Пирамидата на Ружа Игнатова кацна в Пловдив

Пирамидата на скандалната бизнес дама Ружа Игнатова пуска корени в Пловдив. През уикенда градът беше домакин на форум, свързан с известната криптовалута OneCoin. Виртуалната валута е създадена от Игнатова, издирвана от спецслужбите в САЩ. Тя е разследвана зад океана за създаване на финансова пирамида, чрез която е присвоила близо 3 млрд. долара. Във видео, публикувано в сайта за разследваща журналистика „Биволъ”, се виждат кадри от събитието „Възходът на една екосистема", което е продължило от петък до неделя в пловдивски хотел.

Проверка на "Марица" потвърди информацията. Организатор на събитието се оказва румънската фирмата Fantastic Global Team, заедно с регистрираната в Белиз и впоследствие преместена в Люксембург компания OneLife, която е свързана с Ружа Игнатова. От българска страна участие в конференцията са взели няколко лица, свързани с Игнатова през годините. Най-известният сред тях е Димитър Маринчев, който от 2016 година е един от основните сътрудници на скандалната бизнес дама у нас. 

Според източници на "Марица" събитието е било насочено основно към чуждестранната аудитория. Лекторите са били предимно от Румъния и Великобритания. Целта е била да се промотира нова онлайн платформа, която интегрира всички услуги и проекти на OneLife. Друга услуга, която е била промотирана, е сайтът за търговия Dealshaker, която използва  единствено цифрова валута OneCoin. 

Проверка на "Марица" показа пък, че стандартният билет за двудневното събитие е струвал 500 лева, а премиум билет​ът - цели 900 лева (без задължителната нощувка в предварително избрания хотел). ВИП билет за двама души пък е стигнал внушителните 3500 лева, като в тази опция вече са включени и две нощувки. Вътрешни източници на медията разказаха, че събитието е било ориентирано за партньори, които се занимават с привличането на нови инвеститори към схемите на Игнатова.

Коя е Ружа Игнатова

Медии и анализатори в САЩ и Западна Европа вече определиха и новите начинания на Игнатова и свързаните с нея лица като опит да бъдат подведени потребителите. 

Игнатова създава OneCoin през 2014 година. Само за две години тя се превръща в мултимилионер и купува ресторант "Крим" в София, емблематичната къща на бившия кмет на столицата Димитър Моллов на пл. “Народно събрание”, както и сградата, в която е офисът на OneCoin у нас на пл. “Славейков”. Придобитите за по-малко от година имоти на Ружа Игнатова се оценяват на над 16 млн. лв. 

През 2016 година обаче властите в САЩ се произнасят, че валутата OneCoin, създадена от Игнатова, е подвеждала инвеститорите, обещавайки им големи печалби при нисък риск, но де факто е прилагала понци схема, известна още като пирамида. По този начин са препрани около 1,2 млрд. долара в поне 21 държави, показват официалните данни на американското разследване.

Разследването 

За 2 години (от последното тримесечие на 2014-а до септември 2016 г.) компанията на Игнатови е реализирала печалба от 2,23 милиарда евро (2,51 млрд. долара), установи разследването. Според американската прокуратура OneCoin все още функционира, като над 3 милиона инвеститори са вложили средства в криптовалутата. Американската прокуратура твърди още, че OneCoin няма реална стойност, не предлага на инвеститорите начин да проследят вложените пари и с нея на практика не може да се купи нищо.

Зад океана Игнатова е с обвинения за присвояване, участие в организирана група за присвояване, измама с ценни книжа, пране на пари и съучастие в измама с ценни книжа. Минималната присъда, която би могла да получи в САЩ по тези обвинения, е 20 години затвор. От 2017 година Игнатова се укрива, а компаниите, свързани с нея, включително и организиралата през уикенда събитие в Пловдив OneLife, см​енят собствеността и се ориентират към работа в страни като България, Румъния, Армения, Тайланд, Украйна, Молдова.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Minko GEIO

Minko GEIO

16.03.2022 | 20:45

e u plovdiv ta kyde ina4e GEIO si e GEI

Отговори
0 0
Мильо

Мильо

21.07.2021 | 12:59

Нормално, Пловдив 30 години е Синя крепост, а на центъра му има паметник на местния луд - Мильо, града на мильовците!

Отговори
1 8
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

21.07.2021 | 11:14

Има ли овце,ще има и касапи.

Отговори
12 0
Чук-чук

Чук-чук

21.07.2021 | 10:15

Защо не пишете кой я подсигурява в Пловдив, в кой хотел е събитието /доста известен е с партийната си зависимост/, издирват я по цял свят, обаче тук още спим или така му отърва на някой.

Отговори
16 0
м.димитров

м.димитров

21.07.2021 | 09:48

Коментара е за баницата и кой му я дава.Явно,че серсемите са повече от тарикатите

Отговори
16 0
мхм

мхм

21.07.2021 | 09:44

Е.баси ненаситния б.оклук....

Отговори
9 0
Казано е

Казано е

21.07.2021 | 11:06

Серсемите вечер да ги косиш, сутринта пак прокарват.

Отговори
10 0
One comment

One comment

21.07.2021 | 09:00

One love, OneCoin! Жената взе парите и изчезна.

Отговори
10 0
Инвеститор

Инвеститор

21.07.2021 | 08:53

Колко още трябва да прибере кака Ружа, че да свършат баламурниците по света!? През 2019 година, нейната фалшименто валута и производните й удърно ги предлагаха в Украйна и доста хора изгоряха там.

Отговори
15 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?