Следвайте ни

Обществената поръчка за площада - състезание с един кон

viber icon

Фирма "Драгиев и ко" е изпълнител на ремонта на площада, след като спечели обществена поръчка за инженеринг. Първоначално тя имаше конкуренция в лицето на консорциумите от фирми  ДЗЗД „Площад Централен 2018“ ДЗЗД  и ДЗЗД „Евмолпия Билд“. Те обаче са отстранени още в началото на търга и "Драгиев и ко” остава  единственият състезател на пистата. Мотивът на комисията е, че  двамата кандидати   не отговарят на поставените критерии за подбор, тъй като "не са успели да представят доказателства за идентична или сходна дейност с тази в обявената поръчка". Според методиката, която администрацията прилага при провеждането на търговете, техническите показатели, включително и критериите за подбор, имат 45% тежест при класирането. Останалите 55% са за цената. 

Условията за участието в търга  са доста високи, а според някои  специалисти те предрешават избора на изпълнител.  Едно от изискванията, поставени пред участниците, е   да представят списък на услуги през последните пет години за основен ремонт, изграждане или реконструкция на голямо пътно съоръжение, площад или недвижима културна ценност.  Освен това да  имат опит в проектиране на  паметници на културата или площадни пространства, които "да включват всички проектни части на обявената поръчка".  Фирма "Драгиев и ко", изпълнила в последните години поръчки за милиони левове, безспорно стига и дори надхвърля летвата.

Специалисти коментират, че отстраняването на конкурентите  поради невъзможност да докажат опита си в сходни проекти е основателно. Двата консорциума  не са били  регистрирани по ДДС към датата на подаване на документите, а  участниците в тези дружества  не са могли да докажат изискуемия опит.

„Драгиев и ко”  като изпълнител на много и различни поръчки досега получава на търга 85 точки от максималните 100  и тъй като няма с кой да се състезава, напълно резонно  се класира на първо място. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?