Наследството на Тотев: Общината като барутен погреб от проблеми

Преди време “Марица” прогнозира, че след Иван Тотев Пловдив ще си търси доброволец за кмет, а не кандидат. Причините - провалени проекти, скъпи и некачествени ремонти, неизпълнени обещания и откровени лъжи, управление на тъмно без дебат с гражданите и експертите, демотивирана администрация. Резултатите се виждат днес, когато новият екип влезе в общината и започна да се сблъсква с проблемите. На кмета Здравко Димитров се пада тежката задача да вади кестените от огъня с непопулярни мерки от първите дни на мандата си - спиране на вече обявени обществени поръчки, търсене на пожар на средства за реализация на вече стартирали обекти, наваксване с подготовката на изостаналите, които са изключително важни за града.

 

Вместо да подготвя бюджета и капиталовата програма за 2020-а, които да гарантират развитието на Пловдив, екипът на новия кмет Здравко Димитров всеки ден гаси пожари, чиято клечка е драсната от бившия градоначалник Иван Тотев.  

 

От един проблем в друг - така накратко описа вчера старта на новия мандат кметът Здравко Димитров. Не изглежда отегчен, нито обезверен, но вече явно е наясно, че го чакат трудни месеци. На Зико се падна трудната участ да управлява след Иван Тотев. Неговият съпартиец предупреди за това още през лятото, макар да имаше предвид друго. Хвалбите на Тотев, че е вдигнал много високо летвата и всеки кмет след него ще изглежда слаб, се оказаха поредният балон, изпуснат от устата на бившия вече кмет.

Оказва се, че всички усилия на предишната администрация са били съсредоточени в идеалния център на града. Увлечен от лесния успех с Капана, продължителния ремонт на площада с държавни пари, галерията на "Гладстон" и двете базилики (едната от които все още недостроена) и ремонтите на няколко ключови булеварда, Тотев умело е замитал проблемите в ъгъла. Бутал е всички взривоопасни проекти в края на мандата, за да си тръгне в лавров венец на главата, а с трънения да закичи своя наследник.  

Така, от първия си работен ден, вместо да действа с екипа по подготовката на бюджета и капиталовата програма за 2020 година, които трябва да осигурят развитието на града, 

Здравко Димитров се занимава да гаси пожари, на които някой друг е драснал клечката. 

Още при началния преглед на вече обявените обществени поръчки за два лота на Водния цикъл, транспортния подлез "Модър - Царевец" и изграждането на олимпийския плувен комплекс "Младост", за които имаше и избрани изпълнители, се оказа, че или техническите задания не са изрядни, или за обектите не е осигурено финансиране. Здравко Димитров прояви смелост и спря поръчките, макар мярката никак да не е популярна. 

Последва вълна от протести по скандални казуси, забъркани от бившия кмет и неговата администрация - на феновете на ФК "Ботев" за неизпълнената инвестиционна програма за Колежа, на хората в "Южен" срещу високото строителство до Юбилейния блок, на учители и родители от Хуманитарната гимназия срещу проекта за строеж на многоетажен паркинг в терена на бившия ТЕЛК. Засега

Зико успява да успокои духовете, което обаче му коства много нерви и критики

Между разговорите с протестиращите новият кмет трябваше да форсира няколко важни проекта - да обсъди още веднъж с гражданите и експертите бъдещето на Бетонния мост, да стартира работата по осигуряването на трасетата за пътните връзки с бъдещия пробив под Централна гара, да търси отговор на въпроса защо не действат двете системи по Транспортния проект - информационната и тази за електронното таксуване, за които са платени близо 20 млн. лева.      

В същото време

Иван Тотев отчете гордо и с голяма доза нахалство двата си мандата с филм за успехите,

вместо да си посипе главата с пепел. И да напише Черна книга на неуспехите. А те са толкова много, че Тотев може да напише по въпроса няколко тома. Разчитайки на късата памет на опонентите си и на гражданите, бившият кмет премълча за проблемите, които има в Общинска фондация "Пловдив 2019", която вече е обект на разследване от прокуратурата, за финансовите корекции и забавените плащания по Оперативна програма "Региони в растеж" и опасността близо 40 млн. по нея да останат неусвоени, за кризата в общинското здравеопазване и т.н.  

На всичко отгоре Здравко Димитров е поставен на динена кора и в политически план. Именно Иван Тотев написа листата на ГЕРБ с кандидатите за общински съветници, които сега Зико трябва да превърне в сплотена, креативна и работеща група. Дано мисията се окаже възможна за новия кмет и той мине успешно през мините, заложени му от Тотев. Защото иначе пъкленият план на бившия кмет да се върне в Общината на бял кон през 2023-а от зловещ сценарий ще се превърне в съвсем реална опция. По този план Иван Тотев работи още от първия ден, в който се разбра, че не е получил зелена светлина за трети пореден мандат. Ако не искаме отново Тотев, да стискаме палци Здравко Димитров да издържи.   

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
съвест

съвест

11.12.2019 | 19:39

Тотев и сие ДА БЪДАТ КЛИЕНТИ НА НОВОИЗБРАНИЯТ ЦАЦАРОВ- И АКО Е НАИСТИНА ТАКА ПЕРФЕКТЕН КАКТО ГО ОПИСВАТ ДА СЕ РАЗГЛЕДА ИЗКЪСО КАК ЖИВЕЯТ И ХАРЧАТ ОБЩИНАРИТЕ И БИВШИЯ НИ "ОБИЧАН " ОТ ВСИЧКИ НАС КМЕТ МНОГО НАД ТОВА КОЕТО ПОЛУЧАВАТ .И НЕКА ТОГАВА ОТКРАДНАТОТО ДА СЕ ВКАРА В ОБЩИНСКАТА ХАЗНА И ЗИКО ДА ГО ИЗПОЛЗВА ЗА ПРОЕКТИТЕ НА ТОТЕВ

Отговори
2 0
dimitar_petrov80

dimitar_petrov80

11.12.2019 | 12:17

Много мазно, много. Ще си повишите холестерола. Я пийнете по 1 пещерска гроздова, при вас е безплатна, нали?

Отговори
2 1

Анкета

Къде е най-добре да бъде разположен зоопаркът в Пловдив?