Поискаха главата на кмета на Раковски заради незаконно строителство

Димитър Петров настоява прокуратурата да установи извършени ли са престъпления по служба и от главния архитект

Димитър Петров от Белозем сезира прокуратурата за сериозни нарушения, допуснати от кмета на Раковски Павел Гуджеров и главния архитект на общината Светослав Фъсов във връзка със случай на незаконно строителство.

„Има извършени престъпления по служба, изразяващи се в злоупотреба със служебно положение, оказване на натиск на служители на общината за прикриване на незаконно строителство, както и издаване на документи с невярно съдържание и отказ от изпълнение на служебни задължения”, твърди Димитър Петров.


Той настоява обвинителите да установят нарушен ли е законът, както и дали с действия или бездействие са помагали и прикрили незаконно строителство. В жалбата си Петров настоява за

отстраняването на кмета на общината и главния архитект, тъй като те могат да повлияят на разследването.

Пред "Марица" Гуджеров и Фъсов категорично отхвърлиха обвиненията.


„Не сме заемали страна в спора, действали сме само според правомощията си”, категоричен е гл. арх. Светослав Фъсов. Той предостави цялата хронология с предприети от администрацията действия по случая на Петров и Терзийски.


Според Петров след закупуването на имота в средата на октомври 2018 г. съсобственикът Славчо Терзийски наел строителни работници и премахнал съществуващ покрив на сградата, като изградил нов надзид, който бил по-висок от съществуващия преди това. Вдигнал нов двускатен покрив с голяма височина като обособил трети жилищен етаж.

„При строителството на покрива премахнал носещи вътрешни стени в сградата, а на външните разширил отворите на прозорците и отворите на вратите, с което нарушава конструкцията на сградата”, обяснява Петров в жалбата си до прокуратурата. Успоредно с това

Терзийски извършил изкопни работи под кота нула,

частично прекъснал основите на сградата и започнал да полага армировка, допълва Петров. За извършеното незаконно строителство той подал жалба в община Раковски. Терзийски съборил изградения двускатов покрив и вдигнал нов, подобен на стария, но височината на надзида бил по-голяма с около 50 см от първоначално съществуващия.


Четири месеца след жалбата Петров получил писмо от общината, че след извършена проверка не е констатирано незаконно строителство.


„Този документ е с невярно съдържание. Служителите на общината съзнателно го издадоха с цел да прикрият незаконното строителство”, твърди обаче Петров. И допълва, че разполага със снимки и може да посочи свидетели, които да удостоверят, че към 7 февруари 2018 г. описаното по-горе незаконно строителство е извършено. След отказа на кмета на община Раковски да назначи нова проверка Петров се принудил да сезира РДНСК - Южен централен район за това, че

администрацията на община Раковски съставя актове с невярно съдържание

и прикрива незаконно строителство.

Вследствие на подадената от мен жалба до РДНСК - Южен се назначи нова с представители на общината и РДНСК - Пловдив. В съвместната проверка изцяло се потвърдиха констатациите в жалбата ми, че има извършено незаконно строителство. Съвместната проверка констатира, че е започнато строителство на обект без одобрени строителни книжа и документи и без издадено Разрешение за строеж, съгласно чл. 225 ал.2 т.2 от ЗУТ”, обяснява потърпевшият.

След издаването на констативния акт кметът не издаде заповед за спиране на незаконното строителство, за прекъсване на елзахранването и ВиК. Съгласно действащия ЗУТ това са задължения на кмета, които той умишлено не изпълнява, твърди Петров. И допълва, че заради бездействието на кмета, който не изпълнил задължението си за издаване на заповед за премахване на незаконния строеж, Петров бил принуден да сезира ДНСК - София.

С писмо с изх.№ ПД-559-03-533/17.08.2018 г. на ДНСК - София на кмета се даде 20- дневен срок за издаване на заповед за премахване на незаконните строежи.

След получаване на писмата от РДНСК - Южен и ДНСК - София той най-края издаде заповед  №178/11.09.2018 г. за

премахване на двуетажната масивна жилищна сграда,

собственост на Славчо Терзийски, въз основа на констативен акт № 2/11.04.2018 г., разказва Петров.

„След около месец след влизането в сила на заповедта кметът на общината издаде нова заповед АБ -142/ 23.10.2018 г. за поправка на явна фактическа грешка в предишната си заповед. С издадената нова немотивирана заповед кметът разпорежда да се премахне само извършеното незаконно строителство, а не да се премахне целият незаконен строеж, без да уточни кое строителство е незаконно. Тази му заповед противоречи на разпорежданията на ДНСК - София, с което е разпоредено издаване на заповед за премахване на двуетажната сграда, смята Петров.

След подадени множество жалби от Петров, че незаконното строителство продължава от страна на Терзийски, главният архитект назначи комисия и извърши проверка на 3 декември 2018 г. и установи следните нарушения: изкопни работи под кота нула, изграждането на колони и трегери и наливането им с бетон. Те са отразени в констативен протокол от същата дата, подписан от главния архитект на община Раковски. В констативния протокол се констатира ново незаконно строителство, извършено от Терзийски след издаването на заповедта за премахване на незаконното строителство. В протокола се казва, че сградата е изцяло санирана и измазана с монтирана дограма на всички отвори. На първия етаж (партерен) се извършват бетонови работи, като са налети стоманобетонови основи, колони и греди. Все още се вижда кофраж.

Незаконното строителство на Терзийски продължава

благодарение на бездействието и съдействието на кмета на община Раковски и главния архитект на община Раковски, които не предприемат действия по преустановяване на незаконните действия, твърди Петров.

Към настоящия момент сградата е напълно довършена и санирана, като няма издадена заповед за спиране на незаконното строителство и не са предприети никакви действия за премахване на незаконния строеж.

„Подавал съм множество молби и жалби с искане за издаване на заповед за спиране на незаконното строителство, като по нито една от тях няма произнасяне от кмета и главния архитект”, казва Петров и очаква намесата на другите отговорни институции.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Ивайло

Ивайло

16.03.2021 | 09:26

То в цялата община се строи незаконно. Разширяват се къщи, хората си леят тротоари като че ли мястото отвън е тяхно. В селата няма кой да направи проверка, а и да се направи такава когато кметът проверява никога няма нарушение.

Отговори
0 0
ei pich

ei pich

06.06.2019 | 17:35

nedei te pisa gluposti we toq chovek znaete li kolko napravi za nashiq grad ei klukarcheta nqma kato nego nqma i da ima

Отговори
3 0
Батко

Батко

06.06.2019 | 13:39

Гороломко, ти не си у ред с главата. Каква досадност, какви 5 лева. Има си жалбоподател, има си становище. Кметът очевадно трябва да е клиент на прокуратурата. КНТ?

Отговори
1 4
Гороломко

Гороломко

06.06.2019 | 11:42

От толкова експлозивна "Обществена-гражданска" енергия вече ни призлява. Всеки кукурялник вече се изживява като правозащитник. Аман от мрънкалници. Да не говорим, че от увъртяната неразбираема дописка нищо не става ясно. (Нямам упрек към автора на статията, напротив, постарал се е максимално, но резултатът от казуса е натрапчива досадност)

Отговори
9 5

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?