Наследството на Тотев: 8 години възход с видими резултати

Преди време "Марица" прогнозира, че след Иван Тотев Пловдив ще си търси доброволец за кмет, а не кандидат. Причините - провалени проекти, скъпи и некачествени ремонти, неизпълнени обещания и откровени лъжи, управление на тъмно без дебат с гражданите и експертите, демотивирана администрация. Резултатите се виждат днес, когато новият екип влезе в общината и започна да се сблъсква с проблемите. На кмета Здравко Димитров се пада тежката задача да вади кестените от огъня с непопулярни мерки от първите дни на мандата си - спиране на вече обявени обществени поръчки, търсене на пожар на средства за реализация на вече стартирали обекти, наваксване с подготовката на изостаналите, които са изключително важни за града. 

От днес "Марица" стартира новата си поредица, в която ще осветли истината за наследството на Иван Тотев след двата му мандата като кмет на Пловдив. Започваме с ключовия проект на НКЖИ за пробива под Централна гара, миниран опасно от екипа на Тотев. 

 

 

Документално-фантастичен филм от братя Стругацки. Всяка прилика с действителни лица или събития е случайна и непреднамерена

Сценарий за документален филм "Тотев на 8".

"Най-добрите от всичките 8000 години на Пловдив".

 

Студия за документални филми "Империал" 

 

Дълбок глас с дикция от "Говорит Москва" произнася:  Нашият пръв партиен и градски ръководител, който се оттегля от единия пост, отчита какво е сторил на града, което никой друг не може да му стори. 

На екрана се появява лъвът от МГМ, ала това не е “Метро Голдуин Майер”, а "Милият Герой на Мама".  Лъвът изревава, а под него надпис: Този лъв щеше да изяде бюджета за детските градини на Зико, ако беше заселен в зоологическата градина. За късмет нея я няма (както ги няма и парите в бюджета).    

Зазвучава музика от Вердиевата "Аида" при откриването на Суецкия канал. На екрана се показва Гребният канал и надпис: Ако беше построен втори Гребен канал, целият град щеше да отиде за риба в онази неделя, 3 ноември, и Зико нямаше да стане кмет. Така че заслугата за победата на новия кмет е изцяло на стария.        

Появява се стадион "Пловдив". Археолози сноват из развалините и дават интервюта за "Хистори". Дикторът обяснява, че ако съоръжението беше реконструирано, днес нямаше да разполагаме с две атракции в руини - Римския стадион и новоразрушения. Този до Гребната даже е по-порутен от оня в центъра. Но пък така ще привличаме повече туристи. А футбол за голям стадион и без това няма.  

Следва отчет за Водния цикъл. Съобщава се, че ако цикълът не беше зациклил, щяхме да имаме един затворен цикъл, което само по себе си звучи като прокоба. То не е като да се затвори цикълът на годишните времена. Еква музика от Вивалди. На този фон дикторският глас обяснява: Вместо кметът да се занимава с отходни канализации и модернизация на Пречиствателната станция, той постигна нещо много по-величествено - пречисти душата на пловдивчанина с култура! 

Появява се Вавилонската кула, която преди това беше Шумерска. Временна, но за сметка на това скъпа. Обяснява се, че заради водните бедствия шумерите създали легендата за Зиусудра. В града под тепетата пък при аналогични обстоятелства са създадени легендите за Водния цикъл и обходния колектор. Очаква те да отприщят потоци от туристи, ала за щастие и този воден цикъл зацикли като предишния. 

Ако се беше състоял Водният, Транспортният, който глътна милиони, нямаше как да поеме потоците от туристи. Не може и двете неща. Иначе щеше да се възпроизведе задръстване, в сравнение с което сегашното ще ни се види песен. А задръстването води до неприятни изводи, че и кметът, и управата са задръстени. Не е престижно за пред чужденците. В този смисъл и това се отчита като успех.

Успех е и хитрият маньовър, с който спечелихме званието културна столица, обещавайки куп лъжи - да възобновим Тютюневия град, да оживим остров Адата и да направим свързване с братята роми, без да им подаваме жицата. Ако Тютюневият град посрещаше туристи днес, щетите за градския бюджет щяха да бъдат огромни. Така Тотев ни спаси от страховитите глоби, които щяха да ни наложат международните здравни организации. С неотъпкването на Адата пък спестихме санкции от еколозите.   

Дикторът обявява за успех и неизпълнението на грандиозната идея за тунел под гарата. Така Тотев спаси пловдивчани от илюзията, че ще видят светлина в тунела.

 Екранът потъмнява и с бели букви се изписва: "Тотев - Спасителят".

Под него следва - "Строителят". 

Дикторски глас с интонацията на Левитан, когато съобщава за излитането на Гагарин в космоса, прави отчет на построеното от кмета до излитането му от общината. И оповестява обекта, който е завършен окончателно, в срок и с минимум средства. Той е от стратегическо значение ако не за държавата, то поне за Пловдив, а със сигурност - от имперско значение за фамилията. При толкова много настоящи легла в "Империал" и още повече бъдещи в "Каменица" дикторът пита: Къде щяха да спят отговорните институции занапред, ако не беше Той? 

Тази реплика обаче е цензурирана и свалена от филма.  

Цензурирана е и хвалбата на кмета, че е открил формулата на успеха E=mc². Разчетена, формулата означаваше следното: Evro = mamac²eco. Или казано просто: еврата са равни на мама по Цецо на квадрат. Цецо вече го няма, ала който търси, винаги ще намери нов източник на светлина.

Свалена е и радостта на Тотев, че се е намерил един доброволец, който да го наследи и да сърба попарата от всички изброени успехи.

Цензурирана е и последната реплика на отиващия си кмет: Я, идва един с бяла коса! Може и да е Айнщайн. Ама и това няма да му помогне да се оправи с всички проекти, които му завещах. Защото те до един са относителни. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?