Още един хотел на Ветко Арабаджиев мина в чужди ръце

5-звездният "Маринела" в София вече се стопанисва от новоизлюпена фирма

Още един хотел от империята на Ветко Арабаджиев мина в чужди ръце. Засега 5-звездният „Маринела“ в столицата не е продаден, а само се стопанисва и управлява от друго дружество - „Сити хотел мениджмънт“ ЕАД със собственик 37-годишния Калоян Николов. Любопитна подробност е, че фирмата е новоизлюпена, регистрирана е в края на ноември миналата година с предмет на дейност хотелиерство, ресторантьорство, туроператорска дейност и т.н. Още по-интересно е, че ЕАД-то е на същия адрес, както и фирмата на Арабаджиеви - бул. „Джеймс Баучер“ 100.  

 


Собственик на хотела е ВГ АД. Буквите на латиница отдавна красяха фасадата на 18-етажната сграда. В Борда на директорите влизат синът Вълчо Арабаджиев, дъщерята Александра и майка им Маринела Арабаджиева, а представител на дружеството до последно е била Александра. После е заличена. ВГ АД чинно е подало декларация в указания срок по Закона за мерките срещу изпиране на пари, от което очаквано става ясно, че действителните собственици са офшорни компании. Като физическо лице, участващо пряко или косвено в управлението на дружество, е посочен Петрос Економидес от Кипър, а като юридическо - Океанос Консултантс Лимитед от Вирджинските острови.    

 


Именитата пловдивска фамилия Арабаджиеви купи бившия х-л „Кемпински” в края на 2014 г. от наследниците на покойния Иван Зографски. Цена не бе съобщена официално, според участници на имотния пазар тя се въртеше в диапазона 25-45 млн. евро. Няколко месеца по-късно изтече договорът за управление с международната верига „Кемпински”, нов контракт не бе сключен и името на хотела бе променено на „Маринела”. Направиха се много ремонти и подобрения, включително казино и допълнителни барове. Не мина и без няколко скандала - първо екозащитници от района скочиха, като разбраха, че се изкореняват японските вишни пред достолепната сграда и на тяхно място се слагат палми /запазена марка и за пловдивския хотел "Марица", а после ДНСК се намеси, защото откри незаконно строителство и пристрояване. След ареста на Ветко Арабаджиев хотел "Маринела" няколко пъти бе запечатван от данъчните заради неизрядна фискална политика. 

 


Хотелът и до днес е един от най-големите в София. Има 442 стаи и 700 легла, сочи регистърът на Министерство на туризма. Президентският апартамент на 18-ия етаж няма конкуренция в хотелския бизнес - той е най-просторният  в цялата столица и заема площ от 270 квадрата. Има хол, трапезария с маса за 10 човека, офис, втора спалня със собствена баня, будоар с ретро вана и панорамна гледка оттам и заключваща система, съобразно най-високите изисквания за сигурност.

 


Бърза продажба

 


Преди няколко месеца бе изтъргувана морската перла на Ветко Арабаджиев - хотел "Виктория палас" на Слънчев бряг. Цената бе малко над 50 милиона лева, а купувач - неизвестното дружество "С.Б. Роял Хотелс".

 


Ветко и Маринела Арабаджиеви са в ареста от началото на май, след като ги екстрадираха от испанско градче, където се укриваха. Обвиненията срещу тях са за данъчни измами и пране на пари. Още тогава се заговори, че той започва да разпродава тихомълком бизнеса си, за да не може държавата чрез КПКОНПИ да сложи ръка върху него.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
въх,

въх,

20.08.2019 | 16:10

в едни ръце....пеевски

Отговори
4 0
Иво

Иво

20.08.2019 | 14:51

Е как така в чужди ръце!

Отговори
2 0
Зоро с боро

Зоро с боро

20.08.2019 | 12:27

Честито на печелившата !

Отговори
8 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?