съд и Манолова да раздава правосъдие от трибуната на парламента. Изобщо как може да е толкова зомбиран българския избирател който вкара в парламента тази жена с психически отклонения, псевдо адвоката хаджи не знам си кои чиито единствен аргумент са яйцата, чалгарите и подобни. И сега какво излиза няма нужда от съд и следствие, новите мутри ще раздават правосъдие, мислете бе хора. Мислете като гласувате.

Отговори
20 13
Тиква

Тиква

28.08.2021 | 09:23

Избирателя преди това направи кмет вашия Зико, един пълен неграмотник и Тотев, който с откраднатите пари строи Камениците.

Отговори
25 11
каун

каун

28.08.2021 | 09:38

Не е нужно във всяка статия да доказваш колко си тъ.п.Видно е че си червен платен трол.И е ясно че си умен колкото тиква червена

Отговори
14 8
защо??

защо??

28.08.2021 | 09:02

Е позволено на този човек да трови децата с мазните си понички? Хигиена -нула!!

Отговори
21 11
Местен

Местен

28.08.2021 | 08:49

Верните кучета на Зико са се насъскали и са съчинили статийка зад която прозира злобен и умаловажаващ случая тон. Поредното ибрикчийство от Марица за Зико. Поредният пример, че журналисти в Марица НЯМА, само интересаджийски писачи на дописки

Отговори
24 15

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?