Само в "Марица": Разследват "Индра" в Испания за участие в корупционни схеми

Фирмата е изпълнител на системите за информация и електронно таксуване в Пловдив

Испанската фирма "Индра Системас", изпълнител на системите за информация и електронно таксуване по Транспортния проект на Пловдив, е разследвана за корупционнни схеми, използване на платени лобисти и картел на различни места по света.  

"Индра Системас" от години има проблеми с испанското законодателство, показва разследване на "Марица". Компанията, която получи близо 20 млн. лева по Транспортния проект на Пловдив, финансиран с европейски средства, е обвинявана, че използва платени лобисти и политици, за да получава поръчки на завишени стойности в Испания, Ангола и Зимбабве. На "Индра" няколко пъти са налагани финансови санкции, като най-голямата - от 13,5 млн. евро, е за участие в картел при предоставянето на услуги за обработка на данни на публичната администрация в Испания и община Мадрид.

Заради разследванията в края на 2015 година е сменено ръководството и изпълнителният директор. От "Индра" уточняват, че ако е имало участие в корупционни схеми, това са били лични действия на служителите, а не политика на компанията. Припомняме, че точно в периода 2013-2016 г. "Индра Системас" изпълняваше проекта в Пловдив, чийто компоненти не работят и до днес, а новият зам.-кмет по транспорта Тодор Чонов обяви, че за случая ще бъде уведомена прокуратурата.   

Още по темата - след малко! 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?