Първо в "Марица": Счетоводителят от скандала със скъпия томограф се връща в Онкото

Подписите на Красимир Тодоров стоят и под всички документи за доставката, заради която бившият управител Красимир Вальов получи осъдителна присъда

 

Красимир Тодоров, чийто подписи стоят под документите за скъпия компютърен томограф, доставен в КОЦ - Пловдив преди време, се завръща на работа в лечебното заведение, научи „Марица“. Това е поредното скандално назначение на временния шеф Пламен Фотев. Той бе назначен за управител без конкурс в края на септември с решение на Общинския съвет. Мотивите бяха, че договорът на предишния шеф - д-р Парашкев Цветков, е изтекъл, а резултатите от конкурса за нов управител оспорени.

Малко по-късно местният парламент гласува на Фотев мандат за реализиране на инвестиционната програма в размер на над 7 млн. лева. Преди това тя бе блокирана с аргумент, че договорът на Парашкев Цветков изтича и не е добре бъдещият титуляр да бъде задължаван с неговата бизнес програма. Ситуацията с Фотев е идентична, но при новото гласуване общинските съветници забравиха за предишното си решение с мотива, че изтича срокът, в който КОЦ - Пловдив може да получи заем по програмата Джесика.  

За 4 месеца начело на лечебното заведение Фотев организира обществени поръчки за над 4,5 млн. лева за оперативната дейност на КОЦ - Пловдив. Сега пък на работа в Онкото се завръща бившият главен счетоводител Красимир Тодоров. Той е част от екипа, провел пазарното проучване за скандалния компютърен томограф, заради който бившият управител д-р Красимир Вальов получи осъдителна присъда. Според прокуратурата и съда пазарното проучване не е осъществено според правилата, което е довело до значително завишаване на доставната цена и щети за КОЦ - Пловдив. Подписът на Тодоров стои и под самия договор за доставка, парафиран във времето, когато проф. д-р Марианна Янева ръководеше КОЦ - Пловдив, също без да е спечелила конкурс.

Сега Тодоров, който има основна роля в шумния скандал със закупения за близо милион лева компютърен томограф, ще е част от екипа, който ще организира поръчките за втори линеен ускорител и строителството на нова база за гама-лечение. Прогнозата е, че те ще са на стойност над 7 млн. лева.

Проф. Янева и Красимир Тодоров като главен счетоводител носят отговорността и за пропуска с осигуряването на резервна рентгенова тръба за скенера. Припомняме, че тя аварира миналото лято, когато пациентите на КОЦ - Пловдив бяха пренасочвани към други лечебни заведения. Янева твърдеше, че тръбата е осигурена с анекс към договора. По-късно обаче се оказа, че анексът се отнася само за срока на гаранцията, но не и за доставката на резервна тръба. Това нанесе допълнителни загуби на Онкото - 150 000 лв. за закупуването на нова тръба и над 25 000 лева за изследвания на пациентите в МБАЛ "Св. Пантелеймон".

Присъдата

Заради скандалния компютърен томограф бившият управител на КОЦ - Пловдив д-р Красимир Вальов бе осъден на 3 години затвор условно с 5 години изпитателен срок. Това стана през юли 2020 г. с решение на магистратите от Пловдивския апелативен съд, които отмениха оправдателната присъда на Вальов, произнесена по-рано от Окръжния съд. Според държавното обвинение е безспорно, че при организирането на обществената поръчка за  „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ - Пловдив ЕООД“ д-р Вальов е нанесъл сериозни щети на Онкото. Без да проведе реално пазарно проучване, той е заложил прогнозна стойност 950 000 лева без ДДС. Същата апаратура е доставена в други лечебни заведения в пъти по-евтино. И до момента не е ясно защо под отговорност не са подведени помагачите на д-р Вальов.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Питам

Питам

15.02.2021 | 18:21

От общината още ли ще мълчите? Вие виждате ли какво се случва в болницата на, която сте основен собственик , шеф?

Отговори
7 0
Млада, младина

Млада, младина

15.02.2021 | 13:20

Този , не беше ли вече пенсионер.Как така пак икономически директор.Защо не се върна портиер , пазач или да вдига бариера..

Отговори
11 1
Док

Док

15.02.2021 | 11:04

Бялата мафия е много долна

Отговори
14 0
Срам и позор

Срам и позор

15.02.2021 | 08:00

Мръсни к-оп-ел-ета! ЗАЩО тези орестъпници - като се започне от счетоводителчето, мине се през шефовете на болницата и се стигне до общинските съветници, не са в панделата???!!! Що за държава и съд имаме??!! Що за заспало общество сме, та търпим такива тулупи??! Е.б.и му майката!

Отговори
28 1
Виолета Павлова

Виолета Павлова

15.02.2021 | 10:42

Ами те са си от един цирк и затова се търсят,но ние какво правим и защо им позволяваме?Но след като информацията се сервира пост фактум- нищо не може да се направи!Крадливи и в червата!

Отговори
17 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?