Следвайте ни

Началникът на тъщата - абониран за обществените поръчки на ВиК

viber icon

Разследване на „Марица“ през февруари разкри скандални взаимовръзки между фирми, абонирани за обществените поръчки на ВиК-Пловдив, и лица от приятелския кръг Тотев-Николов.  

Оказа се, че избрани дружества са получили договори за над 8 млн. лева като доставчици на инертни материали за държавния воден оператор, а други - за извозване и депониране на утайки от Пречиствателната станция.

Най-сериозният абонат за поръчките на ВиК е „Автотранспорт и механизация България“ АД, който доставя инертни материали на водния оператор от 2013 година. Уникалното е, че дружеството няма собствена кариера за добив и на практика действа като посредник и превозвач. Още по-фрапиращо е, че въпреки конкуренцията в бранша при първата спечелена поръчка избраният доставчик не е имал конкурент, защото друг кандидат не се е явил. Тя е обявена през 2013 г. с прогнозна стойност 2 млн. лева. При реализирането обаче на фирмата са разплатени близо 60% повече - цели 3,2 млн. лева. По онова време Спартак Николов е зам.-шеф на ВиК.

Същата фирма печели и следващата поръчка за доставка на инертни материали. Тя е за 3 990 000 лева без ДДС, а при подписването на новия договор Николов вече е шеф на държавния воден оператор. Никой от бранша няма отговор на въпроса защо основните играчи в бранша, които имат действащи концесии в района и отлична логистика, не са участвали в търговете.

Връзките на Спартак Николов с „Автотранспорт и механизация България“ АД са посредством няколко свързани дружества. Собственици на капитала във фирмата, доставчик на ВиК, са  Григор Вилхемов Иванов, брат му Васил и бащата Вилхелм Иванов. В същото време Григор Иванов притежава 40%  от „Джи Ти Ай Ем“ АД. През юни тази година той изкупува целия капитал на дружеството. „Джи Ти Ай Ем“ ЕАД пък е собственик на скандалната „Дякон Иларион Билд“ ЕООД, където управител е тъщата на Спартак Николов.

През 2017 г. ВиК-Пловдив сключва поредния 4-годишен договор за същата дейност с "Автотранспорт и механизация България" АД на стойност 3 990 000 лева без ДДС. Той продължава да тече и в момента. Подписан е от управителя на ВиК-Пловдив Спартак Николов. Той пък явно не се притеснява, че собственикът на фирмата,  доставчик на инертни материали за ръководеното от него държавно дружество, по случайност се явява шеф на тъща му.  

И за този интересен факт все още няма давност.  

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?