Следвайте ни

Петролният бос Иван Тобиев изплува в бизнеса след всеки сблъсък с Темида

viber icon

Сигнал за незаконен добив на инертни материали вдигна полицията и прокуратурата накрак. Полиция охранява кариерата за добив на пясък в местността Каратупрак край Катуница, видя екип на ”Марица вчера. От години обектът се ползва от петролния бос Иван Тобиев, за когото се появи версия, че се издирва заради незаконен добив на инертни материали.

Името на Иван Тобиев е част от криминалните хроники вече 10 години. Има половин дузина сблъсъци с Темида, но всеки път изплува и се връща в бизнеса с ново начинание по ръба на закона. 

За пръв път името на петролния бос нашумя през юни 2011 година, когато цистерната с метан се взриви на "Пещерско шосе" малко след 18 часа. Пораженията са сериозни - огромна осколка разбива апартамент на третия етаж на кооперация на ул. "Царевец", прозорците на Хирургиите и на близките блокове са изпочупени. В избухналата цистерната е имало 1000 литра метан. Проверките показват, че машината не е минала през задължителните тестове в Държавната агенция за метрологичен и технически контрол. Бензиностанция "Арена", където става инцидентът, както и газстанцията в съседство са собственост на Тобиев. 

Заради инцидента Ото Мото попада в ареста тогава за 24 часа. В хода на разследването се разразява истински скандал, след като стана ясно, че причината за експлозията се оказва развален предпазен клапан, чийто ремонт струва не повече от 50 лева.     

Тобиев не за пръв път е замесен и в съмнителен добив на интертни материали. През 2012 година друга негова фирма - "Арена И.Т.", беше свързвана с падналия мост над река Стряма. От Басейнова дирекция тогава съобщиха, че заради нарушаване на дигите на Марица и Чая в общините Марица и Садово с цел добив на инертни материали е прекратен договорът на фирмата "Арена И.Т.".

 През 2016 година гръмва поредният скандал около Тобиев.  През януари органите на реда намират в двора на „Балканкар” заровена цистерна, от която нелегално са зареждани бензиностанции. Според данни на пловдивската митница от 2013 г. до януари 2015-а по тази схема са превъртени 6000 тона гориво, а щетите за държавата са неплатен акциз за 3,4 млн. лв.

Към Тобиев има и второ обвинение - за това, че в периода 26 ноември 2015 г. - 25 януари 2016 г. е извършил финансови операции с имущество и пари на обща стойност над 1,8 милион лева, за което е знаел, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление. В хода на разследването се оказа, че фирмите на Тобиев са печелили и обществени поръчки за доставка на горива към редица институции, включително и Агенция "Митници". Тогава Тобиев остава в ареста близо половин година.

Разследване на "Марица" от 2016 година пък разкри, че по време на кметуването на д-р Иван Чомаков бизнесменът Иван Тобиев се е сдобил с атрактивния терен на ъгъла на булевард „Източен” и „Княгиня Мария Луиза” (където беше бензиностанцията "Арена"). Земята е купена без търг или конкурс, по най-вървежната тогава процедура - ликвидиране на съсобственост. За своята част от имота Тобиев се е разплатил с компенсаторни записи. По онова време  зам.-кмет по общинска собственост беше небезизвестният д-р Недялко Генчев, който се прослави с хотел на първа линия в Слънчев бряг.

През 2009 г. Иван Тобиев спечели доставката на сол и пясък в Пловдив. По онова време кмет беше Славчо Атанасов. Изборът на „Арена И. Т.” беше обжалван в Комисията за защита на конкуренцията от „Черноморски солници” на Манол Велев с мотива, че  пловдивската фирма е непозната в бранша и няма опит с подобна дейност. 

Последно името на Тобиев се появи в криминалните хроники миналата година, когато от ЕВН и полицията разбиват в покрайнините на три пловдивски села - Йоаким Груево, Марково и Скобелево, фургони, присъединени незаконно към мрежата на енергийното дружество и пълни с компютри и техника, които копаят криптовалути. Директната съпричастност на Тобиев не беше доказана, но основните подозрения продължават да лежат върху него. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Да ама не

Да ама не

13.08.2020 | 17:26

Абе да не са арестували Мамения!Този на снимката май е той!Най -накрая да възтържествува правосъдието!На крадците мястото им е в затвора!

Отговори
6 1
Ваньо

Ваньо

13.08.2020 | 08:04

А местните и викат Карапутарак на тая местност да си знаете.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?